Tırnak Yiyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Tırnak Yiyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı, Çocuğum Tırnaklarını Yiyor Neler Yapmalıyım Sorusu Ebeveynler Tarafından En Çok Merak Edilen Sorular Arasında Yer Alıyor. Çocuğunuzun Tırnaklarını Yemesinin Birçok Sebebi Olabilir. Bu Nedenlerin İçinde Psikolojik Sebepler Ve Altında Yatan Birçok Neden Olabilir. Tırnak Yiyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı, Çocuğum Tırnaklarını Yiyor Neler Yapmam Gerekiyor Sorusunun Cevaplarını Merak Ediyorsanız İşte Detaylar…

Tırnak Yiyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı,  Sorusunun Cevabı Oldukça Önemlidir. Bu Sorunun Önemli Olmasının En Büyük Nedeni Altında Yatan Psikolojik Nedenlerin Var Olmasından Kaynaklanmaktadır. Ancak Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı Çoğu Zaman Ciddi Bir Durumun Varlığını Teşkil Etmez. Ancak Sık Sık Oluyorsa Ve Tırnaklarda Sağlıksız Bir Görünüm Meydana Gelmeye Başladıysa Nedenleri Muhakkak Araştırılmalıdır. Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığının Nedenleri Nelerdir, Tırnak Yiyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı Diyorsanız İşte Detaylar Haberimizde…

Çocuklar Neden Tırnak Yer?

Çocuğunuz Tırnaklarını Meraktan, Can Sıkıntısından, Stresten Ya Da Alışkanlık Haline Gelmesinden Dolayı Yiyor Olabilir. Çocuğunuzun Tırnaklarını Yemesinin Bir Diğer Önemli Sebebi De Taklit Etme Duygusunun Gelişmeye Başlaması Sonucunda Gerçekleşebilir. Yani Çocuğunuz Bu Alışkanlığı Başka Birinden Görüp Taklit Etmeye Çalışıyor Olabilir.

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı,  Onların Aldıkları Birçok Alışkanlığın En Yaygın Olanıdır. Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığının Dışında Parmak Emme, Burun Çekme, Diş Gıcırdatma, Saçlarını Çekme Gibi Alışkanlıklarda Sonradan Kazandığı Alışkanlıklar Arasında Yer Almaktadır.

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı Kimi Zaman Gerginliği Giderme Veya Yoğun Duygularla Baş Etme Amaçlı Da Yapılabilen Bir Davranış Şeklidir. Dolayısıyla Çocuğunuz Baskı Altında Hissettiğinde Bu Şekilde Bir Davranış Sergileyebilir.

Örneğin; Çocuğunuz Kreşte Yeni Bir Şey Öğrenmeye Başladığında, Ya Da Katıldığı Bir Oyunda Utanması Durumunda Stres Veya Endişe Duygularıyla Beraberinde Tırnak Yeme Alışkanlığını Getirebilir.

Çocuğunuz Stresli Olduğu Dönemlerde Muhtemelen Tırnak Yeme Alışkanlığı İle Büyebilir Ancak Onu Durdurmak İstiyorsanız Size Birkaç Yöntemden Bahsedebiliriz.

Çocuğunuza Stresi Yönetmenin Diğer Yollarını Öğretmek, Tırnak Yeme Sürecinin Yaşam Boyu Sürecek Bir Alışkanlık Haline Gelmesini Önlemeye Yardımcı Olabilir.

Tırnak Yiyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Tırnaklarına Dikkat Edin

Çocuğunuzun Tırnak Yeme Alışkanlığını Önlemek İçin Tırnaklarını Çok Fazla Uzamadan Kesmenizde Fayda Var. 

Çocuğunuzun Tırnak Yeme Alışkanlığını Azaltmak İçin, Tırnaklarını Kesilmiş Halde Tutun Ve Pürüzlü Kenarları Törpü İle Törpüleyin. Çocuğunuzun Tırnaklarının Ne Kadar Hızlı Büyüdüğüne Bağlı Olarak, Bunları Birkaç Haftada Bir Tekrarlayın.

Ilımlı Yaklaşın

Çocuğunuzu Herhangi Bir Alışkanlıktan Vazgeçirmek Zor Olacaktır. Çocuğunuz Tırnaklarını Yemeye Başladığında Ona Sinirli Bir Tavırla Yaklaşmanız Yanlış Olacaktır.  Çocuğunuza Sinirli Bir Tavır Alırsanız Tırnak Yeme Alışkanlığını İlerleyen Dönemlerde Dikkat Çekmek Amaçlı Kullanacaktır.

Bunu Yapmak Yerine Çocuğunuz Tırnaklarını Yemediği Zaman Onu Övün. Örneği Ona Her Tırnaklarını Yemediği Zaman İçin Bir Şekerle Veya Bir Çıkartma İle Ödüllendirebilirsiniz.  Bunların Dışında Ona Kitap Hediye Edebilir, Parkta Eğlenmeye Götürerek Onu Ödüllendirebilirsiniz.

Ölüm Veya Boşanma Gibi Durumlarda Görülebilir

Çocuğunuzun Hayatında Dramatik Bir Değişiklik Meydana Geldiyse Örneğin; Ölüm, Boşanma Veya Çeşitli Nedenlerle Meydana Gelen Ayrılıklar Gibi… Bu Durumlara Alışmak Veya Bunlarla Uzlaşmak Uzun Sürebilir. Tırnak Yeme Alışkanlığı Bu Zor Zamanlarda Daha Fazla Yoğunlaşabilir. Eğer Çocuğunuz Böyle Bir Durumdan Geçtiyse Ve Sürekli Tırnaklarını Yiyorsa Bir Uzmana Danışmanız Gerektiğini Unutmayın.

Ne Yaptığını Bilmesini Sağlayın

Bazen Tırnak Yiyen Çocuklar, Bunu Yaparken Farkına Bile Varmazlar Ve Çoğu Kez İstem Dışı Bunu Gerçekleştirirler. Bunu Yaparken Çocuğunuzun Koluna Hafif Bir Şekilde Dokunabilir, Onu Uyarabilirsiniz.

Yeni Bir Alışkanlık Kazandırın

Çocuğunuzu Tırnak Yeme Akışkanlığından Vazgeçirmek İçin Ona Yeni Bir Alışkanlık Kazandırabilirsiniz. Örneğin Tv İzlerken Eline Bir Top Veya Oyalanacağı Başka Bir Şey Verebilirsiniz.

Görsel İpuçları Kullanın

Çocuğunuz Tırnaklarını Yemeğe Engel Olamadığı İçin Sinirli Hissediyorsa, Parmaklarını Ya Da Tırnaklarında Renkli Çıkartmalar Tutmayı Denemek İsteyip İstemediğini Sorun. Bu Durum Ona Tırnaklarını Yememesi Gerektiğini Hatırlatacaktır. Ama Eğer Bu Durumu Tercih Etmek İstemezse Onu Sakın Zorlamayın. Bu Durumda Kendini Cezalandırılıyormuş Gibi Hissedebilir.

Her Çocuk Farklıdır, Bu Yüzden Çocuğunuzla Bir Dizi Teknik Deneyin. Ama Onun İstekli Bir Çocuk Olduğundan Emin Olun.  Aksi Takdirde İlgisini Kaybedebilir Veya Sorunu Bir Güç Olarak Görmeye Başlayabilir. Aynı Zamanda Çocuğunuzun Bu Alışkanlığından Vazgeçilebilmesi İçin Biraz Zamana İhtiyacı Olduğunu Da Unutmayın.

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Çocuklarda Tırnak Yeme Genellikle Zararsız Bir Alışkanlıktır Ve Ciddi Bir Sorun Ya Da Bir İşaretin Olması Pek Olası Değildir. Çoğu Çocuk Olgunlaştıkça Tırnaklarını Yemeyi Bırakırlar. 

Ancak Çocuğunuz Tırnaklarını Çok Fazla Yiyorsa Ve Elleri Kanamaya Başladıysa Muhakkak Bir Uzmana Danışmanız Gerekir.

Bazen Sürekli Olarak Meydana Gelen Tırnak Yeme Alışkanlığı Altta Yatan Bir Anksiyete Problemlerine İşaret Ediyor Olabilir. Bu Durumda Yine Bir Uzmana Danışmanız Fayda Vardır.

670-991.gif123456---kopya-20180922161448.png

Editör: TE Bilisim