TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU

Trabzon’un Meydanını Tarihi Hüviyetine Kavuşturduk

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon şehir meydanının bir ve ikinci etaplarını tamamladıklarını ifade ederken üçüncü etabının da gelecek yıl ihale edilerek yapım çalışmalarına başlanılacağını söyledi.

MEYDAN PARKI BİRİNCİ ETAP

Trabzon şehir meydanında (15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı) yaptıkları çalışmalarla bölgeyi tarihi hüviyetine kavuşturduklarını belirten Gümrükçüoğlu, değerlendirmelerinde şunları kaydetti: “Şehirler meydanları ile anılıyor, hele hele tarihi şehirler tarihi meydanları ile dünyaya hizmet verirler Biz bu anlayışla bizim şehrimizin de dar olan meydanlarını tarihteki genişliklerine kavuşturmaya gayret ettik. Bunun için birinci etap diye tabir ettiğimiz, 2009’dan sonra 2010’da başladığımız 15 bin m2’lik alanı Trabzon’umuz kavuşturmuş olduk. Ondan önce Meydan Parkı diye nitelendirdiğimiz alanın 4 bin m2 yararlanılabilir alanı vardı ve etrafı 4-5 sıra minibüslerle dizilmiş idi. Orada yaptığımız çalışma ile alkanı 15 bin m2 yararlanılabilir hale getirip birinci etabını halkımızın hizmetine sunmuş olduk.

MEYDAN PARKI İKİNCİ ETAP

2014 yılında başladığımız Meydan Parkı ikinci etabı ise tarihi Belediye binası, arkasındaki avlu ve alan, İskenderpaşa Camisi’nin ve İskenderpaşa’nın kabrinin ortaya çıkarılması, arkasındaki Belediyemize ait tescilli binanın aslına uygun restore edilmesi ve tarihi çınarımızın yan tarafında bulunan, eski ismi ile Mola Oteli olan tarihi tescilli binanın restore edilmesini içeriyordu. Bütün bunları yaparken tarihi Belediye binamızın arka tarafımıza bazalt sertliğinde olan kayaçların oradan boşaltılarak, orada ilave mescidin yapılması, o mescide insanlarımızın, yaşlılarımızın yürüyen merdivenle inip çıkabilmesi, engellilerimizin asansörle inip çıkabilmesi, 750 kişilik mescidin İskenderpaşa Camisi ile bir ve beraber namaz kılınacak hale getirilmesi, orada da abdest alma yerlerinin oluşturulması, hanımların çocuklarını emzirebileceği, altını değiştirebileceği alanların teessüs edileceği bir büyük kompleks oluşturduk. En önemli olanı da bu tarihi şehrin 1868’de kurulmuş belediyesinin binasının aslına uygun restore edilmesiydi. Bu oldukça meşakkatli devam etti. İlk ihale sonrasında yüklenicinin işi tamamlayamaması nedeniyle tasfiye edilmesi cihetine gidildi. İkinci ihale yapıldı ve bugün o tarihi tescilli bina her şeyiyle kullanılabilir hale getirildi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Trabzon’da gerçekleştirdikleri toplu açılışı o alanda yapıldı ve alandan inerken o tarihi tescilli binasının kurdelesini keserek ayrı bir açılışını da gerçekleştirilmiş oldular. O tarihi binanın büyük bir geçmişi var.

MEYDAN PARKI ÜÇÜNCÜ ETAP

Trabzon meydanını tarihi hüviyetine kavuşturma çalışmalarımız üçüncü etabı ile tamamlanmış olacaktır. Üçüncü etap ise doğu tarafından Limana bakan bölgenin projelendirilmesi tamamlanmıştır. Önümüzdeki yıl ihalesi yapılarak tarihi Trabzon şehri tarihi ve milletine yakışır asli meydanına kavuşmuş olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.” 

0-049.png1-042.png

Editör: TE Bilisim