Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Bünyesindeki Alacahan’da İlk Kez Açılan ’Hüsn-i hat’ Sanatına Özellikle Bayanlar İlgi Gösteriyor.

Yaklaşık 2 Buçuk Ay Önce Açılan Kursa, 16 Bayan Katılırken 'Hüsn-i hat' Sanatına İlginin Yoğun Olduğu Belirtildi.

Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi'nde Görsel Sanatlar Öğretmeni Olarak Görev Yapan Emel Yiğit, Unutulmaya Yüz Tutmuş Sanatları Tekrar Yaşatmak İçin Bu Tür Kursiyerlerin Düzenlendiğini Belirterek “Hüsn-i hat Sanatı, Geleneksel Arap Harfleriyle Güzel Yazı Yazma Sanatı. Dünya Genelindeki İsmi Kaligrafi. Biz Arabik Kaligrafik Kısmını Yapıyoruz. Bu Sanat Trabzon'da Şu Ana Kadar Halk Eğitim Bünyesinde Düzenlenmedi. Kursiyerlerimize İlk Olarak Arap Temel Harflerden Oluşan Çizgi Çalışmaları Öğrettik. Çalışmalarımızda Geleneksel Malzeme Kullanıyoruz. Mümkün Olduğunca Gelenekten Kopmamaya Çalışarak Bu Sanatı Uygulamaya Çalışıyoruz. Aynı Zamanda Unutulma Yüz Tutmuş Sanatlar İçerisinde Olduğundan Unutulmama Çabası İçirişindeyiz. Kursumuz 2 Buçuk Aydır Sürüyor. Toplamda 16 Kursiyerimiz Var. İlgi Çok Yoğun” Dedi.

Yiğit, Hat Sanatının İslam Yazı Sanatı Olup Bu Sanat İle Uğraşan Kişiler Hattat Olarak Adlandırıldığını Belirterek "Hüsn-i hat Ya Da Hüsn-i hat, Türkçe 'Güzel Yazı' Manasına Geliyor. Kağıt, Taş, Ahşap, Kumaş Vb. Farklı Malzemeler Üzerinde Karşımıza Çıkabilir. Arap Harfleri İle Meydana Getirilen Yazının Kaligrafik Ve Estetik Bir Hüviyet Kazanması Kabaca 9. Yüzyılda Başladı. XIII. Yüzyıla Doğru İslami Sanat Geleneğinde Aklam-I Sitte Olarak Adlandırılan Ve Sülüs, Nesih, Reyhanî, Muhakkak, Tevkî Ve Rikâ Adlarıyla Bilinen Hat Çeşitleri Belli Esaslara Bağlanmış Ve Hat Sanatının Temel Kaideleri Oluşturuldu" Bilgilerini Paylaştı.

630-(a)-057.jpg630-(b)-056.jpg630-(c)-008.png

Editör: TE Bilisim