Yaylacıların Renkli Dönüş Yolculuğu

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Yaylalarda, Sonbaharla Birlikte Köylere Dönüş Yolculuğu Başladı. Trabzon'un Tonya İlçesine Bağlı Kumanandoz Yaylası'nda Süsledikleri Hayvanlarıyla Sabahın Erken Saatinde Yola Çıkan Yaylacıların Geri Dönüş Yolculuğu, Renkli Görüntüler Oluşturdu.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Asırlardır Gelenek Olarak Yaşatılan Yaylacılık, Mayıs Ayı Ortalarında Başlayıp, Sonbaharla Sona Eriyor. Hayvanlarıyla Yaylalara Göç Edenler, Yılın 4 Ya Da 5 Ayını Buralarda Geçiriyor.

Özellikle Hayvanlarını Otlatmak Amacıyla Yaylalara Çıkanlar, Buralarda Kaldıkları Süre İçinde Hem Kış Aylarında Tüketecekleri Süt Ürünlerini Elde Ediyor, Hem De Hayvanlarının Tüketeceği Otları Biçiyor.

Yaylada, İneklerin Sütünden Tereyağı Ve Peynir Çeşitleri Hazırlayanların Kimi Ürününü Satıp Geçimine Katkı Sağlarken Kimi De Ailesinin Kış Mevsimindeki Yiyeceğini Elde Ediyor.

fotodha.karadeniz_16_9_1603433434.jpeg

DÖNÜŞE GEÇTİLER

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Yaylalarda Sonbaharla Köye Dönüş Yolculuğu Başladı. Trabzon’un Tonya İlçesindeki Yaylacılar, Hayvanlarıyla 6-7 Saatlik Yolculuk Yapıyor.

Yol Boyunca Su Başlarında Mola Vererek, İhtiyaçlarını Gideren Yaylacılar, Uzun Süren Yolculuğun Ardından Akşam Saatlerinde Köylerine Ulaşıyor.

Kimi Yaylacılar İse Hayvanlarını Ve Eşyalarını Kamyonete Yükleyerek Köyüne Dönüyor. Bölgedeki ‘Yayla Göçü’, Renkli Görüntüler De Oluşturuyor.

yayla1.1_12465816-1-660x443.jpg

YAYLAYA DUYGUSAL VEDA

Tonya İlçesine Bağlı Kumanandoz Yaylası’ndan Köyüne Dönen Mehmet Köse, “Yayalar Bir Sevda, Buralar Bir Merak, Ne İnsanlarımız Geldi Geçti Bu Dağlardan. 4 Ay 10 Gün Önce Gelerek Yaylacılığımız Başladı. Hayvanlarımızı Otlattık. Burada Günlerimiz Çok Güzel Geçti. İnsanın Aklına Geldi Mi İnsan Duygusallaşıyor. Bir Daha Bu Dağları Görmeye Ya Nasip. Allah Seneye Hepimizi Bu Dağları Görmeye Nasip Eyler İnşallah” Diye Konuştu.

b-848.jpg

Editör: TE Bilisim