Yılın Üçüncü Cemresi Toprağa Düştü: Cemre Nedir?

İlkbahar'ın Başlangıcını İfade Eden Ve Anadolu'nun Önemli İnanışlarından Olan Cemre, Üçüncü Kez Toprağa Düştü. Peki Cemre Nedir? Hangi Tarihlerde Cemre Düşer?

Baharın Geldiğine Dair En Önemli İşaretlerden Olan Cemre Düşmesi, Havaların Isınmasıyla Bağdaştırılıyor. Özellikle Anadolu'nun Önemli İnanışlarından Olan Cemre, İlkbahar'ın Başlangıcını İfade Ediyor. Arapça Kökenli Cemrenin, Yedi Gün Arayla Havaya, Suya Ve Toprağa Düştüğü İddia Ediliyor. Yılın Üçüncü Cemresi İse 5-6 Mart Tarihlerinde Toprağa Düşüyor. Peki Cemre Düşmesi Nedir? Cemre Hangi Tarihlerde Düşer?

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

İlkbahar’ın Gelişi İle Bağdaştırılan Ve Arapça Kökenli Bir Kelime Olan “Cemre”‘Nin Sözlük Anlamı Kor Yani Ateş Olarak Tanımlanıyor. Mina Vadisi'nde Arafat'tan Gelecek Taşlarla Oluşan Yığınlara Da "Cemre" Adı Veriliyor. Halk Arasında İse Sıcaklığın Artması Olarak Biliniyor. Cemrenin İlkbahar Başlamadan Hemen Önce 7 Gün Arayla Havaya, Suya Ve Toprağa Sırasıyla Düştüğüne İnanılır. Bu Düşen Cemreler Sayesinde Hava, Su Ve Toprak Isınır.

Cemrenin Her Düşüşünde Havalar Isınmaya Başlar Ve İnsanlar Bu Isınan Havayı Hisseder. Her Bir Cemrenin Düşüşü İle Havalar Isınmaya Başlar. Cemreler Arasındaki Sıcaklıklarda Düşüş Görülür. Bu Da Cemrenin Havanın Aşağıdan Değil, Yukarıya Doğru Isındığını Gösterir.

Türk Ve Altay Halk Kültüründe Ve Mitolojisinde İmre (İmere Veya Emire) Adı Verilen Cinin Neden Olduğuna İnanılır. İlkbaharda Görünüp Titrek Işıklar Saçarak Göğe Yükselir. Sonra Buzların Üzerine Düşerek Onları Eritir. Oradan Da Yere Girer. Bundan Sonra Isınmış Topraktan Buhar Yükselir.

Cemre Düşmesiyle Birlikte Hıdırellez Ve Nevruz Kutlamaları Da Başlar. Cemre Düşmesi Türk Kültüründe De Önemli Bir Yere Sahiptir. Osmanlı Zamanında Da Divan Şairleri Cemre Zamanlarında Önemli Kişilere Övgü Şiirleri Yazarlardı Ve Bu Şiirlere ‘Cemreviye' Denilirdi.

CEMRE HANGİ TARİHLERDE, NEREYE DÜŞER?

Yılın İlk Cemresi 20 Şubat'ta Havaya Ve Yedişer Gün Arayla Da Toprağa Ve Suya Düşer.

İlk Cemre 19-20 Şubat’ta Havaya, İkinci Cemre 26-27 Şubat’ta Suya Ve Üçüncü Cemre 5-6 Mart’ta Toprağa Düşer. Cemreler Birer Hafta Arayla Düşerek İlkbaharın Gelmesine Neden Olur.

1-(2)-255.jpg

Editör: TE Bilisim