Trabzon Müzelerine 500 Bin Ziyaretçi 3 Milyon 750 Bin Para Bıraktı

Trabzon’da Geçtiğimiz Yıl Müzeleri 500 Bin Kişinin Ziyaret Ederek 3 Milyon 750 Bin Tl Para Bıraktığı Belirtildi.

Müzeler Haftası Trabzon’da Çeşitli Etkinliklerle Kutlanıyor. Trabzon Müzesi’nde Düzenlenen Törene Trabzon Ortahisar Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Aydoğdu, Rusya Federasyonu Başkonsolosu Dmitry Talanov, Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, İl Kültür Ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer Çeşitli Kurum Müdürleri, Sanatçılar Ve Davetliler Katıldı.

Sahip Olduğu Tarihi Eserler İle Trabzon’un Çok Önemli Bir Kent Olduğunu Belirten Ttso Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Törende Yaptığı Konuşmada Trabzon Şehrinin Bir Müze Olduğunu Söyledi. Hacısalihoğlu, “Trabzon Surları Ve Sur İçindeki Yapılar İle Çevredeki Eserlere Baktığımız Zaman Gerçekten Henüz Kazıları Yapılmamış, Gün Yüzüne Çıkmamış Eserlerin Sadece Toprak Altında Kaldığını Söylemekte Yarar Var. Ümit Ediyoruz Ki Önümüzdeki Günlerde Yapılacak Kazılarda Yeraltı Zenginliklerimizi Yeryüzüne Çıkararak Şehrimizin Tarih Kültür Turizminde Alacak Olduğu Katkıyı Artırmış Olacağız” Şeklinde Konuştu.

Batı Ve Uzakdoğu Ülkelerinden Turistlerin Bölgemize Gelmesi İçin Çalışmalar Yapıldığını Hatırlatan Hacısalihoğlu, Trabzon’a Gelen Yabancı Turist Sayısının Kısa Sürede On Katına Çıkabileceğini, Bu Anlamda Müzelerin Sayısının Artırılmasında Yarar Olduğunu Söyledi. Bu Konuda Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası Olarak Bir Sorumluluk Aldıklarını İfade Eden Hacısalihoğlu “Özel İpekyolu Müzesi’nde Fatih Sultan Mehmed’in Hocası Molla Hüsrev’in 500 Yıl Önce Yazdırmış Olduğu Kitap, Yıldırırım Beyazıd’ın Sadece Üç Adet Yazdırmış Olduğu Kitaplıların Biri Bu Müzede Sergilenmektedir. Aynı Zamanda Trabzon Eyalet Mührünün De Bulunduğu İpekyolu Müzesi’nde Yaklaşık İki Yüz Eser Bulunmaktadır. Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, Müzeler Müdürlüğü Ve Çalışanlarının Katkıları İle Bu Müze Hayata Geçirildi. Sahip Olduğumuz Güzel Bir Altyapı Var. Bu Eserlerin Hepsinin Kıymetini Bilmemiz Gerekiyor. Bir Eseriniz Olur Ama Bu Eserin Değerini Ortaya Koyamadıktan Sonra Bir Anlamı Yok. Bu Nedenle Kazı Çalışmalarının Trabzon’da Başlatılması Ve Eserlerimizin Kurtarılmasını Bekliyoruz. Ayrıca Birçok Ailenin Elinde Tarihi Değeri Olan Eserlerin De Müzelerde Sergilenmesine Katkı Vermeliyiz” Diye Konuştu.

Sümela’nın Kapalı Bölümleri De Ziyarete Açılıyor

Trabzon Kültür Ve Turizm Müdürü İsmail Kansız İse Sümela Manastırı’nda Yapılan Çalışmalarında Son Noktaya Geldiğini Kaydedeek “Anıtlar Müdürlüğümüzün Yapmış Olduğu Çalışmalar İle Beraber Yenileme Aşamasına Gelen Sümela Manastırı Artık Sadece Mevcut Yerleri İle Değil, Kapalı Alanları İle De Beraber Ziyaretçinin Beğenisine Açılmış Olacak” İfadelerini Kullandı. Kansız, Harap Vaziyette Bulunan Kızlar Manastırı’nın Da En Yakın Zamanda Kültür Ve Turizm Hizmetine Sunulmak Üzere Yenilemenin Tamamlanmış Olacağını Sözlerine Ekledi.

Trabzon’da Müze Faaliyetlerinin 1964 Yılında Başlatıldığını Kaydeden Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer De “Trabzon’da Müzelerimizin Sayısı Artmaktadır. Bugün Sümela Ören Yeri Müzesi, Trabzon Müzesi, Gümüşhane İkiz Evler Müzesi, Küçük Ayvasıl Müzesi Ve Cevdet Sunay Müzelerimiz Bulunmaktadır. Ayasofya Açık Hava Deposu Yanı Sıra Özel Atatürk Köşkü Müzesi Ve Son Dönemde Hayata Geçirilen Özel İpekyolu Müzesi İle Önemli Bir Gelişme Kaydedilmiştir. Bu Müzelere 2014 Yılında 500 Bin Ziyaretçi Sayısına Ulaşılmış Ve 3.750 Milyon Aşan Gelir Elde Edilmiştir” Dedi.

Trabzon Müzeler Müdürlüğü’nün Orta Ölçekli Müze Müdürlüğü Olmasına Karşın Ziyaretçi Sayısı Açısından Ülke Sıralamasında İlk Yirmi Arasında Bulunduğuna Dikkat Çeken Yılmazer, Trabzon’un Hedefinin İlk On Müze Müdürlüğü Arasına Girmek Olduğunu Kaydetti.

Açılış Konuşmalarının Ardından Yöresel Elbiseler İçerisinde Kırımlı Sanat Müziği Sanatçısı Selma Ağat Üç Eser Seslendirerek Katılımcılara Güzel Anlar Yaşattı.

Editör: TE Bilisim