Sıcak Havada Kalbi Koruyan 9 Kural! (Her 5 Derecelik Artış Çok Tehlikeli!)

Çalışmalar Sıcaklık Düzeyindeki Her 5 Derecelik Artışın Kalp Krizi Riskini Yüzde 5 Oranında Arttırdığını Gösteriyor. Ancak Basit Önlemlerle Bu Zararlı Etkiden Büyük Oranda Korunmanın Mümkün Olduğunu Söyleyen Uzmanlara Göre, Aşırı Sıcaklarda Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli 3 Kural Arasında; Korunmasız Şekilde Güneşin Altında Kalmamak, Bol Bol Sıvı Tüketmek Ve Vücudu Fazla Yormamak Yer Alıyor.

Sıcak Ve Nemli Hava Sağlıklı Kişileri Bile Zorlarken Özellikle Kalp Hastalarında Ciddi Sorunlar Oluşturabiliyor. Vücut Isısını Sabit Tutan En Önemli Mekanizmalardan Biri, Cildin Kan Dolaşımı. Bu Sistem Terlemeyle Vücudu Serinletmek Amacıyla Cilde Kan Pompalamaya Çalıştığı İçin Kalbin İş Yükünü Arttırıyor. Bunun Yanı Sıra Terleme Sonucu Oluşan Sıvı Kaybı Nedeniyle Kanın Akışkanlığı Azaldığı İçin Kalp Daha Fazla Çalışmak Zorunda Kalıyor.  Bu Tablo Sağlıklı Kişiler Tarafından Tolere Edilebilirken Kalp Damar Hastalarında İse Yüksek Tansiyon, Ritim Bozukluğu, Daha Da Önemlisi Kalp Krizine Yol Açabiliyor.

Sıcaklık Düzeyindeki Her 5 Derecelik Artışın Kalp Krizi Riskini Yüzde 5 Oranında Arttırdığını Belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Refik Erdim, Kalp Hastalarının Kavurucu Sıcaklara Karşı Almaları Gereken Önlemleri Anlatarak Uyarı Ve Önerilerini Şöyle Aktarıyor:

Bol Bol Su İçin: Aşırı Sıcaklarda Terlemeyle Oluşan Sıvı Kaybının Yerine Konulması İçin Bol Su İçmek Yaşamsal Öneme Sahip. Özellikle Sıcaklığın En Fazla Olduğu 11.00-15.00 Saatleri Arasında, Saatte Bir 2-3 Bardak Su İçmeyi İhmal Etmeyin. Kişinin Kilosuna Göre Değişmekle Birlikte, Yaz Aylarında 2,5-3 Litre Su Tüketilmesi Gerekiyor. 

Bu İçeceklere Dikkat: İdrar Söktürücü Özelliği Nedeniyle Vücutta Sıvı Kaybını Arttırabileceği İçin Kahve Ve Çay Gibi İçecekleri Tüketmekten Kaçının.  Şekerli, Gazlı Ve Alkollü İçecekleri De Özellikle Öğlen Saatlerinde Tüketmemeniz Gerekiyor. Bunun Nedeni, Özellikle Alkolün Sıcağın Olumsuz Etkilerinin Hissedilmesini Engellemesi Ve Sıvı Kaybını Arttırması. Kalp Yetersizliğiniz Varsa Maden Suyu Gibi Sodyum İçeriği Fazla Olan Sıvılardan Kaçınmalısınız. Çünkü Sodyumdan Zengin Sıvıların Fazla İçilmesi Vücutta Sıvı Tutulmasını Arttırarak Kalp Yetmezliği Bulgularını Kötüleştirebiliyor. Ayrıca Günde Ne Kadar Sıvı Tüketmeniz Gerektiğini De Doktorunuza Mutlaka Danışmalısınız.

Kıyafetleriniz Pamuklu Ve Bol Olsun: Aşırı Sıcaklarda Açık Renkli, Pamuklu Ve Bol Giysileri Tercih Edin. Bu Tip Giysiler Yüksek Hava Geçirgenliği Ve Terlemeyi Azaltıcı Özellikleriyle Sıcak Havanın Olumsuz Etkilerini Azaltabiliyorlar. Eğer Dışarıda Dolaşmanız Gerekiyorsa Geniş Siperlikli Şapka, Güneş Gözlüğü Kullanın, Ayakkabılarınızın Da Rahat Ve Açık Olmasına Özen Gösterin.

Serin Ve Kapalı Ortamlarda Bulunun: Güneşin Yeryüzüne En Dik Geldiği 11.00-15.00 Saatleri Arasında, Çok Gerekli Değilse Dışarı Çıkmayın, Serin Ve Kapalı Ortamlarda Zaman Geçirin. Vücut Isısını Düşürmek İçin Klimalı Ve Serin Ortamlarda Bulunmaya Özen Gösterin.

Sporu Akşam Serinliğinde Yapın: Spora Asla Ara Vermeyin. Ancak Güneş Işınlarının Yeryüzüne En Dik Geldiği 11.00-15.00 Saatleri Arasında, Aşırı Terlemeye Yol Açarak Kalbi Yoracağı İçin Açık Havada Spor Yapmayın. Sporu Akşam Saatlerine Erteleyin Veya Serin Ve Kapalı Yerlerde Yapmaya Özen Gösterin. Eğer Dışarıda Spor Yapmanız Gerekiyorsa Süreyi 90 Dakikayla Kısıtlamalı, Tempoyu Yavaş Yavaş Arttırmalı Ve Bol Sıvı Tüketmelisiniz. Suyla Beraber Tuz Kaybı Da Olacağı İçin Mineral Yönünden Zengin Ve Şekersiz Sporcu İçeceklerini Tercih Edebilirsiniz.

İlaç Dozlarına Dikkat: Kalp Damar Hastalığı Veya Kalp Yetmezliği Gibi Sağlık Problemleriniz Varsa Tatile Çıkmadan Önce Mutlaka Doktorunuzla Görüşerek İlaç Dozlarını Ayarlanmasını Sağlayın. Özellikle İdrar Söktürücü İlaçlar Kullanan Hastaların Gerekirse İlaç Dozlarının Aşırı Sıcak Havalarda Azaltılması Gerekiyor. Çünkü İdrar Söktürücü İlaçlar Nedeniyle Gelişen Aşırı Sıvı Kaybı Tansiyon Düşüklüğü Ve Buna Bağlı Bayılmalara Yol Açabiliyor. Ayrıca Doktor Önerisi Olmadan Kesilen İlaçlar Aşırı Tansiyon Yükselmesi Sonucu Kalp Kriziyle Sonlanabiliyor.

Yemekten Hemen Sonra Yüzmeyin: Kalp Hastalığınız Varsa Güneş Işınlarının Daha Az Şiddetli Olduğu Sabah Veya Akşamüstü Saatlerini Tercih Edin Ki Vücudunuz Fazla Yorulmasın. Ayrıca Kan Dolaşımının Büyük Kısmı Yemekten Hemen Sonra Sindirim Sistemine Yönlendiği İçin Kas Dokusuna Giden Kan Akımının Azalmasına Bağlı Kaslarda Kramplar Ve Yorgunluk Gözlenebiliyor. Bu Sebeple Aç Karnına Veya Yemekten En Az 2-3 Saat Sonra Yüzmenizde Fayda Var. Bunların Yanı Sıra Özellikle 11.00-16.00 Saatleri Arasında Sahilde Güneşlenmek Sıcak Çarpması Riskini Arttırdığı İçin Kesinlikle Önerilmiyor.

Suya Aniden Atlamayın: Uzun Süre Güneş Altında Durduktan Hemen Sonra Denizde Veya Havuzda Soğuk Suya Atlamak Vücudun Genişlemiş Cilt Damarlarında Ani Büzülmeye Sebep Olarak Ölümcül Ritim Bozukluklarına Sebep Olabiliyor. Bu Nedenle Suya Aniden Atlamayın, Vücudunuzu Suya Alıştırarak Girin. Ayrıca Soğuk Duş Damarlarda Büzülmeye Yol Açacağı İçin Tansiyonu Yükseltebiliyor. Damarlarda Büzülme Uzun Sürdüğü Takdirde Bu Tablo Kalp Krizine Kadar İlerleyebiliyor. Dolayısıyla Yaz Aylarında Soğuk Duş Almaktan Kaçının, Suyun Ilık Olmasına Dikkat Edin.

Sofranızda Sindirimi Kolay Besinler Olsun: Sıcak Havalarda Vücut Isısının Ayarlanabilmesi İçin Vücut Yüzeyine Yakın Atardamarların İç Organlara Nazaran Daha Çok Kanlanmaları Gerekiyor. Yemek Yedikten Sonra Dolaşımdaki Kanın Önemli Bir Miktarı Sindirim Sistemiyle İlgili Organların Kanlanması İçin Kullanılıyor. Bu Nedenle Kan Dolaşımının Cilde Yönlendirilmesi İçin Sindirimi Kolay Besinler Tüketilmesi Gerekiyor. Sindirim Sistemini Yormamak İçin Sık Sık Ve Az Miktarda Yemek Yemeli, Yine Sıvı Kaybını Azaltmak İçin Sulu Besinleri Tercih Etmelisiniz. Zeytinyağlı Gıdalar, Sebzeler Ve Meyvelerin Sindirimini Nispeten Daha Kolay Oluyor. Bunun Dışında, Soğuk Olarak Hazırlanan Ve Tüketilen Çorbalar Da Vücut Isının Düşürülmesine Katkıda Bulunabiliyor. Pişirme Usulü Olarak Da Haşlama, Buğulama Ve Izgara Yöntemlerini Tercih Etmelisiniz.

670-816.gif123456---kopya-20180806212615.png

 

Editör: TE Bilisim