Whatsapp’ta Yeni Dönem Yarın Başlıyor: Sözleşme Onaylanmak Zorunda

Dünya Genelinde Yaklaşık 2 Milyar Kişi Tarafından Kullanılan Mesajlaşma Platformu Whatsapp'in Yoğun Eleştiriler Nedeniyle Ertelediği Yeni Gizlilik Koşulları 15 Mayıs'tan İtibaren Yürürlüğe Giriyor.

Değişikliklere Eleştirel Bakanlar, Yeni Gizlilik Sözleşmesinin Whatsapp İle Ana Şirket Facebook Arasında Veri Alışverişine İmkan Sağlayacağına Ve Bunun Da Veri Güvenliği Açısından Sakıncalı Olduğuna İşaret Ediyor. Whatsapp İse Değişikliklerin Sadece Şirketlerle İletişimi Artırmaya Yönelik Olduğunu Savunuyor.

Peki Bundan Sonra Ne Olacak? Sözleşmeyi Onaylamayan Whatsapp Kullanamayacak Mı? İşte Merak Edilen Sorular Ve Yanıtları…

15 MAYIS'TA NE OLACAK?

Whatsapp Bu Tarihte Yeni Gizlilik Politikasını Yürürlüğe Koymak İstiyor. Şirketin Önceki Açıklamalarından Farklı Olarak, Güncellemeyi Kabul Etmeyen Kullanıcıların Başlangıçta Sohbet Hizmetlerine Kısıtlama Olmaksızın Erişebilecekleri Belirtildi. Ancak Birkaç Hafta Sonra İletişim Olanaklarında Kısıtlamalara Gidilecek Ve Bazı İşlemler Artık Yapılamayacak.

NE GİBİ KISITLAMALAR YA DA ENGELLEMELER GELECEK?

İlk Olarak, Whatsapp'ın Blogunda Açıkladığı Gibi, Artık Sohbet Listesine Erişim Sağlanamayacak. Ama Gelen Sesli Ve Görüntülü Aramaları Kabul Etmek Mümkün Olacak. Bildirimler Aracılığıyla Sohbet Mesajlarına Cevap Verilebilecek. Bir Sonraki Aşamada İse Bunlar Da Mümkün Olmayacak. Bir Kaç Hafta Sonra Whatsapp, Kullanıcılarının Akıllı Telefonlarına Çağrı Veya Mesaj Göndermeyecek. Tüm Bu Süre Boyunca, Kullanıcılara Değişiklikleri Kabul Etmeleri Yönünde Uyarı Mesajları Yollanacak.

NELER DEĞİŞİYOR?

Whatsapp Sürekli Olarak, Güncellemeyle Facebook'a Genişletilmiş Veri Aktarımı Sağlanmadığını Vurguluyor. Değişikliklerin Esas Olarak Şirketlerle İletişim Kurmak İçin Daha Uygun Koşullar Yaratmakla İlgili Olduğu İleri Sürülüyor. Ayrıca Şirket, Sohbet İçeriğinin Yalnızca Katılımcı Kullanıcılar Tarafından Görülebilmesini Sağlayan Uçtan Uca Şifreleme Uygulamasının Da Olumsuz Etkilenmeyeceğinin Güvencesini Veriyor. Ancak AB Dışındaki Bazı Uygulamalara Göre Whatsapp, Kullanıcılarına Ait Bazı Verileri 2016'dan Bu Yana Facebook'a Reklam Veya Ürün Geliştirme Amaçlı Olarak Aktarıyor.

Ayrıca Whatsapp, Şirketlerle Mesaj Alışverişinin Aile Veya Arkadaşlarla Yapılanlardan Farklı Olduğunu Belirterek, "Bir Şirketle Telefon, E-Posta Veya Whatsapp Aracılığıyla İletişim Kurduğunuzda, Şirket Bu Etkileşimlerden Elde Edilen Bilgileri Kendi Pazarlama Amaçları İçin Kullanabilir. Bu, Facebook'taki Reklamları Da İçerebilir" Açıklamasını Yaptı.

PANİĞE GEREK VAR MI?

Whatsapp'ın Ocak Ayında Değişiklik Yapılacağını Duyurmasından Bu Yana, Ana Şirket Facebook İle Daha Fazla Veri Alışverişi Yapacağına İlişkin Haberler, Şirketin Yalanlamalarına Rağmen Kullanıcılar Arasında Huzursuzluğa Neden Oldu. Eleştirilerin Artması Ve Güvenlik Endişeleri Nedeniyle Çok Sayıda  Kullanıcı Diğer Haberleşme Uygulamalarına Yöneldi. Şirket Daha Sonra Başlangıçta Şubat Ayı İçin Planlanan Yeni Kuralların Uygulanmasını Üç Aydan Fazla Bir Süre Erteledi.

FACEBOOK TEPKİLERE RAĞMEN NEDEN ISRAR EDİYOR?

Dünyanın En Geniş Kullanıcı Ağına Sahip Çevrimiçi Ağı Facebook, 2014 Yılında Yaklaşık 22 Milyar Dolar Karşılığında Whatsapp'ı Satın Aldı. Facebook Böylece Potansiyel Bir Rakibini Ortadan Kaldırmış Oldu. Ancak Whatsapp Ana Şirket Facebook'a Pek Kazanç Getirmedi. Bir Ara Whatsapp'ın Hikayeler Bölümünde, Kullanıcıların Bir Gün Boyunca Fotoğraf Ve Video İle Paylaşabilecekleri Reklamlar Düşünülmüştü. Ancak, Bu Fikir Daha Sonra Rafa Kaldırıldı. Mevcut Plana Göre Whatsapp, Şirketler Müşterileri İle Kendisi Aracılığıyla İletişim Kurduğunda Bu İşlemden Kazanç Elde Etmeyi Amaçlıyor. Bunu Yapabilmesi İçin De Kural Değişikliğine Gitmesi Gerekiyor. Bu Yüzden De Kullanıcıların Yeni Gizlilik Sözleşmesini Onaylaması Şart.

1-(2)-484.jpg

Editör: TE Bilisim