ÖSYM Tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Sonuçları Açıklandı

ÖSYM Tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Sonuçları Açıklandı. Sonuçlara, "sonuc.osym.gov.tr" Adresinden Ulaşılabilecek.

30 Haziran - 1 Temmuz Tarihlerinde Yapılan TYT, AYT Ve YDT Olmak Üzere Üç Oturumda Gerçekleşen 2018 Üniversite Sınavı Sonuçları İçin Geri Sayım Sona Erdi Ve 2018 YKS Sonuçları Açıklandı.

YKS SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİYOR?

2018 Üniversite Sınavı Sonuçları (YKS) https://ais.osym.gov.tr/ Adresi Üzerinden Öğrencilerin Erişimine Açıldı.

TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLIYOR?

YKS Sonuçlarının Açıklanması Ardından Tercih Listeleri 7-14 Ağustos Tarihleri Arasında Oluşturacak. ÖSYM Tarafından Tercih Süreci Başladığında, 2018 Yılı Tercih Kılavuzu Da Yayınlanacak. Adaylar Tercih Kılavuzunu İnceleyerek Yükseköğretim Programları Arasında Tercihlerini Yapacaklar. Tercih Listeleri Oluşturulduktan Sonra Adaylar, Puanlarına Ve Tercih Sıralamalarına Göre Yükseköğretim Programlarına Yerleştirilecek. İlk Tercih İşlemi Sonucunda Boş Kalan Kontenjanlar İçin Adaylar, İkinci Defa Tercih İşlemi Yapabilecek.

 YKS Tercihi Yapacak Olan Adaylar, Tercih Listesine En Fazla 24 Program Ekleyebilecek. ÖSYM Tarafından Tanınan 24 Tercih Hakkının Kullanılma Zorunluluğu Bulunmuyor. Adaylar Hedefleri Doğrultusunda Tercih Listesini Oluşturup, İstenilen Sayıda Yükseköğretim Programını Listesine Ekleyebilir. Tercih Listesi Oluşturulurken En Fazla İstenilen Programın İlk Sıraya Yazılması Gerekir.

YERLEŞTİRME PUANLARI HESAPLANIRKEN OBP BU PUANLARA NASIL EKLENECEK VE EK PUANLAR NASIL HESAPLANACAKTIR?

Her Aday İçin Hesaplanmış Olan OBP; 0,12 Katsayısı İle Çarpılarak Sınav Puanlarına Eklenecek Ve Böylece Adayların Yerleştirme Puanları Hesaplanacaktır.

TYT Puanı 150’nin Altında Olan Adaylar İçin Yerleştirme Puanı (Y-TYT) Hesaplanmayacaktır. SAY, SÖZ, EA, DİL Puanı 180’in Altında Olan Adaylar İçin İlgili Yerleştirme Puanı (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) Hesaplanmayacaktır.

TYT Puanı Olmayan, TYT Puanı Hesaplanmayan Veya TYT Puanı 150’nin Altında Olan Adayların, AYT Ve/Veya YDT’ye Girmiş Olsalar Da SAY, SÖZ, EA, DİL İçin Sınav/Yerleştirme Puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) Hesaplanmayacaktır. 29 TYT Puanı 150’nin Üstünde Olan Adaylardan AYT Ve/Veya YDT’ye Giren Ve Cevaplamış Oldukları Testlere Bağlı Olarak 180 Ve Üzeri Puan Alanların İlgili Yerleştirme Puanları Hesaplanacaktır.

Bir Mesleğe Yönelik Program Uygulayan Ortaöğretim Kurumları Mezunlarının, Tablo 3a’da, Tablo 3B.1’de Ve Tablo 3c’de Belirtilen Yükseköğretim Ön Lisans/Lisans Programına Yerleştirilirken OBP’nin 0,06 Katsayısı İle Çarpımından Elde Edilecek Ek Puanları Da Yerleştirme Puanlarına Eklenecektir. Bu Ek Puanlardan Yararlanmak İçin Adayların Ön Lisans Programları İçin 150 Veya Daha Yüksek Puan Almış Olmaları, Lisans Programları İçin İlgili Puan Türünde 180 Veya Daha Yüksek Puan Almış Olmaları Gerekmektedir.

Tablo 3a’da, Tablo 3B.1’de Yer Alan Programlar İçin Ek Puanlar, 30.03.2012 Tarihi İtibarıyla Bir Mesleğe Yönelik Program Uygulayan Ortaöğretim Kurumlarından Mezun Olan Veya Belirtilen Tarih Ve Öncesinde Öğrenim Görmekte Olan Öğrenciler İçin Uygulanacaktır. İlgili Ortaöğretim Kurumuna 30.03.2012 Tarihinden Sonra Kayıt Olan Adaylar İçin Tablo 3A Ve Tablo 3B.1 Kapsamında Ek Puan Hesaplanmayacaktır.

2017-ÖSYS Puanları İle Bir Yükseköğretim Programına Yerleştirilen Veya Özel Yetenek Sınavı Sonucu Kayıt Olan Adaylar,2018 YKS Puanları İle Bir Yükseköğretim Programına Yerleştirilirken OBP’ye Uygulanacak Katsayılar Yarıya Düşürülecektir. 2017ÖSYS’de Özel Yetenek Sınavı Sonucu Kayıt Olanların Bilgisi, Yükseköğretim Bilgi Sisteminden (YÖKSİS) Alınacaktır.

Yükseköğretim Yürütme Kurulunca, 2017-ÖSYS İle Bir Yükseköğretim Programına Kayıt Hakkı Kazanan Ancak, Ortaöğretim Kurumlarından Mezun Olamayarak Bütünleme Veya Tek Ders Sınava Girecek Adayların Da 2017 Kayıt Tarihlerinde Yükseköğretim Kurumlarına Geçici Kayıtları Yapılmasına, Bu Adayların Mezun Olduklarına İlişkin Belgelerini 29 Aralık 2017 Tarihine Kadar Yükseköğretim Kurumuna İbraz Etmeleri Halinde Asıl Kayıtlarının Yapılmasına, Bu Tarihe Kadar Mezun Olduklarını Belgelemeyenlerin Geçici Kayıtlarının Silinmesine Ve Bu Durumda Olup Belirlenen Kayıt Tarihlerinde Geçicikayıtlarını Yaptırmayan Adayların Kayıtlarının Yapılmayacağına Karar Verilmiştir. Bu Karar Gereği; 2017-ÖSYS İçin Lise Son Sınıf Öğrencisi Durumunda Eğitim Bilgisi Mevcut Olup, 2017-ÖSYS’de Bir Yükseköğretim Programına Yerleştirildiği Hâlde Belirtilen Tarihe Kadar Mezun Olamadığı İçin Yerleştirildiği Programa Kayıt Yaptıramayan Adaylardan, 2018-YKS’ye Başvuranların OBP’lerinin Çarpılacağı Katsayılar Yarıya Düşürülmeyecektir. Bu Durumdaki Adayların MEB E-Okuldaki Bilgileri Dikkate Alınacağından Adayların Ayrıca ÖSYM’ye Dilekçe/Belge Göndermesi Gerekmemektedir.

670-791.gif123456---kopya-20180731002754.png

Editör: TE Bilisim