CEO MODELİ OKUL MÜDÜRÜ UYGULAMASI GELİYOR

Okullar CEO modeliyle yönetilecek. Buna göre okul müdürleri 2 yıllık hedefleri gerçekleştiremezse görevden alınacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okul müdürlüğü seçiminin dost, ahbap ilişkisinden çıkarılarak uluslararası standartlarda yapılması için çalışma başlatılması adına talimat verdi.  Eğitimde yaşanılan başarısızlıkların çözümü için MEB tarafından umutlar 2023 Eğitim Vizyon Belgesine bağlandı  ancak vizyon belgesiyle getirilen yeniliklerin işlevsiz olduğu açıkça ortadadır.

VELİYİ YOLUNAN KAZ HALİNE GETİRİRLER

CEO modeli okul müdürü uygulamasının veliyi müşteri ve gelir kapısı, öğretmeni de sistemin kölesi görmekten başka bir yararı olmayacaktır. CEO’lar nerede olur, CEO’lar büyük holdinglerde, büyük şirketlerde firmalarda olur. Okullar bir şirket mi, bir işletme değildir. Bu uygulamayla özel okul formülünün denenmeye çalışılmaktadır. Öğrencileri, iyi öğrenci, kötü öğrenci olarak tartacaklar. Bunu normal müdürlerle yapamazlar. Bunu ancak özel müdürlerle yapabilirler. Mesela A dershanesinin ya da B özel okulunun müdürü ya da yöneticisi gelecek bir ortaokula müdür olacak. Ya da dışarıdan kendi siyasal kadrolarından kişiler olacak. Veliyi yolunan kaz haline getirirler. Bütün okulun giderlerini, katkılarını velinin sırtına yüklerler. Devlet güvencesinin olmadığı parası kadar okunabilecek bir sistem getirirler. Türkiye’de bundan başarı çıkmaz. 

UMUTLANACAK BİR ŞEY YOK

2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nin eğitim camiasında hayal kırıklığına uğratmıştır. 16 yıl boyunca AKP’nin yapmış olduğu çalışmaları gördüğümüzde çuvalladıklarını görüyoruz. Bu çuvallamanın yanı sıra dayatma bir sistem getirdiler. İradenin tek bir ağızda olduğu ya da başka görüşlerin önemsenmediği bir süreç yaşandı. Eğitimde yaşanan başarısızlıkları, yapılan değişiklikler her bir bakanla değişeceği vaat edilen sorunlar hiçbir zaman düzelme göstermedi. Yeni gelenleri de gördük. AKP siyasi hedeflerine paralel doğrultuda eğitimi şekillendirmek istedi. Hiçbir zaman ülkenin ihtiyaçlarını ya da ülkenin eğitim politikalarını gözetmedi. Kendi politikaları üzerinden hareket etti. Ziya Selçuk da öğretmen kökenli, özel eğitim alanında çalışmaları olan ve son olarak AKP’nin atadığı bir bakan. Öğretmen camiasının büyük bir çoğunluğu büyük bir umutla, acaba öğretmen olunca farklı bir yöntem mi izler diye umutlanarak bekledi.  Ardından 2023 Eğitim Vizyon Belgesini açıkladılar. Baktık ki pek de umutlanacak bir şey yokmuş. Bu vizyon belgesini ele aldığımızda okul yöneticiliği ile ilgili de değişimler olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar okul müdürleri öğretmenler arasında daha önce bir sınav yapardı o sınavda başarı gösterenlere okullarda atamaları yapılırdı. AKP iktidarı döneminde okul müdürleri liyakatsiz dediğimiz formaliteden bir sınav yapmaya başladılar. Kişi mülakatta sıfır çekiyordu ya da 10 puan alıyor ve bırakılıyordu. Bazı isimler ise mülakatta yüksek puan verilerek okullara müdür yapılıyordu. Gelinen noktada liyakatin ne kadar önemli olduğu görülmektedir.

Eğitim-İş olarak eğitimin parasız olması gerektiğini dile getirmekten yorulmayacağız. Okullarımızın tamamının nitelikli hale getirilmesi için mücadeleye devam ederken; laik, bilimsel, demokratik, kamusal eğitim ilkelerimizden taviz vermeyeceğiz!

YÖNETİM KURULU ADINA TAMER ÖZLÜ (ŞUBE BAŞKANI)

1-(1)-190.gif1-(1)-192.png

               

 

Editör: TE Bilisim