Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Araklı Kaymakamlığı tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Araklı ilçesinin Yeşilyurt Mahallesi’nde bulunan şehitlikte anma programı düzenlendi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Araklı Kaymakamı Adnan Tezcan, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şube Başkanı Seyyah Sağıroğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Özden, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu tören, alanda bulunan anıta çelenk konulmasıyla başladı.

Törende katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, önemli mesajlar verirken, “Çanakkale’de zaferin kazanıldığı 18 Mart tarihinde burada şehit düşen atalarımızın huzurunda bütün dünyaya haykırıyoruz ki istikbalimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası ilelebet devam edecektir” dedi.

Konuşmasında 1915’in Türk tarihinde çok büyük önemi bulunduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, “Aziz milletimiz bütün dünyada istiklalin nasıl elde edileceğinin en büyük örneğini canlarını ve kanlarını feda ederken dünyanın dört kıtasında beş cephede göstermişti. Bunların en büyük sahnelerinden biri de Çanakkale’dir. Hepimizin bildiği gibi Çanakkale’de 250 bin vatan evladı din için, namus için, vatan için, millet için canlarını vermişlerdir. Oradan kalkıp 1916’da buraya (Araklı-Yeşilyurt) gelen 84 vatan evladı asker atalarımız, başlarında iki astsubayları ve bir subayları ile beraber, burada oturan dedelerimiz ninelerimizle birlikte bir bağımsızlık mücadelesinin direnişini burada göstermişlerdir ve onların siviller dahil hepsi şehit olmuştur. Biz tüm şehitlerimizi bugün burada rahmetle anıyoruz. O şehitliği Çanakkale’den buraya taşıyan ve dört kıta beş cephede bu milleti temsil eden anlayış, Çanakkale’de verdiği 250 bin şehit, diğer cephelerdeki şehitler ile dünyaya Mustafa Kemal Attaürk’ün ‘ya istiklal ya ölüm’ sloganını haykırmasıyla yoluna devam etmiş, bugünkü cumhuriyetin temellerini atmış ve Yeşilyurt’taki şehitliğin verdiği mesajla yoluna devam ettirmiştir” diye konuştu.

 

Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini, “Bugün vatan hainleri Güneydoğu’da maneviyatımız, devletimizin birlik ve beraberliğine, milletimizin burada ortaya koyduğu mukaddes tabloya saldırılarını sürdürmektedirler. Çanakkale’de zaferin kazanıldığı 18 Mart tarihinde burada şehit düşen atalarımızın huzurunda bütün dünyaya haykırıyoruz ki istikbalimiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası ilelebet devam edecektir” diyerek tamamladı.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim