Trabzon’a Taşınmak, Sadece Gümüşhane, Bayburt, Giresun Ve Rize’ye Komşu Olan Bir Coğrafyaya Taşınmak Anlamına Gelmiyor. Daha Önce Hiç Karadeniz’de Bulunmayanlar İçin Trabzon’a Taşınmak; Çok Farklı Bir Kültürle, Çok Farklı Bir İklimle, Çok Farklı Yemeklerle De Tanışmak Anlamına Geliyor.

Karadeniz Bölgesi’nin İncisi Trabzon Deyince Herkesin Kafasında Ayrı Bir İmaj Oluşuyor. Kimileri Trabzon Deyince Hamsiyi Hatırlıyor, Kimileri Sümela Manastırı’nı Anmadan Geçemiyor. Trabzon Bazen Bordo-Mavi Renkleri Çağrıştırıyor; Bazen Laz Böreğini, Bazen Akçaabat Köftesini Ya Da Fıkraları Akıllara Getiriyor. Trabzon’a Taşınmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken Şeyler Elbette Bunlarla Sınırlı Değil.

Trabzon Yerlilerinin Lakapları

Trabzon’da Uzun Süredir Yaşayanlar, Yani Trabzon’un Yerlileri Genellikle Lakaplarıyla Anılıyor. Kişinin Davranışları, Karakteri, Özel Zevkleri, Yetenekleri, Görünüşü, Mesleği Gibi Ayırt Edici Özelliklerine Göre Lakap Verilmesi, Trabzon’da Oldukça Normal Karşılanıyor. Elbette Bu Lakaplar Belirlenirken Ünlü Karadeniz Mizahının Etkisi De Hissediliyor. Dolayısıyla Trabzon’a Taşınmak İsteyenler, Kinayeli Ve Esprili Lakaplar Duymaya Hazırlıklı Olmalı. Trabzon’da Örneğin Temizlikten Hiç Anlamayan Birine “Çiçek”, Şişman Birine “Toplu İğne” Denildiğine Tanık Olabilir; Duyduğunuz Berbat Niyazi, Makarna Mehmet, Kelebek Ercan Gibi Yüzlerce Yaratıcı Lakaba Hem Şaşırıp Hem De Gülebilirsiniz.

Trabzon’un Sevimli Yöresel Ağzı

Trabzon’a Taşınmak, Filmlere Ve Skeçlere Defalarca Konu Olmuş Sevimli Trabzon Ağzı İle Tanışmak Anlamına Da Geliyor. İlk Gittiğinizde Belki Anlamakta Zorlanabilirsiniz Ama Kısa Süre Sonra Bu Konuşma Şekli Size Hiç De Garip Gelmeyecektir.

Trabzon Ağzının En Belirgin Özelliklerinden İlki, Devrik Cümleler Olarak Karşımıza Çıkıyor. Örneğin “ Güzel Bir Yemek Yaptım” Cümlesi, Trabzon Ağzında “Yaptım Güzel Bir Yemek” Diye Evriliyor. Çok Farklı Kullanımlar Var. Mesela, “Geleceğim” Sözcüğü, Trabzon Ağzında “Gelezeem” Oluyor. “K” Ler Genelde “G” Ye Dönüşüyor. En Bilinen Farklılık İse “İ”Lerin “U” Olması. Yani “Karadeniz”’İn “Garadenuz” Olduğu Yerdir Trabzon. Bir De Trabzon’a Taşındığınızda Cümle Başlarında “Ha” Ya , Cümle Sonunda “Da” Ya Alışmanız Gerekebilir. “Ha Buradan Nereye Gideysun Da” Denildiğinde Sakın Şaşırmayın.

Trabzon’a Özel Sözcükler

Trabzon’a Taşınmak, Daha Önce Muhtemelen Hiç Duymadığınız Sözcüklerle Tanışacağınız Anlamına Da Geliyor. Her Ne Kadar Yeni Nesil Tarafından Pek Bilinmese De Özellikle Yörenin Yaşlılarından Bu Sözcükleri Sık Sık Duyabilirsiniz. Örneğin Trabzonlular, Meyvenin Çöpüne “Cubuş”, Geçen Yıla “Buldur”, Ayakkabıya “Çapula”, Çileğe “Mora”, Elbiseye “Pırtı” Diyorlar. Trabzon’da Yaşamaya Başlayınca Onlarca Farklı Sözcük Öğrenerek Kelime Dağarcığınızı Genişletme Şansı Bulabilirsiniz.

Meşhur Trabzon Lezzetleri

Trabzon’a Taşındığınızda Hayatınıza Sadece Hamsinin Değil, Kara Lahananın Da Çeşit Çeşit Yemeği Girecek. Trabzonluların “Pancar” Dediği Kara Lahananın Satır Kıymasından Yapılan Sarması, “Guliya” Denilen Barbunyalı Yemeği Ve Çorbasını Tatmakla Kalmayıp Yapmayı Da Öğrenebilirsiniz. Meşhur Akçaabat Köftesi Ve Nefis Laz Böreği Tatlısını, Peynirli Trabzon Pidesini, Hamsiköy Sütlacını, Turşu

Kavurmasını, Pepeçurayı Ve Onlarca Yöresel Yemeği Yerinde Tadacağınız İçin Kendinizi Şanslı Hissedebilirsiniz.

Trabzon İlanlarına Bakarak Biran Önce Trabzon’a Taşınabilir Ve Trabzon Deneyiminize Hemen Başlayabilirsiniz.

123456---kopya-321.pngyesyeni-logo-final-831.png

 

Editör: TE Bilisim