Trabzon’daki Zeytinciliğin Yok Edilişi Trabzon'a Nice Sorunlar Yaşatmaktadır

Osmanlıca Trabzon Vilâyet Sâlnâmelerinde Trabzon Zeytinciliği Hakkında   Akçaabat Kökenli Olarak Çok Önemli Resmi Bilgiler Vardır. Bu Bilgiler Sâlnâmelerin Son Yayın Tarihleri Olan 1906 Senesinden Öncedir. Yani Yaklaşık Bir Buçuk Asırlıktır. Bu Bilgilere Göre Trabzon’un Birçok Yerinde Zeytinlikler Vardı.Bugünakçaabatta Çatalzeytin, Zeytinlik Mahallesi Olduğu Gibi Trabzon’da Bile “Zeytinlik “Mahallesi Adı Resmiyettedir Zamanlar Birçok Zeytinliğe Sahip Artvin İli Bile Trabzon’a Bağlı İdi.

Bugün Az Da Olsa Akçaabat’ta Deniz Sahili Köylerinden Darıca Ve Mersinde Kendilerine Evde Yetecek Kadar Zeytincilik Yapanlar Vardır.Nevarki; Trabzon Akçaabat Pazarlarında Gördüğümüz Bütün Zeytinler Hep Antalya’dan Getirilmiş Zeytinlerdir. Bu Zeytinler Zaguda, Salamura, Sofra Zeytini, Yemeklik Zeytin, Yeşil Zeytin Gibi Adlarla Anılmaktadır. Aralık Ayı İçinde Akçaabat’ta Bazı Zeytin Üretmeye Devam Eden Aileleri Birkaç Akademisyen Arkadaşla Ziyaret Ettik. Bu Zeytinci Ailelerin Yine Özel Yaptıkları Zeytinleri Soğan Ekmekle Yediklerine Şahit Olduk. Üstelik Bize De İkram Ettiler.

Eski Trabzonlular Trabzon’da Balık Yağı Ürettikleri Gibi Zeytin Yağı Da Üretiyorlardı.

Şimdi Trabzonlular Kur’ân-I Kerimin Bize Haber Verdiği Zeytin Niğmetinden De Mahrumdur. Şifa Kaynağı Olan Zeytinyağını İnsan Cildindeki Bütün Pürüzleri Yok Ettiğini, İnsan Cildini Güzelleştirdiğini Ve De Mide Ve Bağırsakları çalıştırdığını, Şifa Saçtığını Hiç Kale Almayanlar Bile Var. Sırf Bu Cehalet yüzünden Bile İki Yüz Seneden beri Trabzon’da, Bilhassa akça abatta Yapılan Zeytincilik Tartışmaları Bugün Elimizde 22 Cilt Halinde Bulunan Osmanlıca Trabzon Sâlnâmelerinde Bile Yer Almıştır. Trabzon Zeytinciliği İşte Asıl Bu Sâlnâme Denilen İl Yıllıklarına Geçen Bu Tartışmalardan Sonra Yok Olmuştur. Çünkü: Bu Tartışmalarda Akçaabat’ta Bir Grup Diğer Bir Gruba İlçe Kaymakamlık Ve Belediye Toplantılarında:” Zeytinliklerimizi Sökelim. Yerine Fındık Dikelim. Veya Başka Bir şey Yapalım. Belki Daha Çok Gelir Getirir. Zeytin Bizim Karadeniz Havasına Uymaz “Demişler. Diğer Grup İtiraz Etmiş: ”Hayır Hayır. Zeytinliklerimizi Sökemeyiz.Çünkü:Biz Bugün Sadece Akçaabat’ta Bile  Girit Ve Midilli Adası Zeytinliklerinden Daha Çok Gelir Almaktayız” Bu Görüş Galip Geldi Amma 1950’li Yıllardan Sonra Akçaabat Bütün Zeytinliklerini Kaybetti. Bugün Akçaabat Salı Pazarına Gidiniz.Birtek Trabzon Zeytini Bulamazsınız. Hepsi Akdeniz Zeytincilerinin Trabzon da Sattığı Zeytinlerdir. Bazılar Da Zeytin Ve Yağ Olarak Balıkesir, Bursa Gemlik ‘Ten Gelmektedir. Hâlbuki Trabzon Zeytinciliğinin Tarihteki Önemiyle İlgili Bilgileri Uluslararası Gıda Ve Yemek Dergileri De Konu Almaktadır.Trabzonu Zeytincilik Ve Zeytinyağcılık Gelirleri Açısından Da İlmen Ne Kötü Hale Düşürdük Buradan Anlayınız. Bu Durum Trabzon İçin Sorun Değil De Nedir? Pazarlarımızda Kilosu On Liradan Elli Liraya Kadar Varan Zeytinler Bizim Zeytin Bahçelerimizden soframıza Gelseydi Daha İyi Olmaz Mıydı? Bu Tabii Ürünü Kaybetmek, Tabiatı Ve Tabii Hayatı Kaybetmenin Ekonomik Çeşididir, Bu Zarar Hiç Unutulmasın. Düzelmesi İçin Gereği Devlet Ve Halk Projeleriyle Yeniden  Yapılsın..

b-761.jpg

 

 

Editör: TE Bilisim