Marka Şehir Trabzon Strateji Çalıştayı

Marka Şehir Trabzon Strateji Çalıştayı’nda, Trabzon’un geleceği masaya yatırıldı.

Marka Şehir Trabzon Strateji Çalıştayı Trabzon’da başladı. Merkezi İstanbul’da bulunan Trabzonlu Bürokratlar ve İşadamları TİAB tarafından yürütülen çalışmanın Trabzon etabı iki gün sürecek. İşadamları, Bürokratlar ve STK’ların katılımı ile gerçekleştirilen çalıştay açılış konuşmaları ile başladı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu da, 2009 yılında Trabzon’un Gelecek Stratejilerinin yerel dinamikler tarafından oluşturulduğunu, bu çalışmayı İstanbul’un katılmasının sevindirici bir gelişme olarak gördüklerini kaydetti. Hacısalihoğlu, “Trabzon’u kalkındırmak bizlerin en büyük görevidir. Herkeste Trabzon’a hizmet etme heyecanı var“ dedi.

Toplantının şehir adına çok önemli bir çalışma olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, şunları söyledi: “2009 yılında Trabzon şehri olarak başlattığımız siyasilerimiz, valiliğimiz, belediye başkanlığımız, siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, siyasi partilerimizin il başkanları olarak şehrin stratejik planını hazırlamak doğrultusunda geniş kapsamlı toplantı ve çalışmalar yaparak şehrin stratejik planını çıkardık ve bugüne geldik. Sevindirici bir gelişme de Sayın TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu bu çalışmanın İstanbul ayağını oluşturmuş ve birleştirmiştir. Bu sorumluluğun gerçekten şehir adına ve şehrin geleceğe taşınması açısından da yapmış olduğu bu faaliyetten dolayı kendisine teşekkür ederiz. Önemli bir sorumluluk çünkü sorumluluk içerisinde başarı ve başarısızlık var. Başarılı olunca herkes kendisine sayıyor. Başarısız olunca da herkes yerin dibine sokuyor. Bu bakımdan zor bir göreve talipli olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul’da işadamlarımız bir araya gelerek bir sorumluluk aldı ve bu çalıştay içerisine girdiler. Bu şu demektir artık Trabzon’daki bu çalışmaları İstanbul ile birleştirerek geleceğe dönük daha geniş kapsamlı bir strateji çalıştayı devam edecektir”

İstanbul toplantısında görüşlerini ilettiklerini bugünkü toplantıda bulunanlarında görüşlerini ifade edeceğini ve güzel sonuçlar çıkacağını umduğunu belirten Hacısalihoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Şunu unutmamak gerekiyor ki Trabzon boş durmuyor. Önemli çalışmalar yapıyor. Başta valiliğimiz, belediyemiz, üniversitelerimiz, ihracatçılar birliği, Kalkınma ajansımız, Odamız ve STK’lar ve benzer kuruluşlar çok sıkı işbirliğinde çalışmaktadır. Gecesini gündüze katıp bu işe feda etmiş bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bütün işler kamuya dayandığı ve kamuda işler de kısa vadede değil ama uzun vadeye yayılarak uygulanıyor. Bugün hepimizin çok yakından bildiği gibi siyasilerimizin elinde olan projeler bu bahsettiğim kuruldan çıkan projelerdir. Kısa, orta ve uzun vadeli projelerdir. Bu bakımdan şehir önemli çalışmalar sürdürüyor. Geleceğe dönük sizin gibi bizlerde hepimiz hizmetkârız. Önemli olan bu hizmetler içerisinde bir isim bırakılmasıdır. Şehrin ekonomik, sosyal, kültürel yönden şehre bir şeyler bırakılması önemlidir. Herkes bu amaç doğrultusunda çalışıyor. Ben biliyorum ki bu heyecan herkeste var. Bu heyecanı hep birlikte taşıyarak geleceğe yönelik olarak Trabzon’u kalkındırmak bizlerin en büyük görevidir. Bugüne kadar bu çalıştaylara emek verenlere ve bundan sonra da emek vereceklere şimdiden teşekkür ediyorum.”

TİAB Başkanı Atalay Şahinoğlu da, Trabzon’da iki kişinin bir araya gelerek bir şey yapamadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “İşadamları ve bürokratlar hep ayrıyız. Her iki kesim ayrı ayrı çalıyor. Hele biz Trabzon’da iki kişi bir araya gelerek bir şey yapamıyoruz. Bizim neslin uşakları ağırlıklı olarak Trabzon lisesinden mezun olmuş İstanbul’da okumuş, dünya eğitimi almış ve başarılı olmuş insanlardan oluşuyor. Bugün burada onların sunumu ile başladık. Biz iki ayrı horozu bir araya getirdik. Başarılı olduk. Bundan sonra da beraber çok ciddi işler yapacağız. Bu arkadaşlarımızı İstanbul’daki 500 dönümlük arazimizin içerisine de aldık. Ben buraya Trabzonlu bürokratlar ve işadamları yani TİAB olarak geldim ama bakın onları methediyorum. Çünkü onlara gaz veriyorum. Çalışacaklar. Çok iş yapacaklar Trabzon’a. Bunlarda ayrı bir yıldız var ve o yıldızı değerlendireceğiz.”

“Şimdi marka şehir Trabzon diyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Şahinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Trabzon’a baktığımızda sağolsun yöneticiler, sivil toplum örgütleri, işadamları, basın her biri bir gayret içerisinde, Trabzon bir gelişme sürecini gerçekleştiriyor. Ama bu beni tatmin etmiyor. Bir gelişme var ama Trabzon’un tarihi, kültürü ve doğal yapısını dikkate aldığınızda bu gelişmenin gerekli hızda olmadığını görüyoruz. Özellikle Rize, Giresun, Samsun müthiş asılıyor gelişmeye. DOKAP sunumunda Trabzon’a ayrılan pay çok az. Bunu eleştirdim. DOKAP Başkanı Trabzon’un büyük olduğu gerekçesini sundu. Demek ki Trabzon okka altında, büyüdü ve daha fazla büyümesin, büyümesi yavaş olsun ve diğerleri daha hızlı büyüsün.”

Toplantıda Trabzon Belediye Başkanı Dr. O. Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Valisi A. Celil Öz ve diğer konuşmaların ardından çalıştaya katılanlar tarafından görüş ve önerilerin alınması bölümüne geçildi. Toplantı yarın devam edecek.

Editör: TE Bilisim