Trabzon Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Aslan, Başta Hekimler Olmak Üzere Bütün Sağlık Çalışanlarının, Gerek Eğitim Alırken Ve Gerekse Mesleklerini İcra Ederken Çeşitli Hastalıklara Yakalanma Riski İle Karşı Karşıya Kaldıklarını Belirtti.

Sağlık Çalışanları Olarak Bu Risklerin Başında Enfeksiyon Hastalıklarına Yakalanma Riski Geldiğini Kaydeden Aslan, “Hekimler Başta Olmak Üzere Bütün Sağlık Çalışanları, Gerek Eğitim Alırken Ve Gerekse Mesleklerini İcra Ederken Çeşitli Hastalıklara Yakalanma Riski İle Karşı Karşıya Kalmaktadır. Enfeksiyon Hastalıklarına Müdahale Eden Sağlık Çalışanları Enfeksiyondan Korunmak İçin Ne Kadar Özen Gösterirse Göstersin, Kendilerine Tanı Ve Tedavi İçin Başvuran Hastalardan Enfeksiyon Kapma Riski İle Karşı Karşıyadır. Hasta Yoğunluğu Nedeni İle Kendini Yeterince Koruyamama, Kaza İle İğne Batması Veya Kesici Aletlerle Yaralanma Enfeksiyon Bulaşmasının En Sık Nedenleridir. Sağlık Çalışanları Ayrıca Solunum Yolu İle Bulaşan Hastalıklara Karşı Da Tehlike Altındadır. Bunlar Normal Grip, Domuz Gribi, Kuş Gribi, Soğuk Algınlığı, SARS, Zatürre, Tonsillo Farejit Gibi Bir Çok Hastalığa Yol Açan Çeşitli Virüs Enfeksiyonlarıdır. Ayrıca Tüberküloz Menenjit Ve Kan Dolaşımı Enfeksiyonuna Yol Açan Meningokok Enfeksiyonları, Suçiçeği, Kızamık, Kızamıkçık Ve Kabakulak’ı Da Sayabiliriz” Dedi.

Kan Yolu İle Bulaşan ‘AİDS, Hepatit B, C, D, G Ve Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı’nın Yanı Sıra Sağlık Çalışanlarının Radyasyona Maruz Kalma Sonucu Film (Grafi) Çekerken Veya Radyoterapi Uygularken Alınan Radyasyon Nedeni İle Hastalanma Riski Bulunduğuna Da Dikkat Çeken Prof. Dr. Yakup Aslan, Tüm Bunların Yanında Sağlık Çalışanlarının Zaman Zaman Psikolojik Sorunlarla Karşı Karşıya Geldiğini Kaydetti.

Prof. Dr. Yakup Aslan, “Sağlık Çalışanları Maruz Kaldıkları Psikolojik Ve Fiziki Şiddet, İş Yükünün Aşırı Fazla Olması, Ailesine Yeterince Zaman Ayıramama Ve Sürekli Şikayet Edilme Gibi Nedenlerle Değişik Psikososyal Hastalıklarla Karşı Karşıya Kalmaktadır. Depresyon, Anksiyete, Panik Atak, Aile İçi Geçimsizlik Ve Boşanma Yaşanan Sorunlardan Sadece Birkaçıdır” Diye Konuştu.

Alınacak Bir Takım Önlemlerle Bu Risklerin En Aza İndirilebileceğini İfade Eden Aslan,”Sağlık Çalışanlarının Bu Hastalıklara Yakalanma Riskini Tamamen Yok Etmek Mümkün Olmasa Da Alınacak Önlemler İle Bunlar Minimuma İndirilebilir. Bu Konuda Eğitim De Çok Önemli. Sağlık Çalışanları, Karşılaşabilecekleri Meslek Hastalıklarından Korunma Yöntemleri İle İlgili Olarak Hem Eğitim-Öğretim Aşamasında Hem De Mesleklerini İcra Aşamasında Eğitilmelidir. Ayrıca Sağlık Çalışanlarının Hizmet Verdikleri Hasta Sayısı Çok Fazla Ve Çalışma Saatleri Çok Uzundur. Bu Durumların Düzelmesi Hem Kendilerini Hem De Hastalarını Koruma Kalitesini Yükseltir. Ayrıca, Ailelerine Zaman Ayırmalarına Ve Aile Bütünlüğünü Korumalarına Yardımcı Olur. Son Yıllarda Ciddi Bir Artış Gösteren Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi İçin Pek Çok Girişim Yapılabilir. Bunların En Önemlisi, Uzun Zamandır Beklenen Ancak Bir Türlü Çıkartılmayan Kamu Görevlilerine Yönelik Şiddet İle İlgili Yasadır” İfadelerini Kullandı.

Editör: TE Bilisim