Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sochi Limanı’nın Kapatılmasından Sonra Yaşanan Olumsuzlukları Gidermeyi Teminen Bölge İhracatına Yeniden Aktivite Kazandırılması Amacıyla Rusya Federasyonu’na Gürcistan Üzerinden Transit Geçişle İhracata Olanak Sağlayan Kazbegy-Lars Verhni Kapısı’nın Yaş Sebze-Meyve İhracatına Açılmasına Yönelik Bir Açıklama Yaptı.

Bir Yıldan Fazla Bir Süre Zarfında Rusya Federasyonu’na Karayolu İle Kısa Sürede Gürcistan Üzerinden Transit Geçişli Karayolu İle Ulaşımı Sağlayan Verhni Lars Gümrük Kapısından Yaş Meyve Sebze Ve Gıda Ürünlerinin Rusya Federasyonu’na Girişine İzin Verilmediğini Hatırlatan DKİB Başkanı Gürdoğan, “Ve Nihayet, Gerekli İşlemler Tamamlanmış Ve Söz Konusu Kapıdan Yaş Meyve Sebze İhracatının Önündeki Engeller Artık Tamamen Kaldırılmış Bulunmaktadır. Bilindiği Gibi Sochi Limanı’nın Kapatılmasıyla Samsun’a Kayan Ve Tamamen Trabzon’un Dışında Kalan Özellikle Yaş Meyve Sebze İhracatçı Firmaları, Birliğimiz Yanı Sıra Ekonomi Bakanlığımız Ve Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Çalışmaları Neticesinde Bu Bölgeye İhracat Yapabilmeleri İçin Rusya Tarafından Gerekli İzin İçin Gerekli Prosedürler Tamamlanmış Olup Firma Listeleri Onaylanıştır" Dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Tekrardan Alternatif Kapı Olan Kazbegy-Lars Verhni Kapısı Üzerinden Yaş Meyve Sebze İhracatına Açılması Ve Samsun’a Kayan Bu Sektör İhracatımızın Tekrardan Kısmen De Olsa Bölgeye Dönecek Olmasının Bölgenin İstihdam Ve Ticaret Hacminde Yeniden Canlanmaya Sebebiyet Vereceğini Dile Getiren Gürdoğan, Bunun Da Çok Büyük Bir Önem Arz Ettiğini Dile Getirdi.

Gürdoğan, DKİB İle İlgililerin Yoğun Çalışmasıyla Açılışı Sağlanan Ve Türkiye’den En Kısa Sürede Karayolu İle Gürcistan Üzeri Transit Geçişli Rusya Federasyonu’na Ulaşımı Sağlayan Kazbegy-Verhni Lars Kapısı’nın Yeni Bir İhracat Güzergahı Olarak İhracatçıya Büyük Katkı Sağlayacağına Kaydederek, “Bunun Yanında, Sochi Limanının Kapatılması Akabinde Önemli İvme Kaybeden Doğu Karadeniz Bölgemizden Rusya Federasyonu’na Yapılan İhracat, Bu Kapının Açılması İle Önümüzdeki Dönemde Tekrar Artış Trendine Girecektir. Öte Yandan, Söz Konusu Kapı Üzerinden Rusya Federasyonu’na Ürün Sevkiyatı Yapacak Olan Araçların Dönüş Yükü Olarak Geçmişte Olduğu Gibi Kereste, Hububat Ürünlerin İthalat Yoluyla Bölgeye Taşıyacak Olması Bölge Ticaretine Katkı Sağlayacaktır. Şöyle Ki, Geçmiş Yıllarda Trabzon Limanı Türkiye’ye Yapılan Özellikle Kereste İthalatı Konusunda Aktif Bir Liman İken, Yaşanan Olumsuzluklar Nedeniyle Bu Potansiyel Zaman İçinde Zonguldak Ve İstanbul’a Kaymış Bulunmaktaydı. İthalattan Gelen Bu Ürünlerin De Yenden Bölgeye Gelecek Olması Önem Arz Etmektedir" İfadelerini Kullandı.

Gürdoğan Söz Konusu Kapıdan Yaş Meyve Sebze İhracatını Başlatmak Ve Rusya Federasyonu’nun Söz Konusu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesindeki Gümrük Ve Devlet Yetkilileri İle Altyapı Görüşmeleri Yapmak İçin DKİB Ve Bölge İhracatçıları İle Oluşan Bir Heyetle Önümüzdeki Günlerde Söz Konusu Bölgeye Gideceklerini Hatırlatarak, “İnşallah, İlk Türk Yaş Meyve Seze TIR Girişini De ‘Bismillah’ Deyip Başlatmış Olacağız” Şeklinde Konuştu.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Her Geçen Yıl Artan Göç Olayına Da Vurgu Yapan DKİB Bakanı Gürdoğan, “Bu Durum Göz Önüne Alındığında Bölgenin En Önemli Sorununun İstihdamdan Kaynaklanan Kaygılar Olduğu Aşikardır. Halkımızın İş Ve Aşa Her Zamankinden Daha Çok İhtiyacı Olduğu Bugünlerde Hayali Değil De Yere Basan, Somut Ve Gerçekçi Olan Projelerin Hayata Geçirilmesi Büyük Önem Arz Etmektedir. Bunun İçin Siyasilerimizin Seçimlere Yaklaştığımız Şu Günlerde, Bölgenin Ekonomisini Ve Lojistik Önceliklerini Öne Çıkaracak Projelerle İlgili Neler Yapabileceklerini Halka Anlatmaları Gerekmez Mi? Ya Da Var Olan Projelerimizi Etkin Bir Şekilde Takip Etmeleri Gerekmez Mi? Bugün Çamburnu’ndaki Alanla İlgili Yapılmış Olan Çalışmalar Ve Projeler Belli Mutabakatlar Sağlanmasına Rağmen Halen Bekletilmektedir. Buna Benzer Diğer Projelerimiz İçin De Siyasilerimizden Destek Bekliyoruz” Diye Konuştu.

Gürdoğan, “Bizler Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatçıları, Dolayısıyla DKİB Olarak Şevkimizi Ve Motivasyonumuzu Kaybetmeden Projelerimizin Gerçekleştirilmesi Konusunda Çalışmalarımıza Dün De Ve Bugün De Olduğu Gibi Şartlar Ne Olursa Olsun Gelecekte De Kararlılıkla Devam Edeceğimizi Belirtmek İstiyoruz. Bununla Birlikte Bahse Konu Projelerimizin Hayata Geçirilmesi İçin Siyasilerimizi Tekrardan Göreve Davet Ediyoruz” Dedi.

Editör: TE Bilisim