Sıcak çay kanser yapıyor

Sıcak çayın yemek borusu kanserine yol açtığı belirlendi.

Prof. Dr. Atilla Eroğlu, yemek borusu kanserinin nedenlerini mercek altına aldı. Türkiye’de ilk kez yapılan uluslararası çaptaki araştırmasında sıcak içilen çay, küflü peynir ve tandır dumanının yemek borusu kanserine yol açtığını ortaya koydu.

Yemek borusu kanseri (Özofagus), dünyada ‘İpek Yolu’ güzergahındaki ülkelerde, Türkiye’de de en çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülüyor. Genel sindirim sistemi kanserleri içinde yemek borusu kanseri oranı yüzde 5-6 iken Doğu Anadolu Bölgesi’nde bu oran yüzde 20’leri buluyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu da bu kanser türüyle ilgili olarak Türkiye’de ilk kez uluslararası çapta bir araştırmaya imza attı. Yemek borusu kanserinin bu kadar sık görülmesinin nedeni olarak beslenme alışkanlığını gösteren Prof. Dr. Eroğlu, Doğu’da son 25 yılda 42 bin 652 endoskopi yapıldığını, yüzde 3,4 oranında yani bin 462 kişinin yemek borusu kanserine yakalandığını belirledi.

508’İ AMELİYAT EDİLDİ

Çarpıcı sonuçlar elde ettiği araştırmasında bu hastalardan 508’inin ameliyat edildiğini tespit eden Prof. Dr. Eroğlu, 50 - 70 yaş arasındaki kanserli hastaların 720’sinin kadın (yüzde 49), 742’sinin erkek (yüzde 51) olduğunu kaydetti. 2000 yılından önce erkeklerin yüzde 58’inde, kadınların ise yüzde 42’sinde kanser görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Eroğlu, son 15 yılda kadın hasta sayısının arttığını vurguladı.

SICAK ÇAY İÇMEYİN

Sıcak çay tüketiminin yemek borusu kanserine yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Atilla Eroğlu, “Kadınlar çok çay içiyor, bundan dolayı oranlar yükseliyor. Demlikten boşaltır boşaltmaz hemen içiyorlar. Ayrıca taze sebze, meyvenin yetersiz tüketilmesi, tandır dumanına maruz kalmaları kadın oranlarının yükselmesine sebep oluyor” dedi.

KÜFLÜ PEYNİRDEN DE UZAK DURUN

Yemek borusu kanserine yol açan bir diğer sebebin de küflü peynir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, halk arasında ‘antibiyotik’ etkisi olduğuna inanılan peynirin, karsinojen mikotoksin üreten mantarları bünyesinde barındırdığı ve yemek borusuna yerleştiğini ifade etti. Kadın sayısındaki artışın kendilerini daha farklı araştırmalara yönelttiğini söyleyen Prof. Dr. Atilla Eroğlu, ”Köylerde ekmek yapımında kullanılan tandırlardan çıkan dumana maruz kalmaları, taze sebze ve meyve ile zeytinyağı tüketmemeleri ve erkeklere oranla daha çok sıcak çay içmeleri kadınların yemek borusu kanserine daha çok yakalanmasına neden oluyor. Ayrıca şunu da söylemeliyim ki; sosyo-ekonomik durumumuzun iyileşmesine rağmen 25 yıldır kanser

sayısında artış devam ediyor. Dünya, sosyo - ekonomik durumu kötü insanlarda bu kanserin daha yüksek olduğunu iddia ediyor ama öyle değil.

8 KAT KANSER RİSKİ VAR

İran’da sıcak çay içilmesiyle ilgili yapılan bir çalışmadan da söz eden Prof. Dr. Eroğlu, sıcak çayın 4 dakika beklemişi ile hiç beklenmeden hemen içilmesinin kanser riskini 8 kat artırdığını söyledi. Aslında çayın rahatlatıcı ve yararlı bir içecek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Eroğlu, çayın ılıtılıp içilmesini tavsiye etti. Eroğlu ayrıca yemek borusu kanserlerinin obezite ya da mide ülserine sebep olan mikropla meydana geldiğini ya da yemek borusunun kendinden kaynaklanan tipiyle oluştuğunu belirterek, obeziteyle ilgili olan kanser tipinin Avrupa ve Amerika’da müthiş derecede arttığını dile getirdi.

Editör: TE Bilisim