Bilhassa çocukluk ve ilk gençlik çağı yaşlarındaki hastalarda KBB uzmanlarının en çok karşılaştığı soru ve sorunlardan biri de bademcik rahatsızlıklarıdır.Ebeveynlerin birçoğu ameliyatla bundan kurtulmak ister.Çocuklarının hasta olmasındansa ameliyatla hastalanmamalarını sağlamak ilk bakışta masum ve uygun bir istek.Ama bu doğru mu?
Bademcikler boğazın başlangıcında yer alır. Yemek ve soluk borusunun koruyucu organlarıdırlar.Burun arka kısmında olanlarına geniz eti dilin iki yanında yerleşenlere halk arasında bademcik denir.Halk arasında bilinmeyen diğerleriyle birlikte bizim için hepsi lenfoid dokudur.Görevleri gelen mikrobu önlemek olan bu yapılar bu nedenlerle sık sık hastalanabilirler.Bu hastalanmalar aynı zamanda vücut bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereklidirler de.Yavrularımızın her ateşlenmeleri bademcik iltihabı değildir.Bademciklerin iltihaplı şişliği bakteriyel olur ve senede 5 defadan fazla yinelerse,ASO titresi yükselir B hemolitik streptokok boğazda tesbit edilirse,bademciklerde abse gelişirse,bademciklerde taş,tümör..vs varsa ameliyat tavsiye edilir.Geniz eti büyüklüğü kulakları etkiler,burun solunumunu kapatır,çene bozukluğuna yol açarsa ameliyat önerilir.Yani geçirilen hastalanmalar değil o hastalanmaların yarattığı hasarlar önemlidir.
Bu nedenlerle hastanın sürekli gittiği, takip eden hekimi tarafından ameliyat kararının verilmesi rastgele gidilen bir hekim tarafından verilen karardan daha doğru ve tavsiyeye şayandır. Gözümüzün nuru çocuklarımızın sağlığını elbette düşünmeliyiz. Ama hastalıklarına üzülmemek için onları ameliyat ettirmek gibi bir yanlışa da düşmemeliyiz.Hele sağlıkta özelleşmenin yarattığı hekimlerde ve hastanelerde performans arttırma ihtiyacının doruklara çıktığı bu zamanlarda daha da dikkatli olmalıyız. Hastalıklarınızın takibini müdavi hekimlerinize bırakın. Sizi tanıyan ve takip eden hekiminizin tavsiyelerine uyun. Farklı konularda yeni sohbetimize kadar hoşça kalınız.Sağlıklı günler dilerim.Soru ve sorunlarınız için web adresim;
Editör: TE Bilisim