Ramazan'ın İlk Günü Ne Zaman? 2019 İlk Sahur, Oruç Ne Zaman? Ramazan Ayı Kaç Gün Olacak?

Huzur Ve Bereket Ayı Ramazan Geldi Çattı. İslam Alemi 11 Ay Boyunca Heyecanla Beklediği Ramazan Ayına Kavuşmanın Mutluluğunu Yaşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Kameri Ay Hesaplamalarına Göre, Şevval Ayının Hilali, Ramazanın 29'uncu Gününün Akşamı Görüleceği İçin Ramazan 29 Gün Sürecek. Peki, Ramazan'ın İlk Günü Ne Zaman? İlk Oruç Ne Zaman Tutulacak? İşte 2019 Ramazan Ayı Başlangıç Takvimi...

Ramazan Ayı İçin Geri Sayım Başladı. Ülke Genelinde Tüm Camiler Ramazan Ayı İçin Hazırlandı. Manevi Hayatımızda Özel Bir Yeri Olan On Bir Ayın Sultanı Ramazan, Oruç Ve Kur'an Ayıdır. Ramazan, Bin Aydan Daha Hayırlı Kadir Gecesini İçinde Saklayan En Şerefli Aydır. Kardeşlik, Dayanışma Ve Paylaşma Ayı Olan Ramazan'ın İlk Günü Ne Zaman? İlk Oruç Ne Zaman Tutulacak? İşte 2019 Ramazan Ayı İle İlgili Merak Edilenler....

2019 RAMAZAN'IN İLK GÜNÜ NE ZAMAN?

Sabır, Şükür, Tövbe Ve Tefekkür Ayı Olan Ramazan Ayı Geldi Çattı. 2019 Yılında Ramazan Ayı 6 Mayıs Pazartesi Günü İdrak Edilmeye Başlanacak.

İslam Alemi 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a Bağlayan Gece İlk Sahurunu Yapacaklar.

Peygamber Efendimizin Bildirdiğine Göre, Ramazan Ayının İlk Gecesi Olunca, Bir Melek Şöyle Seslenir: "Ey İyilik İsteyen! İbadete Ve Kulluğa Gel! Ey Kötülük İsteyen! Günahlarından Vazgeç!"

RAMAZAN AYINDA NELER YAPILIR?

Ramazan Ayı Birçok Güzel Amelin Yapılacağı, Allah'ın Rızasının Kazanılacağı Bir Mevsim. Bu Ayda Hz. Muhammed'in (S.A.V) Müjdelediği Birçok Hayrın Ve Salih Amelin İşleneceği Günler Var. İşte Onlardan Bir Kaçı:

* Oruç Tutmak

* Geceleri Peygamber Efendimiz'in Sav Sünneti Olan Teravih Namazını Kılmak

* Kur'an Okumak

* Namazları Cemaatle Kılmak

* Sahur Yapmak

* İftar Ettirmek

* Kadir Gecesini Aramak

* Sabretmek

* İhsan Ve İkramda Bulunmak

* Tövbe Etmek

* Cenneti İstemek

* Çokça Kelime-İ Tevhid Söylemek

* Ramazan Umresi Yapmak

* Açları Doyurmak

İLK TERAVİH PAZAR GÜNÜ

On Bir Ayın Sultanı Huzur Ve Bereket Ayı Ramazanın İlk Teravih Namazı 5 Mayıs Pazar Günü Kılınacak.

Teravih Namazı, Mukabele, Fıtır Sadakası Ve İtikaf Gibi İbadetlerin İfa Edildiği Bu Ayda, Kur'an-I Kerim'de "Bin Aydan Daha Hayırlı" Olduğu Bildirilen Kadir Gecesi, Ramazanın 27'nci Gecesine Denk Gelen 31 Mayıs'ta İdrak Edilecek.

Ramazan Ayının Ardından 4 Haziran'da İse Müslümanların Büyük Sevinçle Karşıladığı Ramazan Bayramı'na Girilecek.

KAMERİ AY BAŞLARI HİLALİN GÖRÜNMESİNE GÖRE BELİRLENİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, 1978'te İstanbul Rü'yeti Hilal Konferansı Ve 2016'da Uluslararası Kameri Aybaşları Ve Hicri Takvim Birliği Kongresinde Alınan Kararlar Neticesinde Kameri Ay Başı Hesap Ve Haritalarının Yapıldığını, Bunun İçin Astronomik Olarak "İçtima (Toplanma)" Ve "Rüyet (Görme)" Olaylarını Dikkate Aldıklarını Vurguladı.

Dünya, Ay Ve Güneş'in Aynı Doğrultuda Bir Araya Gelmesiyle İçtima Olayının Yaşandığını Bildiren İşlek, Şunları Söyledi:

"Bu Anda Dünyanın Neresinden Bakarsanız Bakın Güneş Işığının Kuvveti Nedeniyle Hilal Olarak Ayı Görmek Mümkün Değildir. Ay Dünyanın Etrafında Dönüyor Biliyorsunuz. Bu, 8 Derecelik Açıya Ulaştığında İlk Defa Dünyanın Herhangi Bir Yerinde Hilal Görülmeye Başlıyor. İşte Biz, Bu Anı Hesaplıyoruz. Bu İlk Defa Görülme Dünyanın Neresinde Oluyor, Ona Göre Kameri Ay Başı Haritalarımızı Çiziyoruz. Hilalin Görülme Durumuna Göre Kameri Aylar Bazen 29, Bazen 30 Gün Çeker. Üst Üste 30 Gün Olduğu Da Olur. Bunu 6-7 Yıllık Periyotlar Halinde Yapıyoruz. En Son Elimizde 2016-2022 Kameri Ay Başları Kitapçığı Var."

İLK İFTAR HAKKARİ'DE, SON İFTAR EDİRNE'DE

İşlek, 6 Mayıs Pazartesi Günü Ramazan Ayının Başlayacağını Ve 29 Gün Süreceğini Belirterek, Türkiye Genelinde Ramazanın Birinci Günü İlk İmsakın Ardahan Ve Iğdır'da Saat 03.13'te Yaşanacağını, İlk İftarın İse Saat 19.06'da Hakkari'de Açılacağını Söyledi.

Ramazanın İlk Günü Son İmsakın Muğla Ve İzmir'de 04.28'de Başlayacağını Ve Son İftarın Saat 20.23'te Edirne'de Açılacağını Kaydeden İşlek, "Buna Göre Ramazanın Birinci Günü İçin Sinoplu Vatandaşlar 16 Saat 10 Dakika Oruçlu Kalarak En Uzun Orucu, Hatay İse 15 Saat 33 Dakikayla En Kısa Orucu Tutacak." Diye Konuştu.

İşlek, Ramazanın Son Günü İse İlk İmsakın Yine Ardahan'da 02.35'te, Son İmsakın Muğla'da 03.57'de Başlayacağını, İlk İftarın Hakkari'de 19.28'de, Son İftarın İse Edirne'de 20.50'de Yapılacağını Aktararak Şunları Kaydetti:

"Ramazanın Son Günü Sinop'ta 17 Saat 18 Dakika Oruç Müddetiyle Yine En Uzun Oruç Tutulacak. Hatay İse 16 Saat 24 Dakikayla En Kısa Orucu Tutacak. Dünya Üzerinde Baktığımız Zaman İse Ramazan Ayının İlk Günü Gabon'un Libreville Şehrinde 13 Saat 29 Dakika, Kuzeyde Norveç'in Tromso Şehrinde İse 18 Saat 57 Oruç Tutulacak."

VAKİT FARKLILIKLARININ NEDENLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığına, Vatandaşlardan İmsak Ve İftar Vakitlerindeki Farklılara Yönelik Sorular Geldiğini Aktaran İşlek, Namaz Vakitlerinin Güneş Işığının Yeryüzüne Gelişiyle İlgili Olduğunu, Bulunulan Yerin Enlem, Boylam Ve Güneş Işığının Hareketini Hesaba Kattıklarını Belirtti.

İşlek, Güneşin 23 Derece 27 Dakikalık Eğimi Nedeniyle Özellikle 21 Haziran Ve 21 Aralık'a Yakın Zamanlarda Güneş Işığının Açısında Uç Noktalarda Değişiklik Olduğunu Kaydederek, "Eşitmiş Gibi Veya Yakınmış Gibi Olan Zamanlar, 21 Mart İle 23 Eylül Gece-Gündüz Eşitliğine Yakın Zamanlarda Olur. Bize, Vatandaşlarımızdan Çok Soru Gelmekte. 'İşte İstanbul İle Hatay Biri Kuzeyde Batıda, Ötekisi Güneyde Doğuda Ama Vakitler Arasında Ya Çok Yakın Ya Çok Fark Var. Bu Neden Oluyor? Yanlış Mı Yapıyorsunuz?' Gibi Sorular. Bu Tamamıyla 23 Derece 27 Dakikalık Açıdan Fark Etmektedir." Bilgisini Verdi.

RAMAZAN'DA HER GÜN OKUNACAK DUALAR NELER?

Aşağıdaki Büyük Fazilet Ve Sevapları Olduğu Bildirilen Duaları, İbn-İ Abbas Resulullah'tan (S.A.A) Nakletmiştir:

1. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Tuttuğum Orucu Gerçek Oruç Tutanların Orucu Gibi Ve İbadetimi Gerçek İbadet Edenlerin İbadeti Gibi Kıl; Bu Günde Beni Gafillerin Uykusundan Uyandır; Suçumu Bu Günde Bağışla; Ey Âlemlerin İlâhı! Affet Beni, Ey Suçları Affeden. Rabbim!

2. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Beni Kendi Hoşnutluğuna Yakınlaştırıp, Gazap Ve Azabından Uzaklaştır. Bu Günde Ayetlerini Okumaya Beni Muvaffak Kıl; Rahmetin Hakkına Ey Merhametlilerin En Merhametlisi.

3. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Bana Zekâ Ve Uyanıklık (İbadet Ve İtaatten Gafil Olmama) Hali Ver; Beni Cahillik Ve Batıl İşlerden Uzaklaştır. Bu Günde İndirdiğin Her Hayırdan Bana Da Bir Nasip Ayır; Cömertliğin Hakkına Ey Cömertlerin En Cömerdi!

4. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Emrini Uygulamak İçin Beni Güçlendir; Bu Günde Zikrinin Güzel Tadını Bana Tattır; Kereminle Beni Bu Günde Şükrünü Eda Etmek İçin Hazırla; Bu Günde Hıfzın Ve Örtünle Beni (Günah Ve Beladan) Koru; Ey Basiretlilerin En Basiretli!

5. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Beni Mağfiret Dileyenlerden, Sana İtaat Eden Salih Kullarından Ve Mukarreb Velilerinden Kıl; Lütuf Ve Şefkatin Hakkında Ey Merhametlilerin En Merhametlisi!

6. Günün Duası: Allah'ım! Sana Karşı İşlediğim Günahtan Ötürü Bu Günde Beni Yalnız Bırakma; Azap Kırbacınla Beni Cezalandırma; Bu Günde Gazabına Vesile Olacak Şeylerden Beni Uzaklaştır; -Sonsuz- Lütfün Ve Nimetlerin Hakkına, Ey Şevkli İnsanların En Büyük Arzusu!

7. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Oruç Tutup İbadete Durmam İçin Bana Yardımcı Ol; Bu Günün Sürçme Ve Günahlarından Beni Uzaklaştır; Bu Günde Sürekli Olarak Seni Zikretmeği Bana Nasip Eyle; Tevfikinle Ey Yolunu Şaşanları Hidayet Eden!

8. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Öksüzlere Merhamet Etmeyi, -Fakirlerin- Karnını Doyurmayı, Karşıma Çıkan Herkese Selâm Vermeyi Ve Değerli İnsanlarla Oturup Kalkmayı Bana Nasip Eyle; İyilik Ve İhsanınla, Ey Arzu Edenlerin Sığınağı

9. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Geniş Rahmetinden Beni Nasipsi Bırakma; Açık Delil Ve Burhanlarını Bana Göster Ve Beni Alıp En Kapsamlı Hoşnutluğa Götür; Muhabbetinle Ey Şevkli İnsanların Arzusu!

10. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Beni Sana Tevekkül Edenlerden, Sana Göre Saadete Erişenlerden Ve Sana Yakınlaşan Kimselerden Kıl; İhsanınla Ey Arayanların En Büyük Talebi!

11. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde İyilik Ve İhsanı Bana Sevdir; Fısk Ve Günahtan Beni Nefret Ettir; Gazabını Ve –Cehennem- Ateşini Bana Haram Kıl; Yardımınla Ey İmdat İsteyenlerin İmdadı!

12. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Örtü Ve İffetle Beni Ziynetlendir; Bugün Kanaat Ve Elde Olana Yetinme Libasını Bana Giydir; Beni Bu Günde Adalet Ve İnsafa Sevk Et Ve Korktuğum Her Şeyden Beni Emniyete Al; Koruma Ve İsmetinle; Ey Korkanları Koruyan -Rabbim-

13. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Beni (Maddi Ve Manevi Bütün) Kir Ve Pisliklerden Temizle; Bu Günde Olması Taktir Edilen Olaylara Karşı Beni Sabırlı Kıl. Bu Günde Takvalı Olmaya Ve İyi İnsanlarla Arkadaşlık Yapmaya Beni Muvaffak Eyle; Yardımınla, Ey Zavallı Ve Miskin İnsanların Göz Nuru!

14. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Ayak Sürçmelerimden Dolayı Beni Cezalandırma; Hata Ve Yanlışlarımı Bağışla. Bu Günde Beni Bela Ve Afetlerin Hedefi Etme; İzzetinle, Ey Müslümanların İzzeti!

15. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Bana Huşu Ehlinin İtaatini Nasip Eyle; Mütevazı İnsanlar Gibi Dönüş Yapıp Tövbe Etmemle Göğsümü Genişlet; Emanınla, Ey Korkanların Emanı Ve Güveni!

16. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde İyi İnsanlarla Arkadaş Olmaya Beni Muvaffak Kıl Ve Kötü İnsanların Arkadaşlığından Beni Uzaklaştır. Rahmetinle Bana Ebediyet Ve Sükûnet Yurdu Olan -Cennette- Yer Ver; İlahlığın Hakkına, Ey Âlemlerin İlahı!

17. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde İyi İnsanlarla Arkadaş Olmaya Beni Muvaffak Kıl Ve Kötü İnsanların Arkadaşlığından Beni Uzaklaştır. Rahmetinle Bana Ebediyet Ve Sükûnet Yurdu Olan -Cennette- Yer Ver; İlahlığın Hakkına, Ey Âlemlerin İlahı!

18. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günün Seherlerinin Bereketlerinden Yararlanmak İçin Beni Uyandır; Nurların Işığıyla Kalbimi Aydınlat Ve Bütün Uzuvlarımı Bu Günün Eserlerinden, Bereketlerinden Yararlandır; Nurun İle, Ey Ariflerin Gönüllerini Aydınlatan!

19. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günün Bereketlerinden Nasibimi Bol Et; Hayırlarına Ulaşma Yolumu Kolaylaştır; İyi Amellerinin Kabulünden Beni Mahrum Bırakma; Ey Apaçık Hakka Hidayet Eden -Rabbim-!

20. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Cennet Kapılarını (Yüzüme) Aç; Cehennem Kapılarını -Yüzüme- Kapat; Bu Günde Kur'ân Okumaya Beni Muvaffak Kıl; Ey Müminlerin Kalplerine Sükunet Ve Huzur İndiren -Yüce Allah-!

21. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Beni Hoşnutluğuna Götürecek Bir Kılavuz Kıl Bana; Bu Gün Şeytan'ı Bana Ulaştıracak Hiçbir Yol Bırakma; Benim Yerleşeceğim Ve Rahat Edeceğim Yeri Cennet Kıl; Ey Arayanların Hacetlerini Yerine Getiren -Rabbim-!

22. Günün Duası: Allah'ım! Fazl-Ü Rahmetinin Kapılarını Bugün Yüzüme Aç; Bu Günde Bereketlerini Üzerime İndir Ve Beni Hoşnutluğuna Vesile Olacak Şeylere Muvaffak Kıl; Beni Cennetlerinin Ortasına Yerleştir; Ey Perişanların Duasını Kabul Eden -Allah-!

23. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Beni Günah Ve Kusurlardan Beni Yıkayıp Temizle; Kalbimin İmtihanında Bana Kalplerin Takvasını Ver; Ey Günahkârların Sürçmelerini Bağışlayan –Rabbim-!

24. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Seni Razı Edecek Şeyleri Senden Diliyor Ve Seni Rahatsız Edecek Şeylerden Sana Sığınıyorum. -Allah'ım!- Bu Günde Sana İtaat Edip Karşı Gelmemek İçin Senden Tevfik Ve Yardım Diliyorum; El El Açıp Dilenenlere Cömert Davranan –Rabbim-!

25. Günün Duası: Allah'ım! Beni Bu Günde Velilerini Seven, Düşmanlarına Düşmanlık Besleyen Ve Peygamberlerinin Sonuncusu -Muhammed Mustafa'nın (S.A.A)- Sünnetine Uyan Kimselerden Kıl; Ey Peygamberlerin Kalplerini Koruyan -Yüce Allah-!

26. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Çabamı Mükâfatlandır; Günahımı Bağışla; Amelimi Kabul Buyur Ve Gözümü –Günahlara- Kapa; Ey Duyanların En İyi Duyanı!

27. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Bana Kadir Gecesinin Sevabını Lütfeyle; İşlerimi Zorluktan Kolaylığa Dönüştür; Mazeretlerimi Kabul Buyur; Günah Ve Vizr-Ü Vebalı Üzerimden Kaldır; Ey Salih Kullarına Şefkatli Olan!

28. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Müstehap (Sünnet) Amellerden Nasibimi Çoğalt; -Dünya Ve Ahirette- Sorumlu Olduğum Şeyleri Hazırlayarak Bana Lütuf Ve Bağışta Bulun; Bugünde Vesileler Arasından Sana Vesilemi Yakınlaştır Bana; Ey Israrla –Yalvaranların- Israrı Kendisini –Başkalarıyla İlgilenmekten- Alıkoymayan –Rabbim-!

29. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Rahmetinle Beni Kapla; Bu Günde Bana -İyi Amelleri Yapmak İçin- Tevfik Ve -Kötü Amellerden- Korunma -Gücü- Lütfeyle Ve Beni Şüphe Ve Suç Unsuru Addedilebilecek Şeylerin Karanlığından Temizle; Ey Mümin Kullarına Merhametli Olan -Rabbim!-

30. Günün Duası: Allah'ım! Bu Günde Tuttuğum Orucu Kendin Ve Resulün Beğendiği Şekilde Mükâfatlandırıp Kabul Buyur Ve Onun Furuunu -İman Ve İhlâs Olan- Usulüyle Pekiştir; Efendimiz Muhammed Ve Onun Tertemiz Ehlibeyti Hakkında -Ey Rabbim!- Ve Bütün Övgüler Âlemlerin Rabbi Olan Allah'a Mahsustur.

a-442.gif

 

 

Editör: TE Bilisim