Trabzon'un fethedilişinin 556’ıncı yıldönümü coşkuyla kutlandı. Ortahisar ilçesindeki Fatih Parkı’nda bulunan Fatih Sultan Mehmet Han anıtına, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun çelenk sunmasıyla başlayan fetih kutlamalarına Zağnos Burçları önünde devam edildi. Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin hazır bulunduğu törende Fatih Anıtına çelenk sunan Gümrükçüoğlu, “Bugün ülkemizin hiçbir ayrım gözetmeksizin en fazla dayanışma ve kardeşlik içinde olması gereken bir dönemdeyiz. İstanbul’u fetih ettikten sekiz yıl sonra,1461 yılında Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’ı, burada 22 yıl valilik yapan Yavuz Sultan Selim Han’ı, Trabzon’da doğup ve yetişen Kanuni Sultan Süleyman Han’ı; vatanımız, milletimiz, devletimiz, dinimiz için canını ortaya koyan bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Atapark’taki Zağnos Burçlarında düzenlenen fetih kutlamaları saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Garnizon Komutanı Kd. Albay Osman Akyıldız, askeri ve sivil erkan kamu kurumlarının yetkilileri ile vatandaşlar hazır bulundu. Burada katılımcılara seslenen Başkan Gümrükçüoğlu, “1453’te İstanbul’u fethettikten sonra 1461’de Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han, ‘Trabzon fetih edilmeden İstanbul’un fethi tamamlanmamış olurdu’ demiştir. Burada büyük bir tarihi mesaj var. Bütün Anadolu’nun, en güzel medeniyet olan medeniyetimizle tanışmasında Trabzon’un fethinin, İstanbul’un fethini tamamlayan bir unsur olduğunu hiçbir zaman unutmamak icap eder. Bu şehrin insanları, bu şehrin gençliği, bu şehrin yetiştirdikleri bu anlayışla tarih boyunca bu vatanın çimentosu, taşı, toprağı olmuş ve istiklalimiz için gerektiğinde gözünü kırpmadan şahadete yürümüştür. Tarih boyunca devam eden bu durum bugünde sürmektedir” diye konuştu.

Öğrencilerin fetih konulu şiirler ve kompozisyonlarını okumasının ardından günün anlam ve önemini dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Kutlama törenleri, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının verdiği konser ve katılımcılara Osmanlı şerbeti ikram edilmesiyle son buldu.

1-244.png

Editör: TE Bilisim