Uykusuzluğun Suçlusu Bulundu!

Dünyanın Üçte Biri, Uykusuzluktan Şikâyetçi. İnsan Genomları Üzerinde Yapılan Son Araştırmalar, Bu Hastalığın Depresyon, Kalp Hastalığı Ve Diğer Fizyolojik Bozukluklarla İlişkili Olabileceğini Ortaya Koyuyor.

Çağımızın En Önemli Ve Yaygın Hastalıklarından Biri De “İnsomnia” Adıyla Da Bilinen Uykusuzluk Hastalığı. Dünya Nüfusunun Üçte Biri, Uykusuzlukla İlgili Semptomlardan Şikâyetçi.

Uykusuzluğun Nedenleri Arasında Genelde Kişinin Yaşadığı Stres Ya Da Düzenli Uyku Alışkanlığı Olmayışı Gösteriliyor. Ancak İnsan Genomları Üzerinde Yapılan Son Araştırmalar, Bu Hastalığın Depresyon, Kalp Hastalığı Ve Diğer Fizyolojik Bozukluklarla Yakından İlişkili Olabileceğini Ortaya Koyuyor.

Nature Genetics’te Yayımlanan Yeni Bir Makalede, Amsterdam’daki Vrije Üniversitesi’nden Genetikçi Danielle Posthuma Ve Ekibi, DNA Dizileriyle Belirli Davranışlar Veya Klinik Semptomlar Arasındaki Bağlantıları Arayan Genom Bazında Bir Çalışma (GWAS) Yürüttüler.

Ekip 1 Milyondan Fazla İnsanın Genomunu Analiz Etti Ve Yazarların Belirttiği Üzere Bu, Bugüne Kadarki En Büyük GWAS Çalışması. Çalışma, İngiltere’de Büyük Bir Genetik Araştırma Merkezi Olan UK Biobank Ve Özel Genetik Firması 23andme›’Den Alınan Verilerle Yürütüldü. Her İki Veri Tabanından Alınan Verilere Göre, Uykusuzluk Prevalansı (Tekrarlama Sıklığı), Genel Nüfus İçin Yapılan Tahminler Doğrultusunda Yüzde 30 Civarındaydı.

956 Gen Bulundu Bilim İnsanları, Bazı Uykusuzluk Risklerini Öngören 956 Gen Ortaya Çıkardı. Birçoğu Daha Önce Depresyon, Nevrotiklik, Diyabet Ve Kardiyovasküler Hastalıklarla İlişkilendirilmişti, Ancak Uyku Kalitesi Ve Sabah Ya Da Gece İnsanı Olmak Gibi, Diğer Uyku Özellikleriyle De Zayıf Bir Şekilde Bağlantılılardı. Ekip Ayrıca, Uykusuzluk Ve Daha Önce Huzursuz Bacak Sendromuna Bağlı Bir Gen Olan MEIS1 Arasında Da Bir Bağlantı Buldu.

Nature Genetics’te Yayımlanan Başka Bir Çalışmada İse Farklı Bir Ekip, Uykusuzluk Konusunda GWAS Çalışması Yürüttü. Boston’daki Massachusetts Genel Hastanesi’nden Genetikçi Richa Saxena’›Nın Liderliğindeki Araştırmacılar 453.379 Genomu İnceledi. Uykusuzluk Semptomlarıyla İlişkili 236 Gen İçeren 57 Kromozomal Lokasyon Buldular.

MEIS1 De Onlardan Biriydi Ve Yine Uykusuzluk Ve Depresyonla İlgili Genlerin, Koroner Arter Hastalığı Ve Bildirilen Kötü Yaşam Kalitesi Arasında Bir Bağlantısı Olduğu Ortaya Çıktı. Ekibin Analizi, Uykusuzluğun Bazı İnsanlarda Depresyon Ve Kalp Hastalığı Semptomlarına Da Neden Olabileceğini Gösteriyor.

Saxena, “Uykusuzluk Yaşam Kalitesi, Depresyon Ve Kalp Hastalıkları Üzerindeki Etkisi Nedeniyle Ciddiye Alınması Gereken Önemli Bir Bozukluktur”Diyor.

İlk Çalışmadan Danielle Posthuma İse “İlaç Üreticileri, Bu Genlerin Bazılarının Aktivitesini Engelleyen Molekülleri Araştırabilir. Alternatif Olarak Antidepresanlar Veya Bilişsel Davranışçı Terapi Gibi Depresyon Tedavileri De Uykusuzluk Semptomlarını Hafifletmeye Yardımcı Olabilir.” Diyor.

a-137.gif

Editör: TE Bilisim