Sargana Destanı Belgeseli Hazır

Akçaabat Belediyesi şehrin tarihi ile ilgili yaşanmış önemli olayları belgesel olarak hazırlamaya devam ediyor.

"Sargana Destanı" adlı belgesel, Akçaabat Belediyesi'nin destekleri ile Araştırmacı Yazar Atilla Alp Bölükbaşı'na hazırlattırıldı.

Belgesel; 1807'de başlayan ve ara ara gelip fırsat kollayan Rus gemilerinin işgal heveslerine direnen, 29 Ekim 1810 tarihinde bir bayram sabahında Sargana açıklarında demirleyip, filikalarla kıyıya çıkmaya başlayan Rus işgal kuvvetlerini gören ve camideki eşlerine haber veren kadınların kahramanlıkları bu unutulmaz direnişi ayaklandırır. Önce yöre insanı akın akın siper olur düşmana… Sonra, Trabzon Valisi'nin ulaştırdığı haberle civar ilçeler bu direnişe katılır. Ve 18 gemi ile gelen Ruslar, büyük kayıplar vererek arkalarına bakmadan çekip giderler.

sargana-destani-belgeseli-hazir-(2).jpg

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim açıklamasında, "Kentleri var eden geçmiş birikimleridir. Hiçbir kent yoktur ki, geçmişinden güç almasın ve geçmişiyle geleceğe bakmasın. İşte hazırlattığımız bu belgesel, eski arşivlerden, yazışma ve raporlardan elde edilen belge ve bilgiler akademisyen ve uzman isimler tarafından yorumlanarak ortaya çıkarak, gelecek kuşaklara bırakılacak güzel bir çalışma oldu. Bu vesileyle de böylesine önemli bir çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

sargana-destani-belgeseli-hazir-(1).jpgb-445.jpg

Editör: TE Bilisim