Trabzon Kanuni Hastanesi’nin, tıbbi atıkların imhasına para harcamamak için tıbbi atıkları, evsel atık torbalarına koyduğu iddia edildi. Elde edilen kârın ise hemşirelere döner sermaye olarak aktarıldığı savunuldu

Trabzon Kaşüstü’nde bulunan Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ilgili ortaya atılan iddialar sağlık skandalı boyutunda. Hastane çalışanlarının iddiasına göre, hastane yönetimi tıbbı atıkları imha etmeyerek evsel atık torbalarına koyuyor. Tıbbi atık imhası için harcanması gereken meblağ ise hemşirelere döner sermaye payı olarak aktarılıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir hastane çalışanı, “Tıbbi atıklar insan sağlığı açısından tehlikelidir. Bunların belirli bir derecede yakılarak imhası gerekmektedir. Fakat hastane yönetimi tıbbi atıkların imhası külfetli olduğundan işin kolay yolunu seçerek, bunları evsel atık torbalarına koyarak çöpe atıyor. Tıbbi atıkların imhası için harcanmayan para da hastanedeki hemşirelere döner sermaye payı olarak aktarılıyor. Hastaneyi denetleyen yok, şikâyetlerle ilgilenen yok. Burada insan sağlığı hiçe sayılarak büyük bir sağlık skandalına imza atılıyor” dedi. Görüşünü aldığımız Trabzon Tabip Odası Başkanı Ahmet Rıza Güner ise, “Tıbbi atıklar kırmızı torbalara, evsel atıklar siyah torbalara konur. Bu uygulama değişmedi. Eğer böyle bir durum gerçekten söz konusu ise, insan sağlığı açısından çok kötü sonuçlar doğuracak vahim bir tablo gerçekleşmiş olur. Bu durumun cezai yaptırımı vardır” diye konuştu.

TIBBİ ATIK YÖNETMELİĞİ

saglik-yuvasinda-saglik-skandali.jpg

Resmi Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atılar Yönetmeliği’ne göre, sağlık kuruluşlarından kaynaklanan atıkların sınıflandırılması evsel nitelikli, tıbbi, tehlikeli ve radyoaktif atıklar olmak üzere dört gruba ayrılıyor. Tıbbi atıklar ise enfeksiyöz, patalojik ve kesicidelici atıklar olmak üzere kendi içinde üçe ayrılıyor. Enfeksiyöz atıklar içinde vücut sıvıları yani hasta bezleri yer alıyor. Bu atıkların imha edilmesi gerekiyor. Tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi yasak. Yine yönetmelikte yer alan bilgilere göre, tıbbi atıklar, tehlikeli ve evsel atıklarla karıştırılmamalı. Tıbbi atık üreticileri atıklarının bertarafı için gerekli harcamaları karşılamakla yükümlü. İşin maddi boyutunu karşılayan tıbbi atık üreticisinin tıbbi atıklarını, büyükşehir belediyesi var ise büyükşehir belediyesi imha eder. Yoksa belediye, tıbbi atıkları yakar ve her yıl sonu Valiliğe miktarını bildirir.

(İlkhaber / Meryem AKGÜN)

Editör: TE Bilisim