Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin bugün gerçekleştirilen oturumunda Myanmar’ın Arakan eyaletinde Müslümanlara karşı yapılan soykırım kınandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Seyfullah Kınalı’nıın başkanlığında toplanan Mecliste, kınama metnini Meclis üyeleri adına AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammed Said Gürsoy okudu. Arakan’daki İslam tarihinin özetlenerek Müslümanların din değiştirmeye zorlandığına dikkat çekilen bildiride tüm insanlık göreve çağrıldı. Büyükşehir Belediye Meclisinin kınama bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

İŞTE O BİLDİRİ

“Myanmar’ın yedi eyaletinden biri olan Arakan'da eşi görülmemiş işkence yöntemleri ile Müslümanlar katledilmekte, Müslümanlara acımasızca soykırım yapılmaktadır. Burada yaşayanların tek suçu Müslüman olmaktır.

Arakan halkı İslam ile Hicri birinci asırda tanışmıştır. Müslüman ziyaretçiler aracılığıyla Arakan’da İslam yayılmış, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in sahabelerinden Vakkas bin Malik (r.a) ve bir grup arkadaşı bu ülkeye ilk ayak basan Müslümanlar olmuştur. Sonrasında Müslümanların bu ülke ile ilişkileri artmış, Hicri ikinci asırda Müslüman gezginlere ait bir gemi Arakan'a yakın Bengal Körfez'inde batmış ve gemideki onlarca Müslüman karaya çıktıktan sonra bir daha ülkelerine dönememiştir. Arakan'a yerleşen bu Müslümanlar, İslam'ın bu bölgede yayılmasında büyük emek göstermişlerdir.

13’üncü yüzyıla gelindiğinde Arakan halkı tamamen Müslümanlığı kabul etmiş ve 1430 yılında Müslüman Arakan Devleti kurulmuştur. Bu devlet 1784 yılına kadar bölgeye hükmetmiştir. Arakan bu dönemde bir ticaret ve ilim merkezi olmuş, ekonomik olarak güçlü hale gelmiştir.

Arakan Halkı, bu devletin yıkılmasının ardından Budistler tarafından sürekli olarak din değiştirmeye zorlanmıştır. Fakat Arakanlı Müslümanlar her ne pahasına olursa olsun dinlerini terk etmemiştir. Bunun üzerine Burmalı (Myanmar) Budistler, askerlerden aldıkları destekle Arakanlı Müslümanlara yönelik büyük bir katliama girişmişlerdir.

28 Mart 1942 yılında ilk olarak Minbya şehrine bağlı Çanbilli Köyünde başlayan, daha sonra da bütün Arakan'a yayılan bu katliamlarda en az 150 bin Arakanlı Müslümanın öldüğü tahmin edilmektedir. Süregelen bu katliamlar esnasında yüz binlerce Arakanlı vatanını terk ederek komşu ülkelere sığınmıştır.

Arakan’da 1942 yılında başlayan zulüm, bugün artarak devam etmektedir. Arakan'da devlet terörü vardır. Devlet ve milis kuvvetler masum kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden sivil insanları katletmekte; tecavüz, hamile kadınların asılarak öldürülmesi, Müslümanların diri diri yakılması gibi akıl almaz işkenceler uygulamaktadır. İslam Âleminin ve insanlığın Arakan’da yaşananlara tahammül edebilmesi mümkün değildir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya bu insanlık zulmüne ‘dur demek’ zorundadır. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi olarak Arakan’daki vahşeti telin ettiğimizi dünya kamuoyuna bildiriyor ve tüm insanlığı göreve çağırıyoruz.” 

123456---kopya-20170914184617.png

Editör: TE Bilisim