Trabzon İçin İstanbul'da Bir Araya Geldiler

Marka Şehir Trabzon Stratejisi Çalıştayı İstanbul’da Gerçekleştirildi.

Ümraniye Trabzon Park’ta Gerçekleştirilen Çalıştayda Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çevre Ve Şehircilik Eski Bakanı Ak Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar, Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Doka Başkanı Çetin Oktay Kaldırım, Ttso Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Tiab Başkanı Atalay Şahinoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezen Şener Komşuoğlu, Sinema Sanatçısı Kadir İnanır, Kaya Çilingiroğlu, İlçe Belediye Başkanları, Stö Temsilcileri, Trabzonlu İş Adamları Ve Bürokratlar Hazır Bulundu.

Çalıştayın Açılış Konuşmasını Yapan Trabzonlu İşadamları Ve Bürokratları Derneği Başkanı Atalay Şahinoğlu, Organizasyonun Gerçekleştirildiği Trabzon Park’ın Yoğun Çabaları Sonucunda İstanbul’a Ve Trabzonlulara Kazandırıldığı İfade Ederek, “Trabzon’un İsmini Verdiğimiz 500 Dönümlük Bu Tepeyi Herkes Görsün Diye Bu Toplantıyı Burada Yapıyoruz” Dedi.

Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası (Ttso) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un Artılarından Söz Ederek, Trabzon’da Devam Eden Ve Planlanan Sanayi Yatırımlarını Tek Tek Sıraladı. Hacısalihoğlu, Trabzon’da Turizmden Tarıma Kadar Hemen Her Alandaki Çalışmalarla İlgili Olarak Katılımcılara Bilgiler Verdi.

Çalıştayda Söz Alan Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu İse, Konuşmasında Trabzon’da İstihdam Alanlarının Artması Gerektiğini İfade Etti.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu İse, Konuşmasında Trabzon’da Son Dönemde Yaşanan Nüfus Artışına Dikkat Çekerek, Trabzon’da İşsizlik Oranının Ülke Genelindeki İşsizlik Oranından Üç Puan Daha Düşük Olduğunu Dile Getirdi.

“Trabzon Artık Göç Alıyor”

İstanbul’da Gerçekleştirilen Bu Çalıştayın Devamının Trabzon’da Yapılması Gerektiğini Kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, “Bizler Trabzon Büyükşehir Belediyesi Olarak Ev Sahipliğine Hazırız. Trabzon’un Nüfusu İçin 2009 Yıllarında 1 Milyondan 748 Bine Düşmüş Deniyordu Ya, Öyle Birşey Yok. Geçmiş Dönemde Türkiye’de Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Olmadığı İçin Nüfus 1 Milyon Gözüküyordu. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine Geçilince Her Şehrin Gerçek Nüfusu Ortaya Çıktı. 2009’da Trabzon’un Nüfusu 748 Bindi. Ve Trabzon’un Nüfusu 2014 Sonunda 766 Bin Oldu. Komşu İllerden Bizim İlimize Göç Var, Bizim İlimizden De Büyük İllere Göç Var. Trabzon’da Ölüm-Doğum Oranı Eşitken Nüfusun Artması Trabzon’un Göç Aldığının Göstergesidir” İfadelerini Kullandı.

“Trabzon’da İşsizlik Düşük”

Konuşmasında Trabzon’da 2009 Yılından İtibaren 22 Bin Kişinin İşlendirildiğini Vurgulayan Başkan Gümrükçüoğlu, “Tüik’in Verilerine Göre Trabzon’da İşsizlik Oranı 6,9. Türkiye Genelinde Yüzde 9,5. Demek Ki Trabzon’da İşsizlik Ülke Genelinden Daha Düşük. 2009 Seçimlerinde 5 Bin İnsanın İş Bulmasına Katkı Vereceğimizi Söyledik. O Günden Buyana Trabzon’da 22 Bin Kişi İşlendirildi” Şeklinde Konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu Konuşması Sırasında Trabzon’da Gerçekleştirilen Ve Gerçekleştirilmekte Olan Çalışmalar Hakkında Slayt Eşliğinde Katılımcıları Detaylı Şekilde Bilgilendirdi.

“Trabzon’un Taleplerini İsteyelim”

Katılımcılara Trabzon’un Talep Ve Beklentileri Hakkında Da Bilgi Veren Başkan Gümrükçüoğlu, “Biz Trabzon Olarak Ne İstiyoruz? İşte Bunları İyi Bilip Her Ortamda Dile Getireceğiz. Siyasilerimizden İsteyeceğiz. Pes Etmeyeceğiz. Mesela Ne İstiyoruz? Yatırım Adası İstiyoruz. Ben Sayın Bakana Dedim Ki ‘Siz Bunun Yasasını Çıkartın Yeter, Gerisini Biz Halledeceğiz. Karada Arsa Oluşturabilmenin Maliyetinden Çok Daha Ucuza Bu Şekilde Sanayi Ve Ticaret İçin Arsa Elde Edilmiş Olacak. Bunun Ardından Lojistik Gündeme Gelecektir. Demiryolunu Gündeme Getireceğiz. Gümüşhane’ye Gelen Demiryolunun Trabzon’a Nasıl Geleceğini Kim Tayin Edecek? Teknik Rapor Tayin Edecek. Biz De O Teknik Raporun Yanında Olacağız. Mikro Milliyetçilik Yok. Bu Bölge Kalkınacaksa Hep Birlikte Kalkınacak, Bunu Unutmamalıyız. Bu Arada Havaalanını Unutmayalım. Sahilimizde Mevcut Havaalanının Paralelinde Yeni Bir Havaalanı Yapılması Elzemdir. Ve Unutmamalıyız Ki Bu Havaalanı Yapıldığında Elde Olacak Olan Mevcut Pist 390 Milyona Mal Olacak Olan Bu Yeni Projenin Parasını Dört Kez Çıkaracaktır. Güney Çevre Yolunu Da Havaalanı Ve Diğer Yatırımlar Gibi Sık Sık İstemeliyiz. Yapımı Devam Eden Kanuni Bulvarının Teferruatını Anlatmıyorum. Toplamda 1 Katrilyona Mal Olacaktır. Bu Arada Şunu Da İfade Edeyim Ki Biz Güney Çevre Yolu’nun Güzergahını Da Beşikdüzü’nden Of’a Kadar Yenden Çalışmalıyız. Trabzon’un Bu Taleplerinden Endüstri Adası, Demiryolu Ve Havaalanının Hayata Geçirileceğini Sayın Başbakan İfade Etmiştir. Bunları, Devam Eden Ve Projelendirilen Yatırımların Bir An Önce Bitirilmesini İsteyeceğiz. Her Fırsatta İsteyeceğiz. Bu Arada İstanbul’daki İşadamlarına Da Seslenmek İstiyorum. Memleketinize Yatırım Yapın. Memleketinizde Çok Para Kazanmasınız Da Yatırım Yapın. Şehriniz İçin Gayret Gösterin. Mesela Biz Şimdi Şinik Osb’nin Yolunu Asfaltlıyoruz. Oradan Arsa Alanlar Yatırım Yapsınlar. Gelip Memleketinize Yatırım Yapın” Diye Konuştu.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz De, Konuşmasında Karamsar Olunmaması Gerektiğini İfade Ederek, “Bölgemize Baktığımızda Yatırımların Çoğu Trabzon’a Geliyor. Kamu Ve Özel Sektör Bazında Ciddi Yatırımlar Var. Proje Bazında Da Trabzon Ciddi Bir Alt Yapıya Sahip. Diğer İllerle Birlikte Olduğumuz Platformlarda Bunun Hesabını Vermek Zorunda Kalıyoruz. ‘Yatırımların Çoğu Hep Trabzon’a Gidiyor’ Serzenişiyle Karşılaşıyoruz” Dedi.

“Birbirimize Sarılmalıyız”

Çalıştayda Son Olarak Söz Alan Ak Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar Bu Tür Çalıştayların Ortak Akılı Oluşturmadaki Önemine Dikkat Çekti.

Bayraktar, Şöyle Konuştu:

“Büyükşehir Belediye Başkanımız Şehri Kucakladı. Şimdi Unutmayalım Ki Demiri Isıttığımız Zaman Hepimiz Aynı Yere Vurmalıyız. Trabzon’un Taleplerini Her Ortamda Dile Getirip İsteyeceğiz. Bu Arada Trabzon Çevresi İle Bütünleşmiştir. Gümüşhane’yi, Rize’yi Giresun’u Trabzon’dan Ayıramazsınız. Trabzon Kalkınırsa Bu İller Kalkınır, Bu İller Kalkınırsa Trabzon Kalkınır. Ama Trabzon’un Lokomotifliğini De Kimsenin Ötelememesi Gerekiyor. Trabzon’da Neler Yapabiliriz Çok Daha İyi İrdelemeliyiz. Bizim Nüfusumuzun Yanında Nüfuzumuzu Da Arttırmamız Lazım. 8-10 Tane Trabzonlu Rektör Var. İstanbul’da 6 Tane Trabzonlu Belediye Başkanı Var. Birbirimize Sıkı Şekilde Sarılacağız. Biz Daha Bilgili, Daha Gayretli Olmak Zorundayız.”

Editör: TE Bilisim