Sağlık Bakanlığı'ndan 81 İle 'Çok Acele' İbareli Yazı: O İlacın Kullanımını Durdurun!

Sağlık Bakanlığı, Isparta Şehir Hastanesi'nde Endoskopi Ve Kolonoskopi Yapılan 8 Hastadan Birinin Anestezi İlacı Nedeniyle Hayatını Kaybettiği İddiaları Sonrası 81 İlin Sağlık Müdürlüğüne 'Çok Acele' İbareli Yazı Gönderek, İlacın Kullanımının Durdurulması İle İadelerinin Yapılması Yönünde Talimat Verdi. Gelen Son Dakika Haberine Göre, Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin İse Söz Konusu Anestezi İlacının Eczanelerde Satılmadığını Söyledi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 'Dormofol' Adlı İlaca Satış Blokajı Getirerek Geri Çekme Kararı Aldı. Kurum Başkanı Hakkı Gürsöz Tarafından 9 Ocak Günü İl Sağlık Müdürlüklerine Gönderilen 'Çok Acele' İbareli Yazıda, 'Dormofol Yüzde 1 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul' Ve 'Dormofol Yüzde 2 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul' Adlı Ürüne Satış Blokajı Uygulandığı Bildirildi.

Yazıda Söz Konusu İlaçlar Hakkında İnceleme Ve Analiz Sürecinin Başlatıldığı Bilgisi Verilerek, Bu İlaçların Kullanımının Durdurulması Talimatı Verildi.

Adı Geçen Ürünlere Geri Çekme İşleminin De Uygulandığı Vurgulanan Yazıda Şöyle Denildi:

"Satış Blokajı Ve Geri Çekme İşlemi Uygulanan Partilere Ait Listeler Ekte Yer Almakta Olup, Geri Çekme İşlemi Uygulanan Partilerin Kullanımının Durdurularak İvedilikle İade İşlemlerinin Yapılması Gerektiği, Analiz Süreci Devam Eden Satış Blokajı Uygulanmış Partilerin İse İvedilikle Kullanımdan Çekilerek Nihai Karar Verilinceye Kadar Karantina Altında Tutulması Gerektiği Hususunun İlinizde Bulunan Ve İlgili Ürünleri Bulundurabilecek Tüm Sağlık Kurum-Kuruluşlarına Duyurulması, Ayrıca Kurumumuz Resmi İnternet Sitesinde Yapılan Bu Doğrultudaki Duyuruların Titizlikle Takip Edilmesinin Önem Arz Ettiği Hususunda Bilginizi Ve Gereğini Rica Ederim."

'ECZANELERDE SATILMIYOR'

Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin İse Çok Sık Kullanılan Bu Anestezi İlacın, Eczanelerde Satışı Yapılan Bir Ürün Olmadığını Vurguladı. Ertekin, "Bu Yazı Kliniklere, Hastanelere İletildi, Oralarda Da Uygulamasında Durdurulmaya Gidilmiş Durumda" Dedi.

İlacın Ameliyathanelerde Genel Anestezi İçin Kullanılan Bir Ürün Olduğunu, Bu Nedenle Eczanelerde Bulunmadığını Dile Getiren Ertekin, "Sadece Hastane Alımları İçerisinde Gerçekleşebiliyor. Serbest Eczanelerde Bulunabilen Veya Temin Edilip, Hastalara İletilebilen Bir Ürün Değil. Bakanlığın Toplatılma Kararı, Tüm Hastanelere Ulaştırıldı. Olayla İlgili Araştırma Devam Ediyor. O Etken Maddeye Mi Bağlı, Yoksa Sadece O Sınıfa İlişkin Genel Bir Şey Mi Var Araştırmalar Yapılıyor" Diye Konuştu.

İlacın Çok Kullanılan Genel Anestezi Ürünü Olduğunu Anlatan Ertekin, "Ancak Sıkça Kullanılan Eşdeğer Markalar Da Var Piyasada. Hastaneler Ürünü Direkt Üreticiden Temin Ediyor. Çünkü Depolarda Da Bu Ürün Yok. Hastaneler İhale Usulü İhtiyaçlarını Temin Ediyor, Bu Ürün De O Kalemler İçerisinde Kalıyor. Bu Tip Önlemler Zaman Zaman Oluyor, Geri Çekme Ve Toplatmalar. Belli Serilerden Yola Çıkılıyor, Vakalara Göre Davranılıyor. Bakanlık Gerekli Önlemleri Net Ve Kesin Bir Şekilde Alabiliyor. Hastalarımızın, Vatandaşlarımızın Bu Konuda Panik Yapmasına Gerek Yok" Dedi.

b-028.jpg

Editör: TE Bilisim