Trabzon Umut Ve Savaşım Derneği Başkanı "Şu Ana Kadar 11 İlçede 2 Bin 500 Kadına Meme Kanseri, Bin 832 Kişiye De Rahim Ağzı Kanseri Taraması Yapılmıştır".

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü İle Trabzon Umut Ve Savaşım Derneği'nin Yaptığı Protokol Çerçevesinde Bayanlarda Kanser Tarama Kapanış Programı Bugün Saat 14.00'de Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ün Eşi Rukiye Öz'ün Katılımlarıyla Hayrat Toplum Sağlığı Merkezi'nde Gerçekleştirildi.

Proje Kapsamında Trabzon Kırsalında Yaşayan Ve Çeşitli Nedenlerle Doktora Gidemeyen Kadınlara Ücretsiz Meme Kanseri Taraması Yaptıklarını Belirten Baki,  Projeyle Meme Kanserini Erken Teşhis Etmeyi Amaçladıklarını İfade Ederek, ”Meme Kanseri Dünyada Olduğu Gibi Türkiye’de De Kadınlarda En Sık Görülen Kanser Türü .Bazı Ülkelerde Her 8 Kadından 1′İnde Görülebiliyor. Erken Teşhis Ve Tedaviyle Kurtulma Oranı Yüzde 98, Hatta Yüzde Yüzlere Varabiliyor. Çok Milimetrik, Makro Düzeyde Mamografi Cihazıyla Bu Kanser Tespit Edilebiliyor” Diye Konuştu.

Meme Kanserini Erken Aşamada Tespit Etmek Amacıyla Gezici Ekiple Kadınların Ayaklarına Gittiklerini Vurgulayan Baki, Şöyle Devam Etti.Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü İle Trabzon Umut Ve Savaşım Derneğinin Yaptığı Protokol Çerçevesinde Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Projesi Kanser Tarama Kapanış Programı Bugün Rukiye Öz'ün Katılımıyla Hayrat Toplum Sağlığı Merkezi'nde Gerçekleştirildi.

BAKİ,, Yaptığı  Açıklamada, Kanserin, Dünyada Ve Türkiye'de Ölüm Nedenleri Arasında İkinci Sıralarda Yer Alan Ama Erken Teşhis Ve Tedavi İle Yüz Güldüren Bir Hastalık Olduğunu Belirtti.

Görülme Sıklığının Giderek Artması Nedeniyle Tüm Dünyada Olduğu Gibi Türkiye'de De Kanser Hakkında Bilgi Düzeyini Artırmak, Farkındalık Oluşturmak Ve Erken Teşhis İçin Bilgilendirme Yapmak Amacıyla Tarama Programları Gerçekleştirildiğini İfade Eden Baki, Şunları Kaydetti:

"Türkiye'de Meme, Rahim Ağzı (Serviks) Ve Kolorektal Kanserlerde Erken Tanının Sağlanması İçin Ulusal Kanser Tarama Programı Başlatılmıştır. Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü İle Trabzon Umut Ve Savaşım Derneğinin Yaptığı Protokol Çerçevesinde 40-69 Yaş Arası Bayanlarda Meme Kanseri Ve 30-65 Yaş Arası Bayanlarda Rahim Ağzı Kanseri İle İlgili Tarama Programı Yapılmasına Başlanmış Olup İlk Tarama 1 Mart 2013 Tarihinde Sürmene

İlçesinde Başlatılmıştır "Baki,Sürmene,Şalpazarı'nın Ardından Kanser Tarama Programına Tonya,Düzköy,Maçka,Yomra,Köprübaşı,Çaykara,Dernekpazarı,Araklı,Of Ve Hayrat İlçelerinde Devam Edildiğini Anlatarak, "Şu Ana Kadar 11 İlçede 2 Bin 500 Kadına  Meme Kanseri, Bin 832 Kişiye De Rahim Ağzı Kanseri Taraması Yapılmıştır. Tarama Sonuçlarına Göre Şalpazarı İlçesinde BRADS (4) Mamografi Sonucu Olan Bir Hasta Bilgilendirilerek Hastaneye Yönlendirilmiştir. Yapılan Biyopsi Sonucuna Göre Hekimi Tarafından Takibe Alınmıştır. Araklı İlçesinde De Aynı Sonuçlu Bir Hasta Hastaneye Yönlendirilmiş Ve Biyopsisi Planlanmıştır."Tarama Sonuçları Tamamen Okunmamış Olup   Yakın Takibe Alınan Kadınlarımızın Takip Ve Tedavileri Yapılmaktadır.

 FOTO GALERİ

IMG_3181

IMG_3184

IMG_3188

IMG_3207

IMG_3211

IMG_3333

Editör: TE Bilisim