Yargıtay'dan Milyonlarca İşçiyi İlgilendiren Karar

Yargıtay'dan İşçiye Haftalık İzin Vermeyen Ya Da İzni Yarım Gün Olarak Kullandıran İşverene Kötü Haber Geldi. Milyonları İlgilendiren Haftalık İzin Konusunda İçtihat Metni Özelliğinde Karara İmza Atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Haftalık İznin 24 Saatten Az Olamayacağına, Bölünemeyeceğine Ve Biriktirip İzinle Telafi Edilemeyeceğine Hükmetti.

Kalıp Ustası Olarak Çalışan İşçi, 5. İş Mahkemesi'ne Dava Açarak, İş Sözleşmesinin İşverence Haksız Şekilde Fesh Edildiğini İleri Sürerek İhbar Tazminatı İle Fazla Çalışma, Hafta Tatili, Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Alacaklarının Tahsilini İstedi. Mahkemede Savunma Yapan Davalı İşveren İse Davacının İstifa Etmesi Üzerine İş Sözleşmesinin Sona Erdiğini, Fazla Çalışma Yapmadığı Gibi Tatillerde De Çalışmadığını, Taleplerinin Haksız Olduğunu İddia Etti. Mahkeme, Davalı Tarafça İş Sözleşmesinin İstifa İle Sona Erdiği Savunulsa Da Bu Hususun İspatlanmadığından Davacının İhbar Tazminatına Hak Kazandığı Gibi Fazla Çalışma, Hafta Tatili Ve Genel Tatil Ücreti Alacakları Da Olduğu Gerekçesi İle Davanın Kabulüne Karar Verildi. Kararı Davalı Ren Temyiz Etti.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Kararı Bozdu. 5. İş Mahkemesi, Bilirkişiden Rapor Da Alınarak Davacının İhbar Tazminatına Hak Kazandığı Gibi Fazla Çalışma Ve Genel Tatil Ücreti Alacakları Da Olduğu Ancak Hafta Tatili Alacağı Olmadığı Gerekçesi İle Davanın Kısmen Kabulüne Hükmetti. Kararı Davacı Taraf Temyiz Etti.

Dava Dosyasını Yeniden İnceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Emsal Nitelikte Bir Karara İmza Attı. 4857 Sayılı İş Kanununun 46'ncı Maddesinde, İşçinin Haftalık İzin Hakkının Hüküm Altına Alındığı Hatırlatıldı. Kararda Şu İfadelere Yer Verildi:

"Hafta Tatili İzni Kesintisiz En Az 24 Saattir. Bunun Altında Bir Süre Haftalık İzin Verilmesi Durumunda, Usulüne Uygun Şekilde Hafta Tatili İzni Kullandığından Söz Edilemez. Hafta Tatili Bölünerek Kullandırılamaz. Buna Göre Hafta Tatilinin Yirmi Dört Saatten Az Olarak Kullandırılması Halinde Hafta Tatili Hiç Kullandırılmamış Sayılır. Somut Uyuşmazlıkta, Mahkemece İtibar Edilen Bilirkişi Raporunda Davalı Tanık Beyanlarına Göre Davacının Hafta Tatili Alacağının Bulunmadığı Belirtilmiştir. Tanık İşçiler, İş Yerinde 08:00-17:00 Saatleri Arasında 1 Haftada 7 Gün Çalışıldığını; Ancak Memleketlerinden İstanbul'a Gelen İşçiler Haftalık İzinlerini Biriktirerek Tolu Şekilde Kullandıklarını Dile Getirmişlerdir. 4857 Sayılı Kanunda Fiili İzin Müessesesi Yalnızca Fazla Çalışma İçin Öngörülmüş Olup Çalışılan Hafta Tatili Karşılığı İzinle Telafi Edilemez. Buna Göre Mahkemece Davalı Tanığına Ayda Kaç Hafta 7 Gün Çalışma Olduğu Açıklattırılıp Sonucuna Göre Davacının Hafta Tatili Alacağının Belirlenmesi Gerekirken Hatalı Değerlendirme İle Talebin Reddi Bozmayı Gerektirmiştir. Karar Oy Birliği İle Bozulmuştur."

1-(1)-116.gif1-(1)-118.png

Editör: TE Bilisim