Sera Gölü'ndeki Kirliliğe Kalıcı Çözüm

Trabzon’un Akçaabat İlçesi Sınırları İçerisinde Yer Alan Ve Özellikle Arap Turistlerin Yoğun İlgi Gösterdiği Turizm Merkezi Sera Gölü’nün Sürekli Temiz Kalması Ve Kirlenmemesi İçin Proje Hazırlandı.

Tarım Ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Tarafından Gölde Son 5 Yılda Dönem Dönem Temizlik Çalışmaları Yapılmış Ve Ve Göl Geçici Olarak Eski Haline Döndürülmüştü. Son Olarak 2019 Yılında Yapılan Ve Yaklaşık 4,5 Ay Süren Temizlik Çalışmaları Sonrası Göl Tabanından 180 Bin Metreküp Malzeme Çıkartılmıştı. Göl Temizleme Çalışmalarının Ardından Çamurlu Görüntüsünün Aksine Pırıl Pırıl Bir Görünüme Kavuşturulmuştu. Ancak Yapılan Tüm Çalışmalara Rağmen Göl Yaklaşık 25 Mahallenin Kanalizasyonu Taşıyan Derelerin Aktığı Kirlilik Nedeniyle Yeniden Kirlenmişti.

aw310821_06.jpg

Gölü Kirlilikten Kurtarmak İçin Çökeltim Havuzu Yapılacak

21 Şubat 1950 Tarihinde Derecik Vadisi Yamaçlarından Kopan Büyük Kayaçların Vadi Tabanını Tıkaması Sonucu Oluşan Sera Gölü’nde Kalıcı Çözüm İçin Harekete Geçen DSİ, Gölün Sürekli Temiz Kalması İçin Proje Hazırladı. Yeni Proje Hakkında Açıklama Yapan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız “Sera Gölü, Doğu Karadeniz Turizmi İçin Önemli Bir Uğrak Noktası. Bu Gölün Temizlenmesi İçin Zaman Zaman Talepler Aldık Ve Bu Talepleri Yerine Getirdik. Bu Kapsamda, İmzaladığımız Trabzon Akçaabat Yıldızlı Sera Deresi Islahı 2. Kısım İkmali İşinin Sözleşmesi İle Yukarı Havzadan Sera Gölü’ne Gelen Ve Gölün Kirlenmesine Neden Olan Malzemeleri Önlemeyi Hedeflemekteyiz. İri Malzemeleri Tersip Bentleri İle Önleyebiliyoruz Ama Küçük Malzemeyi De Önlemek İçin Bir Çökeltim Havuzu Yapacağız. Böylelikle Tersip Bentlerinin Tutamadığı Malzemeyi De Tutmuş Olacağız” Dedi.

aw310821_03.jpgaw310821_18.jpg1-(2)-434.jpg

Editör: TE Bilisim