TÜİK Pr Çalışmasından Vazgeçmeli İşsizlik Ve Enflasyon Gerçeklerini Açıklamalıdır !

Ülkemizde salgın tehdidi ve hastanlanma korkusunun yerini işsizlik korkusu aldı. Salgın işsizliği kitlesel, iş ve gelir kayıplarını emekçilerin ciddi sorunu haline getirdi.

Resmi işsizlik oranları ile ekonomide yaşanan sıkıntılar bilinmektedir. Bu gerçeklere rağmen işsizliğin düşmesi inandırıcı değildir.

2020’nin kasım ayında işsiz sayısının son bir yılda 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişiye düştüğü, işsizlik oranının da 0.4 puanlık azalışla yüzde 12.9’a indiği açıklandı. Zamana bağlı eksik istihdam bir yılda dört kat artıyor, istihdam son bir yılda 1 milyon 103 bin; son bir ayda 381 bin azalarak 27 milyon 66 bin kişiye istihdam oranı da 2,7 puanlık düşüşle yüzde 42,9’a indirmektedir. TÜİK iş bulma ümidi olmayanları hesaplamalarında yer alsa dahi işsiz olarak saymamaktadır. İş aramayıp çalışmaya hazır olan ve iş bulma ümidi olmayan 4 milyon 832 bin işsiz vardır. Son bir yılda iş bulma ümidini kesenlerin sayısı 959 bin kişi artarak 1 milyon 674 bin kişiyi yükselmiştir.

tamer-ozlu-008.jpeg

TÜİK, "Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu" ve “İşçicü Piyasası Danışma Kurulu” adlı iki kurul kurduğunu açıkladı ancak TÜİK ve AKP; sayısal veriler üzerinden manipülasyon yapma ısrarını sürdürmektedir.

TÜİK, enflasyon ve işgücü verileri ile ilgili uzman akademisyenlerden oluşan danışma kurullarını kurarak inandırıcılığını PR çalışması yaparak düzeltemeyecektir.

AKP iktidarı; TÜİK başta olmak üzere, resmi kurumların verilerini kullanarak gerçek işsizliği gizlemektedir.

TÜİK, emekçi halkın yaşadığı işsizlik ve enflasyon gerçeklerinden kopmuştur. TÜİK istediği kadar enflasyonun yüzde 12'de, 13'te veya 14'te olduğunu; işsizliğin de yüzde 12’de, 13’te, 14’te olduğunu açıklasın toplumsal karşılığı ne piyasalarda ne de emekçilerde yoktur.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; TÜİK’in topladığı ve yayımladığı veriler emekçilerinin gerçekleriyle uyuşmadığının farkındayız; TÜİK, PR çalışması yapmaktan vazgeçmeli ve verileri topladığı marketleri açıklamalıdır.                   

TAMER ÖZLÜ

BİRLEŞİK KAMU-İŞ TRABZON İL TEMSİLCİSİ

1-(2)-216.jpg

Editör: TE Bilisim