Trabzon’un Ünlü Pidesi Tescillendi

Trabzon'un Ünlü Pidesi Coğrafi İşaretle Tescillendi.

Trabzon’da Salamura Edilmiş Yöresel Peynirin Kullanıldığı, Hamuru Elle Daire Şeklinde Açılan, Taş Fırında Pişirilip, Tadıyla Farklı Bir Lezzet Sunan Ve Üretildiği İlçeden Adını Alarak Ün Kazanan 'Sürmene Pidesi’, Türk Patent Ve Marka Kurumu'nca Coğrafi İşaretle Tescillendi.

Sürmene İlçesinde, Hazırlanan Özel Hamuru Elle Daire Şeklinde Açılan, Özellikle Salamura Edilmiş Yöresel Peynirlerin Kullanıldığı Ünlü ‘Sürmene Pidesi’, Taş Fırınlarda Pişirilip, İçerisine ‘Trabzon Tereyağı’ Konularak Müdavimlerine Servis Ediliyor. Hamurunun Açılış Ve Pişiriliş Şeklinin Yanı Sıra Kullanılan Malzemelerle Farklı Lezzet Sunan Ve Uzun Tarihe Sahip Olup Ünü Ülke Genelinde Yaygınlaşan Sürmene Pidesinin Türk Patent Ve Marka Kurumu'na Yapılan Coğrafi İşaret Tescil Başvurusu Sonuçlandı. Sürmene Belediyesi, Sürmene Esnaf Ve Sanatkârlar Birliği İle Sürmene Bıçakçılar Derneği’nin Bir Araya Gelerek 10 Haziran 2019’da Yaptığı Başvuru Neticesinde ‘Sürmene Pidesi’ Coğrafi İşaretle Tescillendi. İçeriğinde Bulunan Yoğun Yağ Tadı Sebebiyle Genellikle Ekmekle Servis Edilen ‘Sürmene Pidesi’, Diğer Pidelere Göre Farklılık Gösteriyor.

İlçede Pidenin Yanı Sıra, Uzun Tarihi Geçmişe Sahip Ve Üretildiği İlçeden Adını Alarak, Dünyaca Ün Kazanan 'Sürmene Bıçağı' Da 2017 Yılında Coğrafi İşaretle Tescillenmişti.

DİĞER PİDELERDEN FARKLI ÖZELLİKLER TAŞIYOR

Pide Ustası Yaşar Bayraktar, Sürmene Pidesinin Diğer Bölgelerdeki Pideden Farklı Özellikler Taşıdığını İfade Ederek, “Hamurunun Yoğruluş Şekli, İçerisinde Kullanılan Peynir Ve Tereyağı İle Hamurunun Elle Açılıp Taş Fırında Odun Ateşiyle Pişmesiyle Diğer Bölgelerdeki Pidelere Göre Farklı Özellikler Taşımakta Ve Yöremize Ait Farklı Lezzet Oluşturmaktadır. Diğer Bölgelerde Yapılan Pidelere Göre İçerisi Daha Suludur Ve Pide Ya Da Bir Dilim Ekmekle Sunum Yapılmaktadır. Coğrafi İşaret Alması İlimiz Ve İlçemiz İçin Çok Güzel Bir Olay. İnşallah Bu İlçemizin Tanıtımına Da Büyük Katkı Sağlayacağını Umuyorum” Dedi.

jsyutuy.png

‘COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZ İKİYE YÜKSELDİ’

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, ‘Sürmene Pidesiyle Birlikte İlçenin Coğrafi İşaretli Ürün Sayısının İkiye Yükseldiğini Belirterek, “Daha Önce Sürmene Bıçağının Coğrafi İşaretini Almıştık. 2-3 Yıllık Bir Uğraşın Ardından Sürmene Pidesinin De Coğrafi İşareti Alındı. Esnaf Odası Ve Tarım İlçe Müdürümüz Coğrafi İşaret Belgesini Bize Getirdi. Bununla Birlikte Bize Kazançları Olacaktır. Turizm Açısından Bu Bölgeyi Gezen İnsanların Coğrafi İşaretli Ürünleri Alması Garanti Gibi Görülebiliyor. Ayrıca Coğrafi İşaretle Birlikte İlçemizde Daha Çok Sektör Açılmasına, Daha Kaliteli Ürünler Sunmamıza Vesile Olacaktır” Diye Konuştu.

‘PİDEMİZİN COĞRAFİ İŞARETİNİ ALDIK’

Sürmene Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İsmailoğlu Da İlçenin Kalkınması İçin Yaptıkları Müracaatın Onaylandığı İçin Mutlu Olduklarını Belirterek, “İlimizi, İlçemizi Daha İyi Bir Şekilde Görmek İçin, İlçemizi Kalkındırmak Adına Markalaşmaya Müracaat Ettik Ve Pidemizin Coğrafi İşaretini Aldık” İfadelerini Kullandı.

1-(2)-334.jpg

Editör: TE Bilisim