4. Ulusal Taşkın Sempozyumu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin ev sahipliğinde Rize’de başladı. 3 gün sürecek olan sempozyumda sel ve taşkınların sebep olduğu hasarlar ve önleme çalışmaları masaya yatırılıyor. Sempozyumda konuyla ilgili düşüncelerini katılımcılarla paylaşan Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Başkanı ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Doğu Karadeniz’de sel, taşkın ve heyelan olayları ile mücadelede havza bazlı çalışma kararı alınmasının bölge için büyük önem taşıdığını ifade etti.

HAVZA BAZLI ÇALIŞMA BAŞLATILDI

21 Eylül’de Beşikdüzü’nde meydana gelen sel ve heyelan afetinin ardından bölgede havza bazlı çalışma kararı alındığı ve bunun doğrultusunda harekete geçildiğini hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “Beşikdüzü ilçemizdeki 21 Eylül hadisesinden sonra bizim için en önemli karar, havza bazlı çalışmaların yapılmasıdır. Yani sadece bir dere ve dere yatağının kontrolünün dışında, sonrasındaki mücadelenin sadece suyu kontrol etmek değil, bitki örtüsünü de kontrol etmek, hatta hangi tarımın yapılacağın da kontrol etmek öneme haizdir. Şimdi tekrar teşekkür ederek söylüyorum DSİ Bölge Müdürlüğümüz ihalesini yaptı ve şimdi Hopa sınırımızdan bizim bölgemizi bu güzel çalışmayla birlikte nihayeten rapor edecekler. ‘Hangi dere hangi havzadadır, o havzanın tümüyle değerlendirilmesi için yapılması gereken çalışma nedir?’ tek tek rapor edecekler” diye konuştu.

3 İNSANIMIZ NEDEN HAYATINI KAYBETTİ?

Beşikdüzü’nde meydana gelen sel felaketinde ölümlerin çamur deryasına dönen ilçe merkezinde değil, engebeli arazi yapısına sahip olan kırsal mahallelerde yaşandığına dikkat çeken Gümrükçüoğlu, “21 Eylül’de Beşikdüzü’ndeki selde 3 insanımız hayatını kaybetti. Beşikdüzü, merkezi oldukça düzlük bir ilçedir. Orası çamur deryasına dönmekle birlikte ölümler o çamur deryasında olmadı, engebeli olan mahallelerimizde oldu. 3 insanımız yağışa bağılı heyelan sonucu hayatını kaybetti. Yani bitki örtüsü ve konutların yerleşim alanı aslında o insanlarımızın hayatlarını kaybetmesinin asıl nedeni idi. Buda havza bazlı çalışmanın önemini, orada bitki örtüsü, yol ağı veya konutlaşmanın nerede yapılacağının belirlenmesi gerçeğini ortaya çıkarıyor. Bu bakımdan 21 Eylül sonrasında Sayın Veysel Eroğlu Bakanımızın önderliğinde diğer bakanlıklarımızın da katıldığı bu çalışma, bu bölge için hayatı öneme haizdir” şeklinde konuştu.

123456---kopya-131.pngyesyeni-logo-final-640.png

 

 

Editör: TE Bilisim