Trabzon'da Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri Sempozyumu düzenlendi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında, sempozyumun Trabzon'da düzenlenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Trabzon'un su ürünleri konusunda önemli bir bölge olduğunu dile getiren Öz, su ürünleri gen fabrikasının kurulmasıyla yörenin çok önemli bir merkez olacağını kaydetti. Su ürünlerinin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Öz, "Su ürünleri konusunda sürdürülebilirlik, çevre konusunda yerel ve ulusal politikaların oluşturulması kaçınılmazdır" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Trabzon'un, Karadeniz içerisindeki yerleşimlere bakıldığında önemli konumda bulunan illerden biri olduğunu söyledi. Gümrükçüoğlu, Trabzon'da bin 91 ruhsatlı balıkçı teknesi olduğunu, bu teknelerde çalışan 5 bin 19 kişi bulunduğunu, ayrıca, 4 bin 21 amatör balıkçının ilde faaliyet gösterdiğini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak da çevre kirliliği, stoklardaki azlık, türlerin yok olması gibi sorunlarla karşı karşıya bulunulduğunu anlattı.

"Mevcut üretimin devamının sağlanması, hiç olmazsa stoklardaki tükenişin engellenmesi bile bir başarıdır" diyen Koçak, şöyle devam etti:

"Su ürünlerindeki artan talebin daha çok yetiştiricilik yoluyla sağlanabileceği, gelecekte su ürünleri yetiştiriciliğinin artacağı hepimizin malumudur. Kaynaklardan yararlanırken koruma önlemleri mutlaka alınmalıdır. Balıkçılar, tüketiciler ve bilim insanları; kaynakların çeşitliliğinin devamında ve sürdürülebilir işletmesinden sorumludur. Son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliği çok büyük önem arz etmektedir."

Sempozyuma 48 ülkeden 600'ü aşkın bilim insanı katıldı.

Editör: TE Bilisim