‘Sıfır Atık’ Semineri Gerçekleştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” semineri Trabzon’da gerçekleştirildi. Seminerde katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, projenin Büyükşehir Belediyesi binalarında uygulamaya konulduğunu ifade ederken, “Öyle olacak ki o binadan atık çıkmayacak. O binada geri dönüşebilecek olan dönüşecek, kompost haline getirilip o binanın içinde, bahçelerinde, saksılarında kullanılacak, isteyene takdim edilecek. Sıfır atık bu…” dedi.

OLAYIN FARKINDAYIZ

Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde icra edilen seminerde değerlendirmelerde bulunan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, sıfır atık projesinin insan sağlığı için önemine dikkat çekti. Konuşmasında kanser hastalığının önemli oranda yaygınlaştığını kaydeden Yavuz şunları kaydetti: “Çok değerli iki yakınımızın kanserle tanıştığını öğrenmenin üzüntüsünü yaşadım. Çok yaygınlaşan, neden kaynaklandığı da hepimiz tarafından bilinen, tıp sektöründe belki en çok uğraşılacak olan kanser hastalığının neden kaynaklandığını sorduğumuzda herkes bunun cevabını rahatlıkla verecektir. Mutlaka çevresel etki en önemli rolü oynuyor. En basitinden pil dediğimiz kimyasal karışımlardan, petrol ürünlerinden olan ürünün bitince atıldığını düşünün. O pil nereye gidiyor? Elektronik atıkların çöpe atıldığını düşünün, bu nereye gidiyor? Evlerde kullanılan sıvı yağın, artık kullanılması mümkün olmayan atık yağın lavabodan döküldüğünü ve bunun kanalizasyon sistemi ile birlikte yer altı kaynaklarına karıştığını düşünün. Demek ki biz bunu yıllar önce fark edip böyle projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini yıllar önce kavramak durumundaydık. Bütün ülkeler bunu gündemlerine aldılar. Bizde Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile hükümetimizin, devlet kurumlarımızın, ilgili tüm tarafların, sivil toplum kuruluşlarımızın da bu işe verdiği önemle olayın farkındayız ve bu manada dikkat yoğunlaşmasını da sağlamış durumdayız.”

UYGULAMAYA BAŞLADIK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise konuşmasında “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi”ni Büyükşehir Belediyesinin binalarında uygulamaya başladıklarını kaydetti. Başkan Gümrükçüoğlu, “Türkiye’de önemli bir hareket başlatıldı. Önemli bir hizmete imza atmanın en başta bilincini oluşturuyoruz. Katı atık, evsel atık denince akla yerel yönetimler geliyor. Bu hizmetin organizasyonu, atıkların giderilmesi, enerji alanı oluşturulması büyük bir hizmet alanı olarak ifa ediliyor, daha da geliştirilmeye gayret ediliyor. Onun dışında bu adım çok önemli. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında başlatılmış bu proje. Bu konuda ön adım alınmış. Bu bilincin oluşması ve ilgilinin oluşturulması gerekiyor. Evsel atıklar, katı atıklar, sanayi atıkları ayrı bir konu, ‘sıfır atık’ çok ayrı ve çok önemli bir konu. Bu uygulamayı tüm ülkeye yaymakta hepimize çok önemli görevler düşüyor. Biz bu uygulamayı hemen başlattık. Belediye binalarımızda uygulamayı devreye aldık. Öyle olacak ki o binadan atık çıkmayacak. O binada geri dönüştürülebilecek olan dönüşecek, kompost haline getirilip o binanın içinde, bahçelerinde, saksılarında kullanılacak, isteyene takdim edilecek. Sıfır atık bu. En güzel adımdır bu” diye konuştu.

TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN

Sıfır atık projesi israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için ‘sıfır atık’ prensibi hedef alınmalıdır.

670-544.gif123456---kopya-20180508141322.png

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim