TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU, TRABZON BOTANİK’İN AÇILIŞINDA KONUŞTU:

Söz verdik yaptık

Trabzon Botanik Hizmete Girdi

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Trabzon Botanik ve Doğal Yaşam Alanı, bugün düzenlenen resmi açılış töreniyle hizmete girdi. Yoğun katılımın yaşandığı açılış programında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’a söz verdikleri bir hizmeti daha yerine getirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Gümrükçüoğlu, “Burası Ağustos sonunda hizmette olacak dedik. Söz verdiğimiz gibi bir eseri daha Trabzon’umuzun ve insanlığın hizmetine sunduk” dedi.

TRABZON ÖNEMLİ BİR İŞ BAŞARDI

Açılış programında ilk olarak katılımcılara hitap eden KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gengiz Acar, şehirlere bu tür eserlerin kazandırılmasının çok büyük önem taşıdığını ifade etti. Acar, “Bu alanın topluma kazandırılmış olması bizim için çok önemli. Karadeniz gibi ılıman iklimine sahip şehir merkezlerinde mutlaka bu alanlar çoğaltılmalı. Trabzon Büyükşehir Belediyemiz bu açıdan çok önemli bir işe imza atmıştır” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konuşmasına, bir zamanların askeri talim alanı olan bölgenin, ‘botanik’ yapılması şartıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesine devredilmesini tensip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek başladı. Trabzon Botanik’in herkesin eseri olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, “Bu alanı şehrimize hizmet için gayret eden her belediye başkanımız 30 yıldır Trabzon’a kazandırmak istedi. Nasip oldu Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile Cevdet Erdöl hocamız, Faruk Nafiz Özak ağabeyimizin destekleri ile bu işi başardık. Burada askeri eğitimler sonlandırılınca Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bu alan Trabzon’umuza hediye edildi. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın bazı şartlar koydu: ‘Sakın ha yapılaşmadan uzak durun’ dedi. ‘Başüstüne, bizimde amacımız o’ dedik. Proje kapsamında TSK tarafından atış alanı olarak kullanılan arazinin üzerinde bulunan binalar yöresel mimariye uygun olarak restore ve röleve edilerek hizmete alınmıştır. Giriş ve çıkış noktaları dışında yapı yapılmamıştır. Titizlikle hazırlanan proje kapsamında önemli bir maliyetle Ortahisar’ımızın Çamoba Mahallesi’ndeki 103 dönümlük bu arazi belediyemiz tarafından Trabzon Botanik ve Doğal yaşam Alanı olarak dizayn edilmiştir” diye konuştu.

TRABZON BOTANİK GELECEĞE MİRASTIR

Başkan Gümrükçüoğlu konuşmasını özetle şu şekilde tamamladı: “Trabzon Botanik’te ilk etapta, 194 çeşit 1600 adet ağaç ve 36 çeşit 9404 adet çalı olmak üzere 11.004 bitki dikilmiştir. Trabzon Botanik geleceğe mirastır. Bu alanda bölgemizin ürünü 21 çeşit fındığın açık alanda sergileneceği Fındık Müzesi, Trabzon Botanik Kütüphanesi, bölgenin meyve mirasına sahip çıkmak amacıyla oluşturulan kaybolmaya yüz tutmuş yöresel meyve türlerinin sergilendiği alanlar, tıbbı ve aromatik bitki bahçeleri mevcuttur. Trabzon Botanik; gezinti ve yaşam alanı olmasının yanı sıra, araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir. Her yaş ve meslekten bireyleri bitki ve çevre konusunda bilgilendirmeyi amaçlar. Tohum ve gen merkezi olarak da önemli bir yeri vardır. Nesli tükenmekte olan türlerin araştırılmasına ve korunmasına imkân temin eder. Endemik bitki türlerinin insanlara tanıtılmasına katkı sağlar. Alanda doğal mikro klima ortamları mevcuttur. Trabzon Botanik ve Doğal Yaşam Alanı kent merkezine 2,5 km, sahile 3,5 km uzaklıktadır. Zağnos Vadisi’nden yürüyerek 30 dakikada Trabzon Botanik’e oradan da 15 dakikalık bir yürüyüş ile Atatürk Köşkü’ne ulaşılmaktadır. Alanın batısında Erdoğdu-Çatak dolmuşları hizmet vermektedir. Atatürk Köşkü’ne toplu ulaşım sağlayan belediye otobüsleri Trabzon Botanik’ten geçmektedir. Bu alanı botanik olarak Trabzon’umuza kazandırılması şartıyla belediyemize tahsis eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere katkı ve emek veren herkese şehrimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Bu kapsamda danışman hocalarımız KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Sayın Prof.Dr. Cengiz Acar’a, KTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Sayın Prof.Dr Cenap Sancar’a, KTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Sayın Doç.Dr Cengiz Tavşan’a, KTÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Sayın Emrah Yalçınalp’a, Proje Müellifi Sayın Hamza Ertunga’ya,  Mevcut bitki örtüsü alanında destek sağlayan KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’nden Sayın Prof. Dr. İbrahim Turna’ya Trabzon halkı adına teşekkür ediyorum. Yüklenici firmamız Çapa İnşaat adına Sayın Cabir Cihan’a, proje ve yapımda yer alan mesai arkadaşlarım Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanımız Sayın Nalân Aydın ve Park Bahçeler Dairesi Başkanımız Sayın Fatih Erol’a, Belediyemiz kontrol ekimizde görev yapan Mimar Sayın Nurettin Akyüz’e, Peyzaj Mimarı Sayın Esra Kılmanoğlu’na, Elektrik – Elektronik Mühendisi Sayın Uğur Aydınoğlu’na, Makine Mühendisi Sayın Kadir Hatipoğlu’na ve Park Bahçeler Dairesi Şantiye Şefi Sayın Ünal Çaycı’ya teşekkür ediyorum. Ayrıca gerek yüklenici firmamızda gerek belediyemizde görev yapan tüm işçi kardeşlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Sadece Trabzon’umuzun değil, bütün Karadeniz’imizin yeni turizm ve yaşan alanı, Trabzon Botanik insanlığa hayırlı uğurlu olsun.”

NE YAPTIYSAK TRABZON İÇİN YAPTIK

Trabzon Büyükşehir Belediyeye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, konuşmaları sırasında Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak ve AK Parti Trabzon eski Milletvekili, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’e Trabzon Botanik’in şehre kazandırılması sürecindeki desteklerinden ötürü teşekkür etti. Rektör Erdöl, “Biz ne yaptıysak Trabzon’umuz için yaptık. Trabzon için her şeyi yapmak lazım. Çünkü Trabzon her şeye layıktır. Biz sadece üzerimize düşeni yapmaya gayret etmişizdir” ifadelerini kullandı.

TRABZON BÜYÜK BİR ESER KAZANDI

Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak ise konuşmasında 30 Ağustos’un 96’ıncı yıldönümü münasebetiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle andığını ifade ederken, “Büyük önderimiz askeri zaferlerin ekonomik zaferlerle taçlandırılması talimatını vermişti. Hükümetimiz bunu yapıyor. Ankara’da Trabzon günlerini yaptığımızda Sayın Cumhurbaşkanımız diğer illerin milletvekillerine ‘Trabzon’dan bu işi öğrenin’ dedi. Ve orada ‘Trabzon ne zaman güleceğini ne zaman gürleyeceğini iyi bilir’ veciz cümlesini ifade etti. Trabzon’umuz bugün çok önemli bir eser daha kazanmıştır. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

ÖZLEDİĞİMİZ BİRLİK BURADA VAR

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammed Balta ise konuşmasında Trabzon’da sağlanan birlik ve beraberliğe dikkat çekti. Balta, “Trabzon denilince siyasi amblemler bir kenara bırakılır. Trabzon için çok önemli bir açılıştayız. İşte aradığımız özlediğimiz birlik ve beraberlik burada var. Burada bütün siyasi partilerimizin temsilcileri var, bu mutluluğu hep beraber yaşıyoruz, paylaşıyoruz” diye konuştu.

BOTANİK İNSANLIĞA HİZMET VERECEK

“İnsanın yaşadığı şehirlerde insanlığa yakışan ortamlar oluşturmak gerekir” diyerek sözlerine başlayan Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Trabzon Botanik ve Doğal yaşam Alanı’nın bütün bölgeye hizmet evereceğini ifade etti. “Belediyemiz çok güzel bir çalışmaya imza attı ve güzel bir eseri ortaya koydu. Bütün bölgeye, insanlığa hizmet edecek olan, şehrimize çok önemli katkılar sunacak olan bu önemli eserin açılışını 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 96’ıncı yıldönümünde gerçekleştirmek nasip oldu. Emek veren gayret gösteren herkesi kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, açılış programında katılımcılara Trabzon Botanik’i gezdirdi. Alanda icra edilen tüm çalışmalar hakkında katılımcılara detaylı bilgi verildi. Törende ayrıca Trabzon Botanik’e katkı sunanlara plaket ile teşekkür edildi.  

Trabzon Botanik ve Doğal Yaşam Alanı’nın açılış programında ayrıca AK Parti Trabzon milletvekilleri Adnan Günnar ve Salih Cora, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüzeyin Örs, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, siyasiler, kamu kurumları ve STK’ların yetkilileri ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

670-898.gif123456---kopya-20180830175806.png

Editör: TE Bilisim