Emekli Olmak İçin Tüm Yolların Tükendiğine İnanan Sigortalılar, SGK’dan Para İadesi Alabilir. Peki Nasıl? İşte Detayları...

Çalışanların Emekli Olabilmeleri İçin Sigorta Başlangıç Tarihine Göre; Belli Bir Prim Ödemesi Gerekiyor. Tabi Bunun Yanında Yaş Ve Yıl Şartını Da Yerine Getirmeleri Lazım. Bazı Sigortalılar Yeterli Çalışma İmkanı Bulamadıkları İçin Gereken Prim Gününü Dolduramıyor. Bu Sigortalıların Emekli Olmaları İçin Sistem Askerlik, Doğum Borçlanması Gibi İmkanlar Da Sunuyor.

ÖDEMEYİ SGK YAPIYOR

Buna Rağmen Yine De Şartları Tamamlayamayan Milyonlarca Vatandaş Var. Bu Vatandaşların Çalışma İmkanları Da Yoksa Ödedikleri Primler Boşa Gitmiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bu Primleri Toplu Olarak Sigortalıya Geri Ödüyor. Memurlarda İse Bu Durum Kesenek İadesi Şeklinde Oluyor. Toplu Parayı Alabilmek İçin 2 Şart Gerekiyor.

ŞARTLARI KARŞILAMALI

İlk Şart Sigortalı Bir İşte Çalışmamak. Bağkurlu Olanların Da Kendi İşine Devam Etmemeleri Gerekiyor. İkincisi İse Emeklilik İçin Gerekli Olan Üç Şarttan İkisini Yani Yıl (Erkekler İçin 25, Kadınlar İçin 20 Yıl) Ve Yaş Şartını Tamamlamış Olmak. Bu Şartları Taşıyanlar Eğer Gerekli Primleri Tamamlamışlarsa Zaten Emekli Oluyorlar. Ama Yaş Ve Sigorta Yılı Şartı Dışında Primleri Eksik Olan Ve Tamamlama İmkanı Olmayan Emekliler İçin Yıllarca Yatırılmış Primler SGK’dan Bir Dilekçeyle Alınabiliyor.

DUL EŞ VE YETİMİ MAAŞ ALMIYORSA...

Toplu Para Hakkı, Vefat Eden Sigortalıların Kanuni Mirasçılarına Da (Dul Eşi, Yetimi Ve Bakıma Muhtaç Anne-Babası) Tanınıyor. Bu Durumda Kanuni Mirasçılarına Ölüm Aylığı Yani Dul Ve Yetim Maaşı Bağlanmamış Olması Gerekiyor. Acil Nakit İçin Bu Paraya İhtiyacınız Olsa Da Uzmanlar, “Primi Tamamlama İmkanı Olanlar Prim İadesi Yerine Emeklilik İçin Çaba Göstersin” Diyor.

670-069.gif123456---kopya-20180127195019.png

 

Editör: TE Bilisim