31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde herkesin akıllı telefonlarına ücretsiz olarak indirebileceği uygulama T3 Tutanak Gönder ve Türkiye Tutanak Teyit (T3) sistemi için hazırlanan basın bülteni.

T3 Tutanak Gönder mobil uygulamasını telefonuna indir, seçim sürecini kontrol et, ihlalleri bildir, tutanak görüntüsünü çek-gönder ve sonuçları teyit et!

Oy ve Ötesi Derneği seçimlerde kullandığı T3 (Türkiye Tutanak Teyit) sistemi için geliştirdiği mobil uygulamayı 31 Mart 2019 yerel seçimleri için güncelledi. Herkesin akıllı telefonlarına ücretsiz olarak indirebileceği uygulama ile sandık güvenliği sağlanacak, ihlaller anında bildirilebilecek.

Oy ve Ötesi, 31 Mart seçimlerinde Türkiye genelinde sandık sonuçlarının sağlamasının yapılabilmesi için, her akıllı telefonda kullanılabilen “T3 Tutanak Gönder” mobil uygulamasını güncelleyerek uygulamaya yeni özellikler ekledi.

Uygulamayı indiren herkes:

Belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkanı seçimlerine ait sandık sonuç tutanaklarını, sağlamalarının yapılması için, Oy ve Ötesi’ne gönderebilecek,

Sabah oy verme işlemine hazırlık süreci, oy verme süreci ve sayım-döküm işlemleri sırasında neler yapılması gerektiğini uygulamadaki “Süreç Kontrolü” bölümünde yer alan hatırlatmalar ile kolayca takip edebilecek ve varsa ihlalleri Oy ve Ötesi’ne bildirebilecek,

Seçim gününe dair önemli ve kapsamlı bilgilere (seçim genelgesi, sandık kurulu işlemlerine dair şikâyet dilekçesi örnekleri, sandık sonuç tutanağı örnekleri, eğitim dokümanları, eğitim videoları ve dahasına) “Seçim Bilgi Bankası” bölümünden ulaşabilecek.

T3 TUTANAK GÖNDER'DE NE VAR? UYGULAMAYA HANGİ YENİ ÖZELLİKLER EKLENDİ?

Uygulama, sandıkta görev alan, gözlemcilik yapan, oyunu kullanmak için sandık başına giden tüm vatandaşların sandık sonuç tutanağının fotoğrafını T3 sistemine kolaylıkla göndermesini sağlıyordu. Bu özellik devam ederken sistemde yer alan “Süreç Kontrolü” ve “Seçim Bilgi Bankası” başlıklı bölümler 31 Mart seçimlerine uygun şekilde güncellendi. Uygulamaya yeni getirilen “Önemli Telefon Numaraları” bölümüne hem Oy ve Ötesi Çağrı Hattı’nın hem de ilçe seçim kurullarının telefon numaraları eklenerek seçmenlerin gerekli durumlarda bilgi ve destek alabilmesi kolaylaştırıldı.

“Süreç Kontrolü” özelliğinin güncellenmesiyle birlikte; sabah oy verme işlemleri öncesinde, takip eden oy verme süresince ve oy verme süresi bittikten sonra gerçekleşecek sayım döküm süreci ve ardından yapılması gerekenlerin takibi kolaylaştırıldı.

Örneğin sabah oy verme işlemi başlamadan önce yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığı uygulamadaki kontrol listesi sayesinde Oy ve Ötesi tarafından takip edilip raporlanabilecek. Benzer şekilde, oy verme sürecinde ve sonrasında yaşanabilecek ihlaller anında ve il/ilçe/mahalle/okul/sandık bilgilerine ilişkin veriler ile birlikte Oy ve Ötesi’ne bildirilebilecek.

Mobil uygulamanın “Süreç Kontrolü” bölümünde anlık değişiklikler yapılması ve kullanıcılara duruma özel anketler gönderilmesi de mümkün.

“SEÇİM BİLGİ BANKASI” İLE HER ŞEY ELİNİZİN ALTINDA

T3 Tutanak Gönder mobil uygulamasını güçlendirilen önemli bölümlerinden biri olan “Seçim Bilgi Bankası” ile uygulamayı indiren seçmenler Oy ve Ötesi müşahit eğitimi videosuna, eğitim dokümanına, müşahit el rehberine, sandık sonuç tutanağı örneklerine ve gerekli durumlarda kullanılmak üzere başvurulabilecek şikayet dilekçesi örneklerine kolaylıkla ulaşabiliyor.

"T3 Tutanak Gönder” TÜM AKILLI TELEFONLARA ÜCRETSİZ İNDİRİLEBİLİYOR

“T3 Tutanak Gönder” mobil uygulaması iOS ve Android uygulama mağazalarından ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Uygulamayı indiren herkes, 31 Mart günü ıslak imzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekip Oy ve Ötesi’nin T3 sunucularına gönderebilecek. Seçmenler, erişebildikleri kadar çok sandık tutanağının fotoğrafını çekip T3 sistemine göndererek şeffaf bir seçim için sürece katkıda bulunabilecek. Seçmenlerin daha fazla sandığa gidip daha çok sandık tutanağı fotoğrafını uygulama aracılığıyla iletmesiyle birlikte T3'te daha çok verinin karşılaştırması yapılabilecek.

T3 "ÇİTLEMEYE" DEVAM

Kısa sürede binlerce tutanağın karşılaştırıldığı T3 sistemi ile Oy ve Ötesi Derneği, son beş seçimde tutanak teyidini adeta bağımlılık haline getirmiş, binlerce gönüllü aracılığıyla tutanak görsellerini T3 sistemine sayısal olarak aktarıp, sonuçların teyit edilmesini sağlamıştı.

Oy ve Ötesi, 31 Mart seçimlerinin akşamında da, uygulamayı indiren ve tutanakları sisteme yükleyen gönüllüleri yine seçim günü akşamına özel, gelenekselleşmiş “T3 çitleme” ritüeline bekliyor!

a-254.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim