'Kıdem Tazminatı Fonu’ İş Hayatına Yeni Bir Soluk Getirmesi Bekleniyor. Planlanan Sistemle Uzun Süre Aynı İşyerinde Çalışan Bir Kişi Tazminatını Yakmadan İstifa Ederek Yeni Bir İşe Geçebilecek.

Son 3 – 4 Yıldır Kıdem Tazminatının Fona Dönüştürülmesi Çalışmaları, Çalışma Hayatının Taraflarını Karşı Karşıya Getiriyor. Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün Haberine Göre İşçi Sendikaları Hak Kaybına Müsaade Etmeyeceklerini, İşveren Sendikaları İse Eleman Tutmakta Zorlanacaklarını Vurguluyorlar. Kıdem Tazminatı Fona Dönüştürülmesi Tartışmaları Geçtiğimiz Hafta Mehmet Müezzinoğlu’nun Açıklamaları Sonrası Yeniden Gündeme Geldi. Kıdem Tazminatı Fona Dönüşürse İşçi Ve İşverenler İçin Önemli Değişiklikler Olacak. Fon İşçiye Güvence Sağlayacak, İşverene İse Maliyetleri Öngörme Ve Finanse Etme Kolaylığı Getirecek. Peki İşçinin Ve İşverenin Fon Sonrası Durumları Nasıl Değişecek?

HAK KAYBOLMUYOR

Kıdem Tazminatı Fona Dönüşürse İşçiler Açısından En Önemli Kazanım, Kıdem Tazminatı Hakkının Kaybolmayacak Olması Olacak. Bugünkü Uygulamada 8 Yıldır Aynı İşyerinde Çalışan Ve Başka Bir İşyerinden Daha Yüksek Ücretle Teklif Alan İşçi, Kıdem Tazminatını Yakmamak Adına İşinden Ayrılmıyor. Dolayısıyla Hem Kendisi İçin Kariyer İlerlemesi Sağlanamamış Oluyor Hem De İşyerinde Verimsizlik Ön Plana Çıkıyor. Özellikle Yüksek Kıdemi Olan Kişiler Ya Kendilerini Kovdurmak İçin İşyerinde Olumsuz Davranışlar Sergiliyorlar Ya Da Kıdemlerini Yakıp Yeni İşlerine Yelken Açıyorlar.

YÜZDE 10 ALABİLİYOR

Diğer Yandan Tartışılır Bir Veri Olmakla Beraber Çalışanların Ancak Yüzde 10’u Kıdem Tazminatı Alabiliyorlar. Dolayısıyla Bugün İşten Ayrılan Her 10 Çalışandan Yalnızca Bir Tanesi Kıdem Tazminatına Kavuşabilirken Fon Hayata Geçtiğinde Gerekli Şartlar Sağlandığında Bütün Çalışanların Kıdem Tazminatına Kavuşması Söz Konusu Olacak. Kıdem Tazminatı Fonunda 30 Günün Korunacak Olması Hem Daha Fazla Kişinin Kıdem Tazminatına Hak Kazanmasına Hem De Kıdem Tazminatı Miktarının Azalmamasını Sağlayacak. Bakan Müezzinoğlu’nun Açıklamaları 30 Günün Korunacağı Yönünde.

MALİYET PLANLANABİLECEK

Kıdem Tazminatının Fona Dönüşmesi Halinde İşverenlerin En Önemli Kazanımı Kıdem Tazminatı Maliyetinin Planlanabilir Hale Gelmesi Olacak. Bugün İşçinin Kıdem Tazminatını Hak Ederek İşten Ayrılması İşverene Öngörülmeyen Bir Maliyet Yaratıyor. Özellikle Evlenen Kadın İşçinin Evlilik Sonrası Bir Yıl İçinde Veya Yaş Dışındaki Diğer Şartları Sağlayarak İstifa Eden İşçi İçin Ödenmesi Gereken Tazminat İşverenin Hesaplarını Bozabiliyor. Fon Sistemiyle Her Ay Bütün İşçiler İçin Belli Bir Miktar Prim Ödeyeceği İçin Aniden Çıkan Bir Maliyet Söz Konusu Olmayacak.

EMEKLİLİKTE ALINACAK

Kıdem Tazminatı Fona Dönüşürse Bugünkü Sistemden Farklı Olarak Yalnızca Emeklilik Halinde İşçinin Kıdem Tazminatı Alması Söz Konusu Olacak. Yani Geçilmesi Düşünülen Fon Sisteminde İşçinin Hiç Kaybı Olmayacak Ancak Kıdem Tazminatını Ancak Emekli Olduğunda Veya Emeklilik İçin Yaş Dışındaki Diğer Şartları Tamamladığında Alabilecek. Diğer Yandan Bir İşçi Bir Gün Bile Çalışsa, Para Kendi Hesabında Birikeceğinden Mevcut Durumdaki Gibi Kıdem Tazminatının Yanması Söz Konusu Olmayacak.

ELEMAN TUTMAK ZORLAŞABİLİR

Kıdem Tazminatının Fona Dönüşmesi Halinde Özellikle Bugün İşçilerine Kıdem Tazminatı Ödememekte Israr Eden Bütün İşverenler Her Ay Çalıştırdıkları Her İşçi İçin Fona Prim Ödeyecekleri İçin Ek Bir Maliyetle Karşılaşacaklar. Diğer Yandan Kıdem Tazminatı Fona Dönüşürse İşverenler İşyerinde Eleman Tutmak Noktasında Da Çok Zorlanacaklar. Özellikle İşçi Devrinin Yüksek Olduğu Sektörlerde 100 TL Fazla Ücret İçin İşçilerin İş Ve Şirket Değiştirmesi Söz Konusu Olacak. İşinden Ayrıldığında Kıdemini Yakmamış Olacak İşçi Çok Sık İş Değiştirebilecek. Dolayısıyla İşverenler Eleman Tutmakta Zorlanacaklar.

23.5 GÜNE KADAR DÜŞEBİLİR

Bugünkü Yapının Korunabilmesi İçin İşverenlerin Yüzde 8.33 Civarında Prim Ödemesi Gerekiyor. Bunun Yerine Yüzde 5 Oranında Prim Ödenerek Reel Faiz Ve Ücret Artışı İle 25 Yıllık Çalışma Sonunda Bir Yılın Karşılığında 23,5 Günlük Ücret Tutarında Kıdem Tazminatı Alınabilmesini Mümkün Kılacak Bir Yapı Hayata Geçirilebilir.

ŞEFFAF YÖNETİM ÖNEMLİ

Kıdem Tazminatı Fona Dönüşürse Kesinlikle Şeffaf Bir Fon Yönetimi Sisteminin Kurulması Gerekir. Diğer Yandan Fondan Alınacak Tazminat İşçinin Fon Yönetimi Performansından Bağımsız Şekilde Korunmalı. Çalışanın Fon Yönetimi Performansına Endeksli Bir Yapı Kurulursa Kıdem Tazminatına Hak Kazanan İşçinin Eline Geçecek Rakam İşçiyi Tatmin Edecek Miktardan Uzak Olacaktır.

123456---kopya-755.pngyesyeni-logo-final-20170425210948.png

Editör: TE Bilisim