24-28 ŞUBAT TARİHLERİNDE AVRUPA’DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN HER YÖNÜYLE TRABZON ETKİNLİKLERİ ÖNCESİNDE TERTİP KOMİTESİ İSTANBUL BASINININ KARŞISINA ÇIKTI

Trabzon bu işi başaracak

24-28 Şubat 2016 tarihlerinde Almanya’nın Dortmund kentinde yapılacak olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri için İstanbul’da tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gençlik ve Spor eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora ve Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül’ün basının karşısına çıktığı toplantıda; sanat, spor ve iş dünyasından çok sayıda isim hazır bulundu.

İstanbul Beylerbeyi’nde bulunan Trabzon Kültür Vakfı’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını icra eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Almanya’da ilk kez yapılacak olan bu etkinliklerin altından, Trabzon’un her değeriyle ve tüm siyasileriyle birlikte başarıyla kalkacaklarına olan inancını ifade etti.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: DORTMUND’DA TRABZON GÜNLERİNİ YAŞAYACAĞIZ

 “Her Trabzon değerinin bizim için çok büyük kıymeti vardır. Hepsinin, bütün siyasilerimizin desteğiyle birlikte, büyüklerimizin bize öğrettiği Trabzon’un insan sevgisi ve uygarlık karakterini taşıyacak şekilde omuz omuza bu gayreti göstermiş olacağız” diyen Başkan Gümrükçüoğlu, “1990’dan itibaren hiçbir kardeş şehir uygulamasına girmeyen Almanya’nın Dortmund kenti, Trabzon’un kardeş şehridir. Dortmund, çok milletten çok göçmenin olduğu bir kent. Bizim vatandaşlarımız burada göçmenler arasında çoğunluğu teşkil ediyor, Doğu Karadeniz ve Trabzon insanlarımızda Türk vatandaşları arasında çoğunlukta bulunuyor. Bizler Dortmund ile önce proje partnerliği yaptık. Bu sürecin ardından Dortmund Belediye Meclisi, Trabzon ile kardeş şehir olma kararı aldı. Bizde aynı kararı aldık ve kardeş şehir protokolünü imzaladık. Bundan önce 9 yıl boyunca Ankara’da yapılan ve 10.’su Avrupa’da gerçekleştirilecek olan bu etkinlikler için önce Köln şehri düşünülüyordu ancak Dortmund Belediye Başkanı, ‘Trabzon’un kardeş şehri Dortmund’dur, bu etkinlikleri ben istiyorum’ dedi ve gerekli destekleri temin etiler. Bu yıl 24-28 Şubat’ta Dortmund’da, Trabzon günlerini yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: BÜYÜK GAYEYE HİZMET ETMEK İSTİYORUZ.

Konuşmasında Avrupa’da gerçekleştirilecek olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nin uygarlık için önemine değinen Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Trabzon’un sanatını, kültürü, folkloru, doğal güzellikleri ve tabi ki Karadeniz’in mutfak lezzetlerinin, bütünüyle Trabzon’un insan sevgisi ve uygarlığının Avrupa’da yaşanması için yola çıkmış olduk. Avrupa’daki tüm Türkiye Cumhuriyeti mensuplarını, Karadeniz ve Trabzon mensuplarını etkinliklerimize davet ettiğimiz gibi bizim hedef kitlemiz arasında tabiî ki oranın insanları da var. Onlarla barışı, kardeşliği yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Böylece büyük gayeye hizmet etmek istiyoruz. Terörün, insanlığı tehdit ettiği dünyada bu barış ve kardeşliği göstermiş olacağız.”

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora da yaptığı değerlendirmede Trabzon’un tarihten beri taşıdığı değerlere dikkat çekti ve bu değerleri daha da ileri noktalara getirebilmek için üzerlerinde önemli sorumluluklar bulunduğunu dile getirdi. 

CORA: TRABZON HEM YEREL HEM EVRENSEL DEĞERLERİ OLAN MARKA BİR ŞEHİRDİR

Cora, “Bu proje bizim için çok önemlidir çünkü Trabzon olarak sorumluluklarımız vardır. Büyüklerimizin Trabzon’u büyük bir medeniyet kenti yapması hasabiyle bizim bu medeniyeti daha da ileriye taşımamız gerekiyor. Trabzon hem yerel hem evrensel değerleri olan marka bir şehirdir. Bu tarihsel ve kültürel sorumluluğumuzu 9 yıl boyunca Ankara’da her yönüyle Trabzon etkinliklerinde tanıtarak büyük bir başarıya imza attık. Bu, bütün ülkenin dikkatini çekti ve bütün iller bunu yapmaya başladı. Şimdi de Sayın Vakıf Başkanımız Bilgin Beyin ufkuyla beraber bu etkinlikler Almanya’da yapılacaktır. Bu bizi heyecanlandırmaktadır. Bizler gereken katkıyı ortaya koymalıyız. İnşallah bu etkinlikler Trabzon’a ve ülkemize yakışır şekilde icra edilecektir” şeklinde konuştu.

Gençlik ve Spor eski Bakanı Faruk Nafiz Özak ise konuşmasına bu işe emek verenleri kutlayarak başladı. 2016 yılının Trabzon’un fethinin 555. yılı, Türk işçilerinin Almanya’ya gidişinin de 55. yılı olduğunu hatırlatan Özak, “Trabzon günlerini Avrupa’da yapmak bir cesaret işi. İnşallah bu işi başaracağız. Trabzonluların Bilgin Aygün’e madalya takması lazım. Ailesini ihmal eder Trabzon’u ihmal etmez” dedi.

ÖZAK: İNŞALLAH BİZ BU İŞİ BAŞARACAĞIZ

Trabzon’un bir ilkler şehri olduğunu ifade eden Özak, “Osmanlı’da İstanbul’dan sonra ilk Kur’an-ı Kerim Trabzon’da basılmıştır. İlk hekim dergisi Trabzon’da basılmıştır. Trabzon’un basın tarihi var. 2 bin 800 sayfa basın tarihi kitabı olan tek şehir İstanbul’dan sonra Trabzon’dur. İstanbul’dan sonra Anadolu’da 7 defa şampiyonluğu alan takım Trabzon’dur. Bunun yanında 25 tanede kupamız var. Mustafa Kemal Atatürk 1930’da Trabzon’a geliyor, 3 tane bayan belediye meclis üyesi var. Çağrırıp tebrik ediyor. Bu da ilktir. Kanuni Sultan Süleyman Trabzon’da doğuyor, kılıcında hamsi figürü var. Bakıyoruz Türkiye’nin en önde gelen müteahhitleri Trabzonlu. En iyi otellerin sahipleri Trabzonlu. İnşallah bu işi başaracağız. Sivil toplum örgütlerine, sponsorlarımıza büyük görevler düşüyor. Sanayicilerimize önemli görevler düşüyor. Orada kültürümüzü, sanatımızı, sporumuzu, mutfağımızı, üretimlerimizi şehrin her değerini tanıtacağız. Ben Ankara’da Türkiye’nin en büyük şehirlerinden birinin etkinliklerine gittim. Gittim baktım kitap yok, resim yok, ressam yok. Baktım bu kadar gelişmiş şehirde ne spor var, ne kültür var ne sanat var. Bizde bunlar fazlasıyla var. Bize bunları bırakanlardan Allah (c.c.) razı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

İstanbul’da gerçekleştirilen tanıtım toplantısı, Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül’ün etkinliklerin içeriği hakkında detaylı sunumuyla son buldu.

 

Editör: TE Bilisim