Trabzon’da Bir Süredir Uygulanan Kaldırım Kenarı Otopark Uygulaması Samsun 1. Asliye Mahkemesinde Alınan “Halkın Devlete Güvenini De Sarsıcı Bir Sonuç Doğurur.” Gerekcesi Emsal Gösterilerek İptal Edilebilecek.

Trabzon’un Ortahisar İlçesinde Son Dönemlerde Belediyeler Tarafından Uygulanan Kaldırım Kenarı Otopark Uygulaması Samsun Adliyesinde Alınan Karar İle Birlikte Emsal Gösterilerek Kaldırılabilecek.

Samsun’da Aracını Kaldırım Kenarına Park Eden Bir Vatandaş Bu Nedenle Biriken 375 TL’lik Otopark Ücretinin Yasal Olmadığını İleri Sürerek Samsun Büyükşehir Belediyesinin Yol Kenarı Park Uygulamasına Dava Açtı. Samsun 1. Asliye Ceza Mahkemesine Açılan Davada Belediyelerin Yapılaşma, İmar, Çöp, Su, Kanalizasyon, Yol, Gaz, Otopark Ve Ulaşım Gibi Hizmetleri Halka Sunmakla Yükümlü Oldukları, Bu Hizmetleri İcra Ederlerken Kar Amacı Güdemeyecekleri Kamu Hizmeti Gereği Olduğu Yine Belediyelerin Vatandaşların Araçlarını Park Etmesi İçin Otopark Yapması Ve Umuma Acık Yerlerin Her Vatandaşın Kullanımına Açık Karşılıksız Yararlanma Hakkı Bulunmakta Olduğunu İleri Sürerek Mahkeme Başkanlığına Kaldırım Kenarlarında Ki Otopark Uygulamasının Kaldırmasını İstedi.

1. Asliye Mahkeme Başkanı Eski Trabzon Hakimi İbrahim Çelenk, Vatandaşı Haklı Bulacak Karar Verdi. Mahkeme, “ Bir Alanın Planı İle Kullanımı Belirlendikten Sonra Bu İmar Planına Aykırı Olarak Daha Sonra Farklı Bir Amaca Tahsis Edilmiş Olması Örneğin Bu Davada Olduğu Gibi Yol Olarak Tahsis Edilmiş Bir Alanın Ücretli Otoparka Dönüştürülmesi Yerel İdarenin Yasa Tarafından Kendine Tanınan Yetkiyi Kötüye Kullanmasına Tipik Bir Örneği Oluşturur. Bu İdari Tasarruf Halkın Devlete Güvenini De Sarsıcı Bir Sonuç Doğurur.”Gerekçe Göstererek Belediyeye Dava Açan Vatandaşı Haklı Bularak Otopark Ücretini Ödememesi Kararı Verirken Belediyenin De Vatandaşa Bin 980 TL Para Ödemesi Yönünde Karar Verdi.

Bu Karar; Trabzon’un Ortahisar İlcesin De Tanjant Yol Boyu, Gazipaşa Caddesi, Ortahisar Mahallesinde Gibi Yerlerde Uygulanan Ve Kaldırım Kenarları Otopark Uygulaması Yapılmasında Kesilen Otopark Ücretlerinin Yasaya Uygun Olmadığı Anlamı Da Taşıyor. Samsun’da Alınan Karar Trabzon’da Emsal Olarak Gösterile Bilecek.

samsun_adliye_karar-002.jpg

123456---kopya-979.pngyesyeni-logo-final-20170621184214.png

HABER 61

 

 

Editör: TE Bilisim