Trabzon Barosu Ve Sivil Toplum Kuruluşları (Karadeniz İlleri Kadın Platform Derneği (KİKAP), Yaşam Kadın Merkezi Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Trabzon Cazıları Derneği, Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği (FEMİNART), Bağımsız Aktivist Teşride Boysan, Yetiştirme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği (YÇÇK-DER), Sınırlı Sorumlu Trabzon Kadın Kooperatifi Kent Konseyi, CHP İl-İlçe Kadın Kolları Başkanlıkları) Nüfus Hizmetleri Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısının Meclis Alt Komisyonundan Geçmesiyle İlgili Olarak Trabzon Meydan Parkında Basın Açıklaması Yaptılar.

Çok Sayıda Katılımcının Hazır Bulunduğu Basın Açıklamasında; Basın Açıklamasını Trabzon Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Keleş Aydın Okudu.

BASIN AÇIKLAMASI

Nüfus Hizmetleri Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısının 6. Maddesi Meclis Alt Komisyonundan Geçmiştir.

Bugüne Kadar Yapmış Olduğumuz Haklı İtirazların Dikkate Alınmamış Olması Ve Tasarının Hızlıca Meclisten Geçirilmeye Çalışılması Kaygılarımızı Arttırmıştır.

Yapılmak İstenen Bu Değişiklikle Anayasamızın 174/4 Maddesi İle Koruma Altına Alınan İnkılap Kanunları İçerisinde Yer Alan ‘Evlilik Akdinin Evlendirme Memuru Önünde Yapılacağı’ Hükmünün İhlali İle Laiklik İlkesinin Dolaylı Olarak Çiğnenmesine Yol Açacaktır.

Yine Bu Değişiklik İle Anayasamızın Eşitlik İlkesi İhlal Edilecek; Aynı Toplumda Birlik Ve Beraberlik İçerisinde Yaşayan, Farklı Din Ve Etnik Kökendeki İnsanlar Arasında Ayrıştırmaya Neden Olacaktır.

Evlenmenin Müftüler Huzurunda Yapılması Kadın Ve Çocukların Hak İhlalleri İle Karşı Karşıya Kalmasına Ve Hatta Sahte Nikah Merasimleri İle Çocuk Gelinlerin Ortaya Çıkmasına; Sağlık Kuruluşları Dışında Meydana Gelen Doğumların Sözlü Beyanla Bildirilmesi Çocuk İstismarının Artmasına Ve Faillerin Cezasız Kalmasına Neden Olacaktır.

Nüfus Hizmetleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı İle Yürürlüğe Konulmaya Çalışılan ‘Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi’ Türk Medeni Kanunun Ruhuna, Anayasal Ve Türk Toplumunun Bu Zamana Kadar Ayakta Kalmasını Sağlayan Laik Düzene Aykırıdır.

Biz Aşağıda Adları Yazılı Olan Kuruluşlar Olarak Tüm Kadınları Kazandığımız Hakları Korumaya Ve Bu Hakları Elimizden Almaya Çalışan Düzen İle Mücadele Etmeye, Meclisteki Tüm Vekillerimizi Tasarıya Ret Oyu Vermeye Davet Ediyoruz.

 Trabzon Barosu

S.S. Trabzon Kadın Kooperatifi

Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği (FEMİNART),

Trabzon’un Cazıları

Emek Sensin Kadın Derneği

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

Yaşam Kadın Merkezi Derneği

Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneği (KİKAP) Trabzon Aygün Karaduman

Yetişme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği Nuray Usta

CHP İl-İlçe Kadın Kolları Başkanlıkları

1-128.png

Editör: TE Bilisim