Trabzon Bölgesel Değil, Uluslararası Düşünmeli

Trabzon Havalimanı Doğu Karadeniz Bölgesinde uluslararası düzeyde hizmet veren tek havalimanıdır. Ordu-Giresun Havalimanı ve Rize Havalimanı yapılması turizminde gelişmesiyle Trabzon havalimanının gücünü düşürmez aksine artırır.

Trabzon Havalimanının bölgesel havalimanı konumu; gerek pistin uzatılması, gerek ikinci pist yapılması ve gerekse de yeni havalimanı yapılmasıyla daha da güçlenecektir. Uluslararası anlamda diğer ulaşım modları ile entegre olarak, Trabzon küçük ve orta ölçekli sanayi, turizm ve kongre merkezi hâline dönüştürüldüğünde komşu illerde yapılan havalimanları ile daha güçlenecektir.

İlimiz diğer ulaşım modları ile birlikte deniz yolu taşımacılığı da istenen düzeye getirilerek ülke ve bölge menfaatleri açısından stratejik önem arz eder bir konuma getirilecektir.

Trabzon değişen ve gelişen dünyaya göre büyük düşünmeli Orta Asya’dan Kafkasya’ya kadar, Avrupa’dan Ortadoğu ya kadar uzanan uluslararası ulaşım ağının merkezlerinden olmalı.

Bölgesinde stratejik olarak önemli bir konumda olan ilimiz büyümede daima daha hızlı  ve öncü olmak durumundadır. Böyle bir yarışa destek olunmalı ve ilimizde yüksek potansiyele sahip bir lojistik merkez yapılmalı. Var olan limanın gücü de artırılarak uluslararası havalimanı, demiryolu ve karayolları ağlarındaki eksiklikler giderilerek desteklenmeli.

sabuncubeli_tunelinin_devriyle_ilgili_surec_yarin_sona_eriyor_alici_cikmadi

Komşu illerde yeni üniversiteler kuruldu. Daha önceden hepsi Karadeniz Teknik Üniversitesine bağlı idi. Bu asla KTÜ’nün gücünü, marka değerini düşürmez. KTÜ köklü bir teknik üniversite olup dünya çapında bilim adamları yetiştirmiş yüzbinlerce öğrenci mezun etmiş, ülkemizin sayılı Üniversitelerinden biridir. Bizim görevimiz var olan bu konumu daha da güçlendirerek marka değerini artırmaktır. Gerek yeni bölümler açarak gerekse de teknik donanım bakımından güçlendirerek uluslararası anlamda daha yüksek bir boyuta taşınması gerekir.

Turizm de eylem ve söylem birliği olacak

Trabzon’un, Türkiye’ye özgü sahil ve deniz turizminin dışında farklı turizm çeşitlerine uygun bir coğrafi yapısı bulunmaktadır. İlimiz, yayla turizmi, kış turizmi, doğa turizmi gibi her bölgeye göre başka etkinliklerin olabileceği bir turizm çeşitliliğine sahiptir. Bunun aktif bir şekilde altyapısı ile uzman personeli ile ulaşım ağı ile desteklenmesi gerekir.

Sadece yaz değil tüm mevsimler için bu anlamda hazırlık yapılmalı, turizm adına söylem birliği olmalı, tanıtım için sadece yerel ve ulusal değil uluslararası anlamda çalışmalar yapılmalıdır. Son yıllarda fazla tanıtım yapmadan gelen Arap turist sayısı şehrimize ve bölgemize önemli katkıdır. Emeği geçenlere tek tek teşekkür ediyorum. Bu anlamda yoğun gayreti olan Bakanımız Sayın Faruk ÖZAK’a teşekkür ederken ve emeği geçen eski Valimiz Dr. Recep Kızılcık Beyi rahmetle anıyorum.

Yabancı ülkeler ciddi tanıtım masrafları yapıyor. Bu masrafları yapmadan olmaz, bu bir süreçtir. Ben inanıyorum ki bölgemizin gizemi yeterince bilenmemektedir. Tesisleşme anlamında sadece sahil şeridinde değil tüm alanlarda da artış olmalı. Konu sadece bir Trabzon olarak değil Doğu Karadeniz olarak ele alınmalı tanıtımlar bu anlamda yapılmalı. Bölgenin; Üniversiteleri, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası bu anlamda çalıştaylar, kongreler ve tanıtım organizasyonları düzenlemeleri faydalı olacaktır.

 

 

Editör: TE Bilisim