Organın Bağışlayan Babadan Mutlusu Yok

Oğlu Ahmet Geçal’ın dünyaya geldiği yıl organlarını bağışlayan baba Yakup Geçal, ilk organını da oğluna bağışladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde tedavi gören 14 yaşındaki Ahmet Geçal, 4 yaşından beri böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu. Oğlu doğduğu yıl organ bağışında bulunan baba Yakup Geçal, ilk organını böbrek yetmezliği çeken oğluna bağışlarken, bağışladığı bömreği ile oğlunun hayata bağladı.

Başarılı geçen ameliyat sonrasında sağlığına kavuşan oğlu Ahmet’in sağlığına kavuşması nedeniyle çok mutlu olduğunu belirten baba Geçal, “Ahmet dünyaya geldiği yıl organlarımı bağışlamıştım. İlk organımın oğlumu nakil edileceğini tahmin etmemiştim” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Pediatrik Nefroloji Bölümü Prof. Dr. Mukaddes Kalyoncu, 14 yaşındaki Ahmet Geçal’in 4 yaşındayken böbrek hastası olduğunu belirterek, “Ahmet 4 yaşındayken böbrek hastası olduğu anlaşıldı. Daha sonra 10 yıllık süreç içerisinde böbrek yetmezliğine girdi. Aslında bu sürenin bu kadar uzun olmasını sağlayan ailesi ve çocuğun kendisiydi. İlaçları çok düzgün kullandılar aile de çok ilgiliydi. Ama bazı hastalıklarda böbrek yetmezliği kaçınılmaz bir son oluyor. Son dönem böbrek yetmezliğine girdiği dönem de ya nakil ya da diyalizle bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Nakilde de aslında bir şansımız var kadavra ve canlı nakil. Baba kadavra listesini beklemek istemediği için böbreğini verebileceğini söyledi. Tetkikleri yaptıktan sonra baba ve oğul buna uygun olduğu öğrenince böbrek naklini 3 Aralık tarihinde gerçekleştirdik. Bu hastamız diyalize girmeden direk böbrek nakli yapıldığı için sonuçları gayet iyi gitti. Aralıklı kontrolleri de daha iyi olduğu için hastamızı çıkaracak hale geldik. Bu bizim için çok sevindirici. Ama bizim geride nakil yapılmasını bekleyen hastalarımız var. Kalbimiz onlar için çarpıyor. Her hastanın Ahmet gibi canlı vericisi olamayabiliyor. Kadavra beklemek zorunda kalıyoruz” dedi.

KTÜ Farabi Hastanesi Böbrek Nakli Cerrahı Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz ise, “Ahmet babasının sol böbreğini aldık, Ahmet’in sağ kasına yerleştirdik. Ameliyat sırasında idrar çıkarmaya başladı. Ameliyattan sonra herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Her şey normal gidiyor” ifadelerini kullandı.

Babasının böbreğiyle hayata yeniden tutunan Ahmet Geçal, çok mutlu olduğunu dile getirerek, “Sağlığıma kavuştuğum için doktorlara teşekkür ediyorum. Burada motivasyonu hep yüksek tuttular. Babam bana böbreğini verdi çok mutluyum” şeklinde konuştu.

İlk organının oğluna nasip olduğunu belirten Baba Yakup Geçal, “Ben 14 yıl önce organlarımı bağışlamıştım. İlk organım oğluma nasip oldu. Çok mutluyum, huzurluyum. Nakil olduktan sonra yüzüne renk geldi. Herkese orğanlarını bağışlamalarını tavsiye ediyorum. İlk organım çocuğuma nasip oldu. İnşallah diğer organlarım da başka hastalara gider” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim