Değerli Basın Mensupları, değerli arkadaşlar;

Her zaman açıklıktan, şeffaflıktan yana olan belediyecilik anlayışımızla, yaptığımız çalışmaları çeşitli vesilelerle sizlerle paylaşarak, sizler aracılığı ile kamuoyumuzu aydınlatmaya, bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Öncelikle göreve geldiğimiz günden beri sürdürmekte olduğumuz çalışma azmimizde, heyecanımızda hiç bir azalma olmadığını, aksine tamamladığımız işlerden aldığımız hazla daha yüksek bir moralle çalışmalarımıza kararlı bir şekilde devam ettiğimizi ifade etmek istiyorum.

Şehrin sorunlarının tamamı halledilememiştir. Ancak, ülkemiz şartlarında büyük mesafeler kat edilmiştir. Şehirler yaşayan organizmalar gibidir. Her gün halledilmesi gereken yeni sorunlar ortaya çıkar.

İMAR UYGULAMALARI

başkanın basın açıklamasıTürkiye’de bütün şehirlerin en önemli sorunlarından biri olan Yapılaşma ve İmar Uygulamaları konusundaki hassasiyetimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.

Şehirler için en büyük projenin imar planı ve en önemli işin plan uygulaması ile sağlıklı bir şehirleşmenin sağlanması olduğuna inanıyoruz.

İMAR KANUNUNUN 18. Maddesine göre şehrimizin sekiz (8) ayrı yerinde imar uygulamaları yapılmıştır.

Bugüne kadar uygulama yapılan alanlarda toplam 30 bin kişiye yakın bir nüfus yerleşebilecektir. Mevcut şehir merkez nüfusumuzun yaklaşık 40 bin kişi olduğu dikkate alındığında yapılan işin önemi ve büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır.

Yapılan bu uygulamalarla şehrin önü açılmış ve sağlıklı bir şekilde büyümesine imkan sağlanmıştır.

İmar uygulaması yapılan yerlerde yollar açılmakta ve su- kanalizasyon gibi alt yapı çalışmaları yapılmakta adeta şehirleşmenin önünde gidilmektedir.  

25 M. LİK YOL ÇALIŞMALARI

Belediyemizce hazırlattırılan imar planı ile, şehrin yoğun yerleşim olan sahil şeridinin hemen arkasından boydan boya geçecek şekilde 1995 yılında bu yol plana konulmuştur. Geçen zaman içerisinde bir kısım yerlerde imar uygulamaları yapılarak yol ortaya çıkartılmıştır.

Bilindiği gibi söz konusu yol, Söğütlü ve Yıldızlı Beldelerimizden de geçecek şekilde Karayolları ağına alınmıştır. Yol güzergâhının bir bölümü, yukarıda belirtildiği gibi yapılan imar uygulamaları ile 20 m. genişliğinde olmak üzere kamuya terkedilmiştir. Karayollarınca yeni yapılan tatbikat projesi ile birlikte yol genişliği 25 m. ye çıkartılmıştır.

Yol boyunca bir yandan kamulaştırma çalışmaları yapılırken, diğer yandan sanat yapılarında ve yol güzergâhında inşaat çalışmaları devam etmektedir. Kısa zamanda tamamlanarak hizmete açılması beklenen bu yol, Trabzon’da yapılan tanjant yoluna benzer şekilde şehrimizin ulaşımına ve gelişimine büyük bir fayda sağlayacaktır.

Ayrıca yolun yapılması ile şehrin arka kesiminde düzgün ve sağlıklı yapılaşmaya uygun geniş imarlı alanlar elde edilecektir.

İÇMESUYU VE KANALİZASYON ÇALIŞMALARI

Geçmişte şehrimizin en önemli sorunlarından olan İÇMESUYU VE KANALİZASYON inşaatları kapsamlı bir şekilde ele alınarak tamamlanmıştır.

Halen şehrimize, 15 adet sondaj kuyusundan içme suyu verilmektedir. Üretilen suyun yetmediği durumlarda ATASU hattından merkez depoya su aktarımı yapılmaktadır.

Önemli bir arıza ve uzun süreli elektrik kesintisi olmadıkça şehirde herhangi bir su sıkıntısı yaşanmamaktadır. Yıllardan beri genel bir su kesintisi olmamıştır.

Şehrimizde toplam 20.000 civarında su abonemiz bulunmaktadır. Bunun dışında, Sivriburun tepesindeki depomuzdan komşu 4 adet köye, her köyü tek abone yapmak suretiyle su verilmiştir.

Şehrimizde 13 adet su deposu bulunmaktadır. Sondaj kuyuları ile depolar ve tüm terfi merkezleri elektronik sinyalizasyonla otomatik kontrol sistemine sahiptir.

Geçmişte en büyük 300 m3 olan depo büyüklüğü 5000 m3’ e,  şebeke boru çapı ise en fazla Ø250 mm iken Ø800 mm. ye çıkmıştır.

Her yıl yeni yerleşimler için ortalama 3-4 km su ve 3-4 km kanalizasyon borusu döşenmektedir.

Yaylacık pompa istasyonundan Söğütlü tarafına yapılan terfili kanalizasyon bağlantısı konusunda ihtilaf çıktığından pompa istasyonundan itibaren şehir merkezi yönünde boru döşenmek suretiyle terfi hattı Kireçhane’deki kolektöre bağlanmıştır. Buraya 1636 m. Ø 315 mm’lik HDPE boru döşenmiş olup, maliyeti yaklaşık 300.000 Türk Lirasını bulmuştur.

Bölgemizde ilk olan Derin DENİZ DEŞARJI ve terfi tesisleri düzenli bir şekilde çalışmaktadır. Bu tesislerde herhangi bir arıza yaşanmaması için periyodik bakımları yapılmaktadır.

IŞIKLAR İÇME SUYU

Şehrimizin su ihtiyacını karşılayan kuyulardan itibaren her kademede motopomp kullanıldığından elektrik sarfiyatı ve işletme giderleri Belediyemiz için büyük bir ekonomik yük oluşturmaktadır. Bu masraftan kurtulmak ve şehrin gelecekteki artan su ihtiyacını da karşılamak bakımından 1994 yılından itibaren etütleri ve çalışmaları yapılan IŞIKLAR SUYUNUN mutlaka şehre getirilmesi gerekmektedir.

Yapılacak tesisin finansmanı için Çevre ve Orman Bakanlığı vasıtasıyla Avrupa Birliği Fonlarına müracaat edilmiştir. Arıtma ve yeni depo yerlerinin kamulaştırması Belediyemizce yapılmıştır.

Avrupa Birliği Hibe Programı kapsamında yapılması kararlaştırılan İçme Suyu Projesi ve Kanalizasyon Arıtma Tesisinin finansman kararı çıkmıştır. İnşaatın ihale çalışmaları devam etmektedir. Projenin keşif bedeli 24 Milyon Avro dur. Finansmanın  %85 lik kısmı AB fonlarından, % 09’u Belediye Bütçesi, %06 sı da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

KANALİZASYON ARITMA PROJESİ

AB Hibe programından (24 milyon Avro içerisinde) yapılacak olan tesis, bölgemizde ilk kanalizasyon arıtması olacaktır.

TOKİ SOSYAL KONUTLARI VE İLKÖĞRETİM OKULU

Belediyemizin takibi sonucu Sarıtaş Mahallemizde, TOKİ’ye devredilen 16 dönümlük alan üzerinde 182 adet sosyal konutun yapımı tamamlanmıştır.

Ayrıca, bu konutların yakınında Milli Eğitime Belediyemizce bedelsiz olarak devredilen arsada bir ilköğretim okulu yapılmıştır. 

TOKİ tarafından daha önce yapılan 396 konutun yanında bir Çarşı ve Cami yapılmıştır. Yapılan çalışmalarla Sarıtaş Mahallemiz Akçaabat’ın gözde yerlerinden biri haline gelmiştir.

TOKİ YOLU SAHİL BAĞLANTISI

TOKİ konutlarının da bulunduğu imar uygulama alanına Kof Deresi boyunca giden yolun, Sahil Devlet Karayoluna bağlantısının sağlanabilmesi için kamulaştırılmalarına karar verilen üç adet binadan işlemleri tamamlanarak tapuları alınmıştır. Üç bina için tespit edilen toplam 4.145.813-TL bedel ödenmiştir.

YOL KAPLAMA ve YOL AÇMA ÇALIŞMALARI

Geçen bir yılda yaklaşık 25.250 m2 beton parke ve 500 m2 taş parke yol kaplaması yapılmıştır. Ayrıca, yaklaşık 18.000 m2 sıcak asfalt dökülmüş, 10 km. sathi kaplama asfalt yapılmış bozulan yerlerde asfalt tamirleri yapılmıştır. Ayrıca 2275 m. uzunluğunda tretuvar, 4500 m. beton bordür, 4650 m. beton kanalet, 205 m. yağmur suyu hattı, 70 m. beton merdiven, 1050 m. demir korkuluk 580 m2 karomozaik yapılmıştır.

yaylacık sahil yürüyüş bandıŞehrin değişik kesimlerinde YENİ YOLLAR açılmış ve birçok yerde de YOLLAR GENİŞLETİLMİŞTİR. Yeni açılan ve genişletilen yol uzunluğu 3350 m. dir. Buralarda 750 m taş, 1100 m. beton İSTİNAT DUVARLARI yapılmıştır. Kaplamasız yollara yaklaşık 30000 m2 kırma taş stabilize serilmiştir.

Bu yıl içerisinde yapılmak üzere 867.000- TL ihale bedelli 170.000 m2 sathi kaplama asfalt,  7500 ton sıcak asfalt ile 492.000- TL ihale bedelli  25.000 m2 beton parke ve 2.400 m2 bordür ihalesi yapılmıştır.

Ayrıca bu yıl içerisinde tamamlanmak üzere 257.000-TL lik duvar inşaatı ve sanat yapıları onarım işi ihale edilmiştir.

Henüz yapılaşma olmadan yollar açılmakta ve alt yapıları yapılmaktadır. Geçmişte olduğu gibi çarpık yapılaşmaya maruz kalmamak için yapılaşmanın önünden gidilmektedir

PARK-BAHÇE DÜZENLEME VE YEŞİLLENDİRME çalışmalarımız kesintisiz olarak sürdürülmektedir. Bugüne kadar şehir merkezine hepsi uzun ömürlü ağaç cinslerinden olmak üzere 35 binin üzerinde fidan dikilmiştir.

Her yıl Orman Haftasında yapılan kampanyalarla halkımıza fidan dağıtarak ağaç sevgisini ve çevre bilincini yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde dağıtılan tüplü çam fidanı sayısı 55 bin civarındadır. Her yıl düzenli bir şekilde fidan ve çiçek dikilmektedir. Geçen yıl çeşitli türlerden yaklaşık 225 adet fidan ile yazlık ve kışlık türlerden olmak üzere toplam 77500 adet çiçek fidesi dikilmiştir. 2000 m2 çim alan düzenlenmiştir.

SAHİL DOLGU ALANIMIZDAKİ parklar ve diğer parklarımızın bakımı düzenli bir şekilde yapılmaktadır. Yaylacık sahilindeki yeni dolgu alanında sportif tesislerin (futbol, voleybol, basketbol, tenis vb.) yapımına devam edilmektedir.

yaylacık futbol sahasıSahil yürüyüş yollarının gelecekte doğuda Söğütlü merkezine, batıda Darıca merkezine kadar uzatılması planlanmaktadır. Bu doğrultuda Yaylacık Mahallesi Sahilinde yürüyüş yolu yapımı çalışmaları devam etmektedir.

Halkımızın spor yapması için bulabildiğimiz uygun yerlere spor ve kondisyon aletleri parkları yapılmaktadır.

Belediyemizce yapılan ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları sonucu şehrimizin SAHİL kesimi güzel bir görünüm almıştır. Bu güzel görünümün daha iyiye giderek sürdürülebilmesi için gereken titizlik gösterilmektedir.

Yapılan açık ve kapalı otoparklarla şehrimiz, otopark yönünden emsal şehirlere göre çok iyi bir duruma getirilmiştir. Buna rağmen, sürücülerin kurallara uymamasından, ayrıca ilgililer tarafından yeterli takip ve denetim yapılamadığından şehir içerisinde gelişigüzel park yapılmakta ve buna bağlı olarak TRAFİK SORUNU yaşanmaktadır.

MEZARLIKLARDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Mezarlıklar Amirliği tarafından Dürbinar, Nefsipulathane ve Yaylacık mezarlıklarında yapılan düzenlemelere benzer şekilde Osmanbaba Mahallemizdeki iki adet mezarlık ile Sarıtaş Mahallesi Mezarlığı düzenlenmiştir. İmkanlar ölçüsünde bu çalışmalara diğer mezarlıklarda da devam edilecektir.

Gamara mevkiindeki mera arazisinden yaklaşık 41 dönümlük bir alan mezarlık yapılmak üzere hazineden satın alınmıştır. Buraya ait harita ve proje çalışmaları tamamlanmıştır. Mezarlık düzenlemesine ilaveten burada bir şehitlikle birlikte mescit ve şadırvan yapılması planlanmıştır.

ESKİ TEKEL BİNALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Belediyemizce Karadeniz Teknik Üniversitesine devredilen binalarda GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ile TRABZON MESLEK YÜKSEK OKULU eğitim öğretime devam etmektedir. Yaklaşık 3000 öğrenci burada eğitim görmektedir. Bu okulların şehrin ekonomik ve sosyal hayatına önemli katkıları olmaktadır.

Tekel Binalarından Belediyemizin mülkiyetinde bulunan ön bina ihale yolu ile 20 yıllığına kiraya verilmiştir. Kiralanan binanın bir bölümü turistik OTEL geri kalanı da TEKSTİL işleri için değerlendirilmesi planlanmıştır. Restorasyonu tamamlanan katlarda halen büyük bir çoğunluğu bayanlar olmak üzere 230 kişi çalışmaktadır. Otel bölümünün en kısa sürede tamamlanması için ilgili firmaya gerekli ikazlar yapılmaktadır.

AKÇATEPE TESİSLERİ

akçatepe tesisleriBölgemiz için Turizm, öncelikli sektör haline gelmiştir. Turizm sektörüne katkıda bulunmak ve şehrimiz halkının gezinti, piknik ihtiyacını karşılamak amacıyla şehre 8 km. mesafedeki SİVRİBURUN Bölgesinde yaklaşık 30 dönümlük bir alan üzerinde yapılan Akçatepe Tesisleri gezinti ve piknik için gelenlere hizmet vermektedir. Akçatepe dağ evleri için hazırlanan projeler Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına sunularak  300 bin TL hibe kredi sağlanmıştır.

akçatepe dağ evleriDağ evlerinin (24 adet) ihalesi yaklaşık 1.5 Milyon TL ye yapılmış olup halen inşaatları devam etmektedir. Lokanta, kafeterya, kırkahvesi ve dağ evlerinden oluşan Akçatepe Tesisleri’nin işletmesi ihale edilmiş olup halkımıza hizmet vermeye başlamıştır.

YENİ TURİZM GÜZERGAHI

Akçaabat şehir merkezinden Sivriburun yönünde devam eden dağ silsilesi boyunca Hıdırnebiye kadar uzanan alanda bir turizm güzergahı oluşturulmasını öngeren rapor hazırlanarak ilgili kurumlara sunulmuştur. Bu güzergahta birkaç adet turistik tesis yapılması öngörülmektedir. Öncelikle Uçurum Boğazı Hıdırnebi arası yolun standart hale getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda Belediyemizce gerekli teşebbüsler yapılmaktadır.

ORTA MAHALLEDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALA

orta mahalleORTA MAHALLE SİT ALANI ’nın yeniden canlandırılarak turizme kazandırılması yönündeki çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Bu amaçla önceki yıllarda bu Mahallemizde Sırt Sokak boyunca 4 adet bina satın alınmıştır. Satın alınan ilk binanın restorasyonu, çevre düzenlemesi tamamlanmış ve iç donanım malzemeleri satın alınmıştır. Yan yana olan 2. ve 3. Binaların inşaatları tamamlanmak üzeredir. Bu binalardan biri 10 odalı bir konaklama yeri, diğeri ise yeme içme yeri olarak değerlendirilecektir.

Dördüncü binanın restorasyonu ile bahçesinde yapılacak iki adet binanın inşaatları ihale edilmiş olup halen devam etmektedir. Burada yeni yapılan iki adet binadan biri 8 odalı bir konaklama yeri, diğeri ise yeme içme yeri olacaktır.

Orta Mahallede yapılmakta olan işlerin toplam keşfi 2.5 milyon TL civarındadır. Restorasyonu tamamlanan binalar KÜLTÜR VE TURİZM amaçlı olarak kullanılacaklardır.

Belediyemiz Tarihi Kentler Birliğinin üyesidir. Bu birliğin düzenlemiş olduğu etkinliklere katılarak işbirliği ve aydınlatıcı imkânlarından yararlanılarak elimizde kalan tarihi mirasımızı korumaya çalışıyoruz.

FUTBOL SAHASI VE EK TESİSLERİ

Şehrimizde, amatör futbol kulüplerimiz ve gençlerimizin spor yapabilmesi için bir sahaya ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için Kireçhane Deresinin doğu tarafında yeni doldurulan yaklaşık 50 dönümlük alanda bir futbol sahası ile yanında soyunma giyinme yerleri, lokal ve çay bahçesinden oluşacak tesislerin yapılma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca burada hazırlanan projeye göre, voleybol, basketbol, hentbol, tenis sahaları gibi sportif mekanlar ile amfi tiyatro ve gezinti alanları yapılacaktır.

GENÇLİK MERKEZİ

gençlik merkeziFestival alanımızın yanında, Belediyemiz- Türk Telekom İşbirliği ve Spor Toto teşkilatının katkılarıyla, içerisinde  20x 50 ebatlarındaki sahası ve resim- müzik çalışma odaları ile gençlerimizin her türlü spor ve sanatsal faaliyetlerini yapabilecekleri bir GENÇLİK MERKEZİ’nin yapımı, tamamlanmıştır. Çevre düzenlemesi de yapılan tesis, şehrimiz gençlerine hizmet vermek üzere açılmıştı

HAMAM ÇİMENİ ÇARŞI PPROJESİ

hamam çimeni inşaatıMeyve Sebze Pazarımızın da bulunduğu Temel Aslan Sitesinin olduğu kesim geçmişte derme çatma bir şekilde yapılmış olup günümüz şartlarında hizmet vermekten uzak ilkel bir durumda kalmıştır. Buradaki iş yerlerinin yıkılarak yeniden yapılması zorunlu hale gelmişti. Belediyemizce hazırlanan projeler doğrultusunda 1. Kısmı yıkılarak inşaat ihalesi ‘Hamam Çimeni Çarşı İnşaatı’ olarak ( 3.889.000,00 -TL) yapılmıştır. Halen inşaat devam etmektedir. İkinci kısım yeni ihale edilmiş olup çalışmalar başlatılmıştır. İkinci kısmın ihale bedeli 3.385.000,00- TL dir.  

Bu çarşı tamamlandığında içerisinde 100 adetten fazla iş yeri, yaklaşık 5000 m2’lik kapalı otopark ile Kültür ve Sosyal Tesislerin bulunacağı modern bir çarşı ortaya çıkacak ve bölgemiz için örnek bir tesis olacaktır. Bu çarşının çevre düzenlemesi ile birlikte toplam keşfi yaklaşık 10 milyondur.

BELEDİYE HİZMET BİNAMIZA KAT İLAVESİ

Trabzon büyük şehirler kapsamına alınmıştır. Bu doğrultuda ilçemiz dâhilindeki 14 adet Belde ile köylerimiz mahalleye dönüşerek ilk seçimden itibaren Belediyemize bağlanacaktır. Beldelerden gelecek ve ihtiyaca binaen yeni alınacak personelin yerleştirilebilmesi için mevcut belediye binamızın yetersiz kalacağı düşünülerek üzerine bir kat ilavesine karar verilmiştir. İhale edilen inşaat tamamlanmak üzere olup ihale bedeli 324.000,00-TL dir.

HAZIRLANAN PROJELER

Belediyemizce oluşturulan proje grubumuz çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmektedir. Akçatepe’de yapılan 24 adet Dağ Evi Projeleri, Orta Mahallede Belediyemize ait eski evlerin restorasyon projeleri, aynı yerde yapılacak yeme-içme-oturma alanları ve konaklama binalarının projeleri, Orta Cadde Düzenleme Projesi, Yeni Dolgu Alanı Düzenleme Projesi, Hamam Çimeni Çarşı projesi, Gamara Mezarlık projesi, Balıkhane Projesi, Balıkçı Barınağı Çekek Yerleri Projesi, İnönü Caddesi Düzenleme Projesi, Atatürk Parkı Projesi, Merkez İlköğretim okulu yanı dükkanların üzerine kat ilavesi projesi önemli projelerdir.

Ayrıca Büyükşehir uygulamasının başlamasından sonra mahalle olarak belediyemize bağlanacak olan köylerimizde kullanılmak üzere konut tip projeleri hazırlanmaktadır.

YENİ BALIKHANE PROJESİ

Balıkçı barınağı kenarında yapılacak olan projenin yeriyle ilgili izinler alınmıştır. Projesi hazırlanmış olup, keşif ve ihale hazırlıkları yapılmaktadır.

ATATÜRK PARKININ YENİDEN DÜZENLENMESİ

atatürk parkı inşaatıŞehrimizin tören alanı olarak ta kullanılmakta olan Atatürk Parkımız işlevini daha rahat yerine getirebilmesi için hazırlanan projeye göre ihale edilmek suretiyle  (ihale bedeli 209.100,00TL) yeniden düzenlendi.

SAHİL YAYA YOLU KÖPRÜSÜNÜN KAPLANMASI

sahil köprü2004 yılında inşa edilen sahil yaya yolu köprüsünün daha estetik bir görünüme kavuşturulabilmesi için doğal taşla kaplaması yapılmaktadır.(ihale bedeli 115.500-00-TL)

İNÖNÜ CADDESİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİ

Şehrimiz merkezinin en geniş ana caddesi olan İnönü Caddesi, hazırlanan projeye göre yeniden düzenlenecek olup yakın bir zamanda ihalesi yapılacaktır.

DERELERİN ISLAH ÇALIŞMALARI

Bilindiği gibi ortalama her 20-30 yılda bir şehrimiz, içerisinden geçen derelerden su baskınına uğramaktadır. Yaptığımız girişimler sonucu şehir içi derelerin düzenlenme ve bent yapımı işleri DSİ tarafından programa alınarak ihale edilmiş olup çalışmalar sürdürülmektedir.

ESKİ ESNAF ODASININ RESTORASYONU

Belediyemiz mülkiyetinde bulunan Yeni Cami yanındaki,  geçmişte Esnaf Sanatkarlar ve Esnaf  Kefalet Odalarının kullandığı bina, tamir edilerek alt katının bir kısmı Ortamahalle Muhtarlığına verilmiş ve üst katı da Akçaabat Belediyesi Sanat Evi adıyla şehrimizdeki sanatçıların bir arada çalışabileceği bir mekan olarak planlanmıştır. Binanın saçakları genişletilerek, çatısı kiremit yapılmıştır. Ayrıca en alt kat yeniden düzenlenerek Sergi Salonu haline getirilmiştir.

ŞEHRİN TEMİZLİĞİ

Şehrimizin TEMİZLİĞİNE büyük önem verilmektedir. Sokak temizliği ihale edilmek suretiyle özel sektöre yaptırılmaktadır. POŞETLE ÇÖP TOPLAMA uygulamasına devam edilmektedir. SÜPÜRGE ARACI ile ana yolların temizliği titiz bir şekilde yapılmaktadır.

Şehrimiz, ülkemizin en temiz ve düzenli şehirlerinden biri durumundadır. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Belediyemize Çevre Beratı verilmiştir. Şehrimizde toplanan çöpler, Sürmene Çamburnu’ndaki düzenli depolama alanına taşınmak üzere, Trabzon Deliklitaş Mevkiinde bulunan aktarma istasyonuna bırakılmaktadır.

ULAŞIM HİZMETLERİ

Şehrimizden Karadeniz Teknik Üniversitesine kadar Belediyemize ait 6 hatlık OTOBÜS İŞLETMESİ hattında ve Şinik Beldesine kadar giden şehir içi hattında özel sektöre ait otobüsler düzenli bir şekilde çalışmaktadır. 

Tüm mahallelerimize, tarifeli çalışan MİNİBÜS DOLMUŞ sistemi düzenli bir şekilde devam etmektedir. Ayrıca yeni ihdas edilen altı adet taksi durağındaki taksiler halkımıza hizmet vermektedir. 

TOPTANCI HALİ

Festival Alanı yanında TOPTANCI HAL YERİ olarak düzenlenen alanda, toptancı halimiz esnafımıza düzenli bir şekilde hizmet vermektedir. Geçen yıl içerisinde sahanın asfaltlanması yapılmıştır.

FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜMÜZ tarafından bir yılda toplam 193 adet ÇALIŞMA yapılmıştır. Geçen bir yıl içerisinde Fen işlerinde, bizzat Belediyemiz personeli ve makineleriyle yapılan işlerin toplam keşfi 14.500.000-TL.dir. Ayrıca 11.047.981-TL. lik mal ve hizmet alımı ile yapım işinin ihalesi geçekleştirilmiştir.

Belediyemiz iyi bir MAKİNE PARKINA sahiptir. Geçen yıl içerisinde ilave olarak 1 adet kazıcı yükleyici ile 2 adet su arazözü satın alınmıştır.

1994 yılından bu yana geçen süre içerisinde PERSONEL GİDERLERİMİZİN  toplam giderler içerisindeki payı azalarak ortalama %60 lardan %25 ler seviyesine inmiştir. Azalan personel giderleri sayesinde Belediyemiz imkanları ile daha çok yatırım ve iş yapma imkanına kavuştuk.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Bölgemizde sanayi yatırımlarına zemin hazırlayarak işsizliğin azaltılabilmesi için Belediyemizin teşebbüsü ile başlatılan ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN altyapı çalışmaları devam etmektedir. Burada tesis kurmak için şimdiden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamıza çok sayıda müracaat yapılmaktadır.

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLERE büyük önem veriyoruz. Şehrimizin kültür hayatına imkânlarımız ölçüsünde katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Kültür değerlerimizi (folklor, müzik, sanat v.b.) korumak ve geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz.     

AKÇAABAT MÜZİK ve HALK OYUNLARI ŞENLİKLERİ çevremizin en kapsamlı etkinliği haline gelmiş ve uluslar arası bir hüviyet kazanmıştır. Belediyemizce çeşitli vesilelerle RESİM, ŞİİR, KOMPOZİSYON YARIŞMALARI düzenlenmektedir.

Akçaabat’ın KURTULUŞ GÜNLERİ kapsamlı bir şekilde kutlanmaktadır

Hıdırellez (6 Mayıs), Deniz günü (Alaturbi, 6 Temmuz) ve Bahar Bayramı (Nevruz) gibi geleneksel günlerde halkımızın daha güzel ve düzenli bir şekilde eğlenebilmesi için gerekli organizasyonlar yapılmaktadır.

TÜRK SANAT MÜZİĞİ KOROMUZ, TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROMUZ ve BELEDİYE TİYATROMUZ faaliyetlerini başarı ile sürdürmektedir. Korolarımızla Tiyatromuz, sadece Akçaabat’la sınırlı kalmayıp faaliyetlerini diğer şehirlere de taşımaktadırlar.

AKÇAABAT TİYATRO GÜNLERİ adıyla Bölgemiz tiyatro gruplarının katılımı ile düzenlenen tiyatro faaliyetimizin bu yıl ikincisi yapılmış olup 9 gün süren etkinliklerde yaklaşık 3000 kişilik bir seyirciye ulaşılmıştır.

Geçen yıl birincisi yapılan ulusal düzeydeki RESİM ÇALIŞTAYI’nın bu yıl ikincisi yapılacaktır.

Belediyemizce yoğun bir şekilde sürdürülen bu etkinlikler Şehrimizin sosyal ve kültürel hayatına çok büyük katkılar sağlamaktadır. Akçaabat’ta tüm okullarımız ve kurumlarımız bir biriyle tatlı bir yarış içerisine girmiştir. Şehrimiz, istenen seviyede bir kültür şehri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Şehrimize kazandırılan Güzel Sanatlar Fakültesi ile Meslek Yüksek Okulunun da kültür hayatımıza büyük katkıları olacaktır.

Akçaabat için çok önemli bir ekonomik sektör haline gelen köftemizin tanıtımı ve özelliklerinin korunabilmesi için gayret sarfedilmektedir.

Çeşitli konularda KAMPANYALAR, PANELLER ve SERGİLER düzenlenmektedir. Resim sergileri, tanınmış sanatçıların sanat geceleri, kitap bağış kampanyası, giyecek bağış ve dağıtım kampanyaları, çevre temizliği ve fidan dağıtım kampanyaları gibi. 2012 yılında bu şekilde 50 adet faaliyet yapılmıştır.

Kültürel faaliyetlerimizin daha kapsamlı ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için şehrimizde bilgisinden ve deneyiminden yararlanabileceğimiz kişilerden oluşturulan KÜLTÜR ARAŞTIRMA KURULUMUZ çalışmalarını sürdürmektedir.

Araştırmacı yazarlar H. Kenan Gedikoğlu’nun hazırladığı ‘Akçaabat Folkloru’ isimli kitap ile Zehra Topal tarafından hazırlanan ‘Sarganadan İşgale Akçaabat’ isimli kitap Belediyemiz kültür yayını olarak bastırılmıştır

Trabzon Vakfı tarafından Ankara’da ve Trabzon Dernekler Federasyonu tarafından İstanbul’da düzenlenen TRABZON TANITIM GÜNLERİ etkinliklerine Belediye olarak katılarak şehrimizin tanıtımına katkıda bulunulmuştur. 

DÜNDEN BUGÜNE AKÇAABAT SEMPOZYUMU

Düzenlenen sempozyumda Türkiye’nin bir çok üniversitesinden ve kurumlarından katılan araştırmacı ve akademisyenler tarafından birbirinden değerli 66 adet bildiri sunulmuştur. Bu bildiriler Belediyemizce basılarak kitap haline getirilecektir.

MUHTAÇLARA ve ASKER AİLELERİNE imkânlarımız ölçüsünde yardım ediyoruz. Ramazan ayı süresince Belediyemiz ve diğer yardımseverlerin katkıları ile ihtiyaçlı kişilere (yaklaşık 900 aile) iaşe yardımı ve kış mevsimi dolayısıyla yakacak yardımında bulunulmuştur.

Ödeme gücü olmayanlar, yasaların öngördüğü şekilde İNDİRİMLİ veya ÜCRETSİZ olarak OTOBÜSLERİMİZDEN yararlanmaktadırlar.

Başta Sebatspor Kulübümüz olmak üzere SPOR KULÜPLERİMİZE ve yine başta FOLKLOR DERNEĞİMİZ olmak üzere DERNEK ve HAYIR KURUMLARIMIZA imkânlarımız ölçüsünde yardımcı olmaya çalışıyoruz.

SONUÇ OLARAK;

Bugün yürüyen, işleyen, iş yapan ve çevresinde ÖRNEK ALINAN bir belediyeyiz. Gelişmiş şehirlerde neler varsa, bizde de onların olmasını istiyoruz. İnsanlarımız güzel hizmetlere layıktır. Bu hizmetleri yapacak bilgi, tecrübe ve kararlılığa sahibiz. Halkımızla el ele ve birlik içerisinde oldukça başaramayacağımız hiç bir iş yoktur. 

Bize her zaman destek veren değerli halkımıza, kurum ve kuruluşlara ve fedakar personelimize sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.

Şefik TÜRKMEN

Akçaabat Belediye Başkanı 

Editör: TE Bilisim