Başkan Gümrükçüoğlu’nun Görev Süresinde Yaptığı Çalışmalarla İlgili Verdiği Bilgiler Özetle Şu Şekilde: 5 Yıllık Belediye Hizmet Sürecinde Trabzon’un En Uzak Köşesinde Bakımı Yapılmamış Yol Kalmayacağı Planlamasını Yapmış Bulunmaktayız.

Bu Yıl İçinde Ki En Büyük Hizmet Adımlarından Biri Olarak Nitelediğimiz Yol Çalışmasının Sonrasına Baktığımızda Günlük Yaşamı En Çok Etkileyen Konulardan Biri Olarak Su Kanalizasyon İşi… Büyükşehir Belediyesinin Su Kanalizasyonun Genel Müdürlüğünün Yaptığı Kendi Kaynaklarıyla Çalışmanın Tutarı, Eski Parayla; 112 Trilyon 764 Milyardır… Bu Yıl İçin Yapacağı Çalışmalarla Planladığı Çalışmalar 156 Trilyon 303 Milyar Liradır… Uçarsu Bölgesine Bir Baraj Çalışmasının Ön Hazırlıkları, Yine Of – Sürmene – Araklı – Arsin Grup Yapılanmaları Yapılarak Barajlarla Veya Göletlerle Birlikte Sularının İleri Ki Yılara Doğru Temin Edilmesi Sürdürülmektedir. Aynı Çalışma Vakfıkebir – Beşikdüzü – Çarşıbaşı Bölgesinde De Uygulanıyor. Tüm Şehir Şebekesinin Temizlenmesi Elimize Aldığımız Bir Çalışmadır. Yağmur Suyu Projesi Tamamlanmış Yatırım Alanını Beklemekteyiz.

BÜYÜKŞEHRİN TOPLAM BORCU 418 MİLYON

Su Kanalizasyon İdaresinin Borç Yükünü Sizlere Arz Edelim. Büyükşehir Belediyesinde 187 Milyon Borçla Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz. Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğümüz İse 237 Milyon Borçla Çalışmalarını Sürdürüyor. Bu Borçların Toplamı 418 Milyon Olarak İcmal Edilmektedir. Bu Borçlar; Malumunuz Belde Belediyeleri, Büyükşehir Belediyeleri Kurulduğunda Kapatılıyor. Gerek Belde, Gerek İlçe Belediyelerinin Büyükşehir Hizmet Alanında Olan Geçmişten Kaynaklanan Tüm Borçları Yatırımları İle Birlikte Devralınmıştır. Burada Belde Ve İlçe Belediyelerine Teşekkürümüzü Belirtelim. O Zaman Kredilerden Faydalanarak Yatırımları Yapma Yoluna Gitmişlerdir. Onlardan Devraldığımız Borçları Hiç Geciktirmeden Taksitleri İle Birlikte Ödemeleri Sürdürüyoruz.

GÜLCEMAL PROJESİ:

Gülcemal Projesinin Süratle Yapımı Devam Etmektedir. Rekreasyon, Kültürel Alanları İnsanların Denizle Buluşmasını Sağlamak İçin Tasarlanmış Önemli Bir Projedir. Beşirli Sahilinde Dolgu Yapılarak Trabzon’a Dev Bir Yaşam Alanı Kazandırılmak İçin Hazırlanan Proje Kapsamında Tahkimat Çalışması İçin İhale Yapıldı. İhalenin Ardından Yüklenici Firmaya Yer Teslimi Yapılarak Çalışmalara Başladı.

ÇAMOBA ALANINDA Kİ TRAZON BOTANİK:

103 Dönüm Arazi Üzerine Kurulmakta Olan Trabzon Botanik ’in Yapım Çalışmaları Süratle Devam Ediyor. Şehre Yeni Bir Yaşam Alanı Kazandıracak Trabzon Botanik Yaklaşık 8 Milyon TL’ye Mal Olacaktır. Ağustos 2017’de Bütün Dünyanın Hizmetine Açılacaktır.

MADDE BAĞIMLILIĞI MERKEZİ YAPILIYOR

Yavuz Selim Bulvarının Hemen Üstünde 35 Milyon TL’ye Bir Proje Hazırlıyoruz. Ahi Evren Hastanesinin Yine Yanında Altı Otopark Olarak Hizmet Edecek Üstü Cami Olarak Hizmet Edecek Olan Projenin Çalışması Sürmekte. Bu Yılın Temmuz Ayında Teslimi Olacaktır. Konaklar Bölgesinde Öğrenci Yurdu

Yapımı Devam Etmektedir. Orta Dereceli Okullarda Ki Binalara Desteklerimizi Sürdürmekteyiz. Madde Bağımlılığı İle Mücadele Edebilmek İçin Trabzon – Akçaabat- Düzköy Yolu Üzerinde Ki Devraldığımız Bina İle İlgili İhalemizi Yaptık. Bu Yapımını Tamamlayacağımız Merkez Türkiye’de En Önemli Örnek Kuruluşlardan Biri Olması İçin Planlanmaktadır.

MEYDAN PARKI 2. ETABIN İHALESİ YENİDEN YAPILDI MI?

Meydan Parkının 2. Etabı İle İlgili İhale Dün Yapıldı. Bu Yılın Sonuna Kadar Bitirilebilecektir. Tarihi Surların Restorasyon Projeleri Sürdürülmektedir. 100 Yıl Parkı Yeniden Düzenlemesi, Bilim Merkezinin Plan Ve Projesi Hazırlanıp Uygulamaya Konulacaktır. Kutlugün Bölgesinde 70 Dönümlük Alanda Mesire Alanı Gerçekleştirilecektir. Orada Ki Hayvan Barınağı Yeni Yerine Taşınması İle Birlikte Projenin Uygulanmasına Başlanacaktır.

SORU – CEVAP BÖLÜMÜ…

ŞOV YAPMAYA GELMEDİK TRABZON MİLLETVEKİLİ HALUK PEKŞEN İLE YAŞADIĞI SU TARTIŞMASI

Mutlaka Bilimsel Adımla Konuşmak Gerek. Su Konusu Hassas Bir Konudur. Eğer Böyle Konuşmayacaksak, Yerimde Hangi Belediye Başkanı Olursa Olsun Halk Sağlığını İlgilendiren Bu Konuda İnfiale Yol Açıyor Olmasından Dolayı Suç Duyurusunda Bulunmam Lazım. Suyun Kullanılacağı İnsanlarımızın İçeceği Su Üzerinde Polemik Oluşturulmaması Lazım. Yani Bizden Önce Ki Dönemlerde Belediyeler İçin De Bizden Sonrakiler İçinde… Ben Bir Tıp Doktoruyum. Suyun Tahlili İle En Çok Uğraşanlardan Birisiyim. Trabzon’umuzun Suyu.. Biz Diyoruz Ki Afaki Konuşmak Hele Hele Bu Konuda Hiç Kimseye Yakışmaz. Trabzon’un Suyu Atasu Barajı Olmadan Önce Değirmendere Suyunun Esiroğlu Arıtma Tesislerinde Bilimsel Olarak Arıtılması Sonucu Şehre Verilmekteydi. Atasu Barajının Yapılmasından Sonra Değirmendere Suyu Boşa Akıtılıp Yedekte Tutulurken Barajın Suyu Esiroğlu Arıtma Tesislerinden Çıktıktan Sonra Şehre Veriliyor. Tahliller Yapılmakta Resmi Kurumlar Tarafından. E Kim Neyi İddia Ediyor. Eğer Ağzına Kadar Kolibasili Doldurdular Cümlesi Söyleniyorsa Buna Üzülmekten Öte Teessüf Etmek Lazım. Efendim, “Gelin Beraber Numune Alalım”. Burada Şov Yapmaya Çıkmadık. Kamu Görevi Yapmaya Geldik. “Ağzına Kadar Suyunuzu Kolibasili Doldurdular” Cümlesi Kime Yakışıyor. Hastanelerin Hastalıklarla Dolmuş Olması Lazım. Var Mı Böyle Bir Vaka… “Gel Alalım, Beraber Alalım” Biz Bilim Ve Teknolojiye Göre Yaparız. Hastanelerde Hangi Salgın Var Çıkarsınlar Bakalım.

GÜLCEMAL’DA GEMİ OLACAK MI?

Sembolik Olarak Olacaktır. Yapılabilirse O Alanda O İsmi Taşıyan Ona Yakışır Şekilde Gemi Gezintiler Yapabilirsek O Çalışmayı Önerinizi Getiririz.

AKYAZI’DA Kİ STAT VE KOMPLEKSİN YAPILMASI BİTMEYE YAKLAŞMASI İSİM HAKKI

Buna Bütün Trabzon Halkı Ve Ona Trabzonspor İsim Versin. Bu Çok Önemli Bir Kaynak Oluşturacaktır. Bu İşin Ana Aktörü Olarak Paydaşlarının Düşüncelerinin Alarak Trabzonspor, Uygulamasını Yapması En Doğrusudur.

KADINLAR PAZARININ YERİ YIKILIP YENİDEN YAPILACAK MI?

Trabzon Şehrinde TOKİ’nin Yapmakta Olduğu Katkılardan Büyük Sorumluluk Duygusundan Ötürü En Başta Başkanlar Ve Çalışma Arkadaşlarıma Müteşekkiriz. Kadınlar Pazarında Bütün Köyden Sebzesini Getiren Ablalarımızın Yerlerini En İyi Şekilde Sağlayacağız. Bu Sağlamada Kendilerinden Bir Şey Talep Etmeyeceğiz. Orada Ki Esnaflarımızın Da Yanındayız. Ama Gerçekleri Konuşacağız. O Bölgenin Düzenlenmesinden Yoğun Yapılaşmaya Yol Açmayacak Şekilde TOKİ Başkanlığının Da Uygun Göreceği Şekliyle Birlikte Esnafların Hizmet Sunacağı Yerlerin Yapılması O Projede Gerçekleştirilmesi Çalışması Sürdürülüyor. Ama Diyelim 200 Tane Birim Vardı. Ama Bu Çalışmanın Sonunda 100 Tane Birim Ortaya Çıktı. Biz TOKİ’nin Tasarrufuna Bir Müdahale Hakkı Olmamakla Birlikte Bizim Tasarrufumuzda Ortaya Çıkacak Bir Uygulama Tablosunda Çok Açık Belirtmek Gerek Yasal Olarak Sosyal Adalete Uygun Olarak Kiraya Bir Yeri Veya Satışta Bir Yeri Ülkenin Kanunların Yönetmeliğin Tüzüğün Gereği İle Birlikte Uygulamak Durumundayız. Orada Oluşabilecek Birimler Yasa, Mevzuat Kanun Ne Diyorsa Öyle Verilir. İster Kira İster Satış. Yoksa Ben Kendi Babamdan Kalmış Mal Gibi Gel Bunu Sana Vereyim Diye Bir Tahsis Yapma Hukukum Yok. Ama Orada Bu Tarihi Mirasın Başta O Ablalar Olmak Üzere Yaşatılması İçin Gayreti Göstermekteyiz.

TABAKHANE DERESİNİN ÜZERİ AÇILACAKTIR.

Tabakhane Deresinin Üzerine Açılacaktır. Denize Açılmış Bir Vaziyette Gelecektir. Hatırlarsanız Orada Bir Sel Baskınında Bir Vatandaşımız Elektrik Kaçağı Nedeniyle Hayatını Kaybetti. Tabakhane Deresinin Üzeri Açık Olacaktır. Zağnos Deresinin Üzeri De Sahile Kadar Ulaştırılacaktır.

ÇÖMLEKÇİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Çömlekçinin 1. Bölümün Bedelleri Ödendi. TOKİ, 2. Etap Olan Orayı Şehre Yakışır Şekilde Hale Getirmek İçin Orada Ki 1. Etapta Mahkemelerin Verdiği Kararlarla Eş Değer Kararları Bağımsız Şirketlerle Çalışarak Belirledi. Bu Önemli Fırsatı Kaçırmamalarını Kendilerinin Hizmetinde Olan Belediye Olarak İletiyoruz.

SIZINTI SULARI BİYOLOJİK ARITMADAN GEÇİYOR MU?

Kutlular Katı Atık Depolama Alanında Çöp Düzenlenmesinden Sonra Transfer İstasyonlarından Oraya Getirilen Katı Atıklar Tabaka Yapılmakta. Bilimsel Olarak Üstüne Toprak Tabakası Yapılmakta. Bir Sızıntı Suyu Oluşmakta. Bu Sızıntı Suyunun, Belli Bir Kapasitede Olanı Arıtmadan Orada Geçirilmekte. Orada Biyolojik Arıtmadan Geçirilmekte. Arıtılan Kısım Orada Ki Dereye Verilmekte. Oradan Da Denize Gitmekte. Öyle Zaman Olmakta Ki Yağmurla Veya Sıkıntı Suyunun İçeriği Münasebetiyle Arıtmanın Kapasitesini Aşacak Ölçüde İse, Tankerle Alınmakta Yomra, Of, Rize Derin Deşarj Sistemlerinin Kapısına Getirilmekte Orada Mekanik Filtreden Geçirilmekte Ve 900 Metreye Verilmekte. Onun Arıtmasını Yapıldı Mı? Hayır… Onun Halk Sağlığının, Hayvan Canlısının Etkilememekte. Orada Su Ürünlerinin Yaptığı Araştırmada Denizin Canlı Florasına Zarar Veriyorsa Onu Da Raporlarlar. Şuan Da Da Bizim Zaten Oranın Kapasitesinin Doluyor Olması Münasebetiyle Trabzon Ve Tüm İlçelerinin Enerji Üretimini Geliştirmek İçin Yeni Tesisler İhaleye Çıkarılacak.

HER ZAMAN MİLLETİMİZİN HİZMETİNE ADAYIM

Ben He Zaman Milletimizin Hizmetine Adayım. 90 Yaşına Kadar Allah Ömür Verirse Devam Ederim. İyi De Sağlıklıyım. Belediye Hizmeti Meşakkatli Hizmet. Ama Hizmetlerin En Güzeli.

BİLİM MERKEZİ YÜZÜNCÜ YIL PARKINDA MI YAPILACAK

Yüzüncü Yıl Parkının Deniz Tarafını Düşünün Orada KTÜ İle Arazi Sınırı Var. O Alanda Bir Proje Hazırlatmaktayız. O Projeyi Hayata Tatbik Edeceğiz. Benim Orada İstediğim KTÜ’ye Yakın Mesafe İstememin Sebebi Orada Ki Akademik Kariyerde Ki Hocalarımızın Gerek Lise Ve Üniversitede Ki Öğrencilerini Daha Yakın Ortamı Temin Etmek. Bilim Merkezini Gülcemal Alanı İçinde De Düşünebiliriz. Ama Burası Lokalizasyon Olarak Üniversitemizin Çok Rahat Çalışacağı Alan Oluyor.

TRABZON’DA TELEFERİK PROJESİ—SAHİL, ZAĞNOS- ATATÜRK KÖŞKÜ VE BOZTEPE

Trabzon Meydan’dan Boztepe’ye Teleferiğin Projesini Yaptık Bitirdik. Biz Sahil ’den İtibaren, Zağnos Boyunca, Atatürk Köşkünde Konuşlanmadan Sonra Oradan Boztepe’ye Ulaşan Bir Teleferik Projesi İçin Çalışmaktayız. Külfeti Maliyeti Çok Fazla Olmasına Rağmen Daha Doğru Olacağını Edindiğimiz Bilgiyle Sürdürmekteyiz. Daha Sonra Ki Aşaması Boztepe’den Üniversiteye, Üniversitenin Arkasında Ki Alana Düşünülüp Çalışılabilir Diye Düşünüyoruz. Ücreti Münasebetiyle Ulaşımda Yararlanabilir Olması Bizim Hevesimiz. Ama O Maliyet Bizim Elde Edemediğimiz Bir Sonuç. Boztepe… Bu Ulaşımda Yararlanılabilir Mi? Çukurçayır’ı Nasıl Perişan Ettiğimizi Biliyoruz. Sosyal Donatı Alanları Ortadan Kaldırılarak Oluşan Bu Hadisenin Sonucunu Beraber Yükleniyoruz. Kanuni Bulvarı, Şuan Da 24 Km’lik Gövdesi İle 8’i Çift Tüp, 1’i Tek Tüp Tüneliyle, Bulvarlarıyla Köprülü Kavşakları, Hemzemin Kavşakları İle Kuzeyi,- Güneye Bağlayan Bu Şehrin Akciğeridir…

BELEDİYEDE ROTASYON OLACAK MI?

Rotasyon.. Yer Değiştirme.. Bunlar Her Zaman Kamu İdarelerinde Olan İşlerdir. Rotasyon Yapmak Yer Değiştirmeyi Lüzumlu Gördüğümde Yaparım. Bundan Hiçbir Arkadaşım Alınmaz. O Konuda Hiçbir Arkadaşımızın Kaçağı Göçeği Olduğuna Katılmıyorum. Büyükşehir Belediyesinde Herkes Görevini Eğer Yanıltılmıyorsa Yapar. Ama Her İnsan Yanıltılabilir. Verilen Bilgilerle Yanıltılır. Yanıltılmasını Uyarılması İle Düzeltir. Büyükşehir Belediyesinin Hiçbir Mensubu Bir Yere Angaje Olmaz. Olduğu Zaman Görevini Kaybeder.

ŞEHİR HASTANESİ İÇİN YASAYA İLAVE YAPILMASI LAZIM MI?

Şehir Hastanesi.. Trabzon Önemli Bir Tıbbi Merkez.. Rize’de, Ordu’da, Giresun’da, Erzincan’da Tıp Fakültesi Yapılmasına Rağmen.. Erzurum’da Tarihi Bir Tıp Fakültesi Olmasına Rağmen, Trabzon’un Tarihi Tıbbi Geleneği Halen Sürmekte. Bu Münasebetle Yatak Kapasitesi En Üst Seviyede Olması Lazım. Genel Seçimler Öncesinde Stadın Olduğu Akyazı’da Kalan 400 Dönüm Üzerinde Böyle Bir Teşebbüsün Yapılabileceği Gündeme Geldi. Çalışma Bakanımız Süleyman Soylu Ve Milletvekillerimiz İle Cumhurbaşkanı İle Konuştular. Sayın Atalay Yasa’ya Göre Demiştir. Yasada Bugün Ki Haliyle Yapılamaz. Yasaya Bir İlave Yapılırsa Yapılabilir. Bu Yapılacak Alan Trabzon’da Ancak Orada Var. Yasaya İlave Yapılırsa Yapılabilir. Buranın Yapıbilirliğini Sürdürdüklerini Görüyoruz. Gençlik Spor Genel Müdürlüğüne Sağlık Bakanlığı Resmi Yazıyı Yazdı. O Kanun Dışında. Buradan Olumlu Cevap Alındı. Yasada Bu Değişikliğin İlavede Yapılması İçin Milletvekillerimiz Kanunlar Komisyonunda Girişim Ve Hazırlıklar Yapıldı.

MARAŞ CADDESİ EDES SİSTEMİ – KAPANACAK MI?

Hafif Raylı Sistem İçin Çalışmalar Yapıyoruz… Ki Yılarda Etap Etap… Ancak Düz Hatlar Boyunca Bu Çalışmanın Ortaya Konması Sonrasında En Büyük Problemi Şudur. Başlangıç İle Bitiş Noktası Arasında Pik Saatlerde 17 Binden Az Yolcu Varsa Siz Bu Konuda Kredilenmek İstediğinizde Devlet Ve Hazine Dış Kredilere Bu Konuda Kefil Olmuyor. Diğer Kaynakları Araştırıp Böyle Bir Şey Yapma Cihetine Gidebilirim. Uzun sokak –Maraş Caddesi, Kunduracılar Caddesi- Sahil Yolu.. Bu Şehrin Ulaşımının Sorumlusu Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ve UKEME:.. Biz Herkesi Paydaş Kabul Ediyoruz. Onun İçin Kimse Kendine Vazife Edilmesin. Fikir Ve Düşünceleri Saygıyla Aldığımız Gibi Alırız. Biz Trafik Uygulamasının Aylarca Çalıştıktan Sonra Trafik Şube Müdürlüğü, Valilik, Mühendis Odaları Üniversitelerin Görüşleri Sonrasında Uygulamaya Koyduk. Trafiğe Dair… Burası Kapatılsın. Nereye Kapatılsın. Hangi Şehir Gösterin Bana Kıyı Kenarında Olmuş Olan Şehir Bir Birine Paralel 3 Cadde Var. Kunduracılar, Maraş, Uzun sokak.. 3’ünü Birden Trafiğe Kapatmış. Böyle Bir Şey Mümkün Mü? Ben Bugün Meydan Parkını Kapatmak İçin Motosikletlerle Bile Uğraşıyorum. Bir Şehrin Meydanını Düzenlemek İçin Bile Uğraşıyorsunuz. Maraş Caddesinde Trafik Tıkanıklığı Yoktur. İşgali Vardır.. Burada Özel Aracı Olan Herkese, Kargo Görevi Yapan Herkese Maraş Caddesinin 2 Tarafı Boyunca Hiçbir Şekilde Araçlarını Bırakma Hakkı Yok. EDES İhalesini Hazırladım. Bu Sabahta Sordum İhaleye Çıkıyor. Orada Yolunu Devam Etmeyecek Olan Kameralarımızla Tespit Edilecek, İnat Edecek Olursa Bir Aracın Bedelini 2 Senede Verecek Şekilde Cezayı Karşılayacak. Minibüsler, EDES Çerçevesinde Biz Demişsek Ki Şu Mahallenin Durağında 1 Minibüs Duracak. 2. Geldi Mi Arkaya Kalkacak. Kalkmazsa Ceza Yiyecek. Orada Bir Kişi De Alsa 3 Kişi De Alsa O Onun Akaryakıt Masrafını Karşılasın. Biz Herkesi Düşünmek Zorundayız. Maraş Caddesini Hafif Raylı Sistemin Projesini De Çalıştık. Alttan Gir Üstten Çıkı Da Çalıştık O Optik Görülmedi. Kendi Otobüsümüzde De Ekiplerimiz Var. Vatandaşa İyi Davranmayanı İşten Atıyoruz. Ben Şuan Da Şoförlerimizden Memnunum.

Editör: TE Bilisim