Nisan’ın İlk Haftası Yani 1-7 Nisan Kanser Haftası. Bu Özel Haftanın Amacı Kansere İlişkin ‘Farkındalığı’ Artırmak. İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlileri Prof. Dr. Ayhan Bilir Ve Prof. Dr. Yakup Tuna İse “Obezite”Nin Kanserdeki Rolüne Dikkat Çekiyor.

“OBEZİTE KANSER YAPIYOR!”

“OBEZİTE MEME, RAHİM VE YUMURTALIK KANSERİ YAPIYOR”

“YANLIŞ BESLENME VE KİLO ADIM ADIM KANSERE GÖTÜRÜYOR”

“SİGARA TÜM KANSERLERDE BAŞROL OYNUYOR”

KANSERİN TEDAVİSİ BULUNDU MU?

OBEZİTEDE AVRUPA İLE YARIŞIR NOKTAYA GELDİK

Nisan’ın İlk Haftası Yani 1-7 Nisan Kanser Haftası. Bu Özel Haftanın Amacı Kansere İlişkin ‘Farkındalığı’ Artırmak. İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlileri Prof. Dr. Ayhan Bilir Ve Prof. Dr. Yakup Tuna İse “Obezite”Nin Kanserdeki Rolüne Dikkat Çekiyor.

Çağın En Önemli Sağlık Sorunları Arasında Yer Alan Kansere İlişkin Çalışmalar Her Geçen Gün Yeni Bir Gerçeği Daha Açığa Çıkarıyor. Yanlış Beslenme Ve Kilo Adım Adım Kansere Neden Olurken Obezitenin, Meme, Rahim Ve Yumurtalık Kanserinde Başrol Oynadığı Ortaya Çıktı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Bilir, Obezitenin Başlı Başına Bir Kanser Sebebi Olduğuna Dikkat Çekerken, Devletin Hazır Gıdaların Tüketimine Karşı Katı Tedbirler Alması Görüşünü Savunuyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Tuna İse Obezite De Avrupa İle Yarışır Duruma Geldiğimizin Altını Çizerek, Yanlış Beslenmenin Adım Adım Kansere Yaklaştırdığını İfade Etti.

“Obezite Başlı Başına Kanser Sebebi”

“Gerek Dünya Sağlık Örgütü Gerekse Amerika Kanser Topluluğu, Obezite İle Kanser Arasında Doğru Bir Oran Bulmuştur” Diyen, İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Bilir, Sanayinin Gelişmesi Ve Hazır Gıdaya Yönelimin Artmasıyla Kanser Vakalarında Da Ciddi Bir Artışın Olduğuna Dikkat Çekti. Bilir, “Bunun, Hazır Gıda Tüketmemize Bağlı Olarak, İnsan Vücudunun Yağ Depolama Kitlesinin Artmasına Bağlı Olduğu Artık Kabul Ediliyor. Yağ Dokusu Çeşitli Hormonlar Salgılıyor. Bunların Başında İnsülin, Leptin Gibi Önemli Hormonlar Var, İştahı Ve Vücut Ağırlığını Dengeleyen. Yağ Dokusu Arttıkça Bu Hormonların Miktarı Da Artıyor. İnsülin (Büyüme Faktörü) Gibi, Büyüme Hormonları Kanserleşmeye Sebep Olan Genlerin Başında Geliyor. Sitokin Dediğimiz Yağ Dokusu İçinde Salgılanan, Hücrenin Çoğalmasını, Hayatta Kalmasını Ve Daha Çok Yağ Üretmesini Sağlayan Hormonlar Üretiliyor Ve Yağ Dokusu Artıkça Bunların Miktarı Da Artıyor. Öyle Bir Nokta Geliyor Ki Beyin Artık Yağ Kitlesini, İştahı Baskılama Durumunu Kontrol Edemiyor Ve Obezite Durumu Ortaya Çıkıyor. Obezite De Hücre Çoğalmasını Sağlayan Genlerde, Mutasyon Dediğimiz Dna Bozulmalarını Meydana Getirdiği İçin Kanserleşmeye Doğru Götürüyor” Dedi.

“Hazır Gıdalara Katı Kurallar Getirilmeli”

Prof. Dr. Bilir, Devletin Hazır Gıdalar Konusunda Belirlenmiş Katı Kurallar Koyması Gerektiğine Vurgu Yaptı “Devletin Gıda Kurumları Üzerinde De Yaptırım Uygulaması Lazım. Yağ Kitlesini Artırmak Da Bizim Elimizde, Beslenme Kalitemizi Ayarlayabilirsek, Vücut Yağ Kitle Endeksini Düzeltebilir Ve Vücudumuzdaki Çeşitli Hormonların Salgılanmasını Kontrol Edebiliriz. Bu Kontrol Şu Demek Başlı

Başına, Kansere Sebep Olan Genlerin Aktivasyonunu Dışardan Davranışlarımızla Azaltabiliriz” İfadelerini Kullandı.

“Obezler Muhakak Kanser Taraması Yapmalı”

Obez Hastalarının, Yaşa Bakılmaksızın Kanser Riski Açısından Değerlendirilmesi Gerektiğini Söyleyen, Prof. Dr. Bilir, “Çünkü Obez Hastalarında Hücre Çoğalma Faktörünü, Hızını, Yağ Dokusu Zaten Artırıyor. Bir De Genetik Yatkınlık Varsa Çifte Uyarıcı Sistem Devreye Girmiş Demektir. Kesinlikle Bu Durum Hekim Kontrolünü Gerektirir” Şeklinde Konuştu.

“Obezitede Avrupa İle Yarışır Noktaya Geldik”

İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Tuna Da Artan Obezite Sorununa Dikkat Çekti, Obezitede Avrupa İle Yarışır Noktaya Geldik Dedi. Prof. Dr. Tuna, “İngiltere’de 4’te 1 Oranında Obez Varken Türkiye’de De Bu Orana Yaklaşılmakta. Obezite Konusunda Avrupalılaştık Diyebiliriz. Kadınlarda Meme Kanseri Konusunda Medeni Ülkelerde Oran Yüksekti Ve Türkiye Çok Geriden Takip Ediyordu Ama Şimdi Avrupa’yı Yakalamış Durumdayız. Her 10 Kadından 4’ü Meme İle İlgili Sorun Yaşıyor Ve Bu Oran İçinde Obez Olanların Kanser Olma Riski Oldukça Yaygın” Dedi.

Obezite Meme, Rahim Ve Yumurtalık Kanseri Yapıyor

Daha Önce Şişmanlığın Kanserojen Olduğu Konusunda Net Sonuçlar Olmadığını Söyleyen Prof. Dr. Tuna, “Son Yıllarda Obezitenin (Yağ Artışının), Kadınlarda Meme, Rahim Ve Yumurtalık Kanseri Konusunda Ön Planda Olan Faktörlerden Biri Olduğu Artık Kesin. Erkeklerde İse, Prostat, Böbrek Ve Kolon Kanseri Nedenleri Arasında Obezite Önemli Bir Etken” İfadelerini Kullandı.

Sigara Tüm Kanserlerde Başrol Oynuyor

Söyleyen Prof. Dr. Tuna, “Eskiden Sigara Özellikle Akciğer Konusunda Örnek Gösterilirdi Ama Şimdi Sigaranın, Diğer Kanser Türlerinde De Başrol Oynadığı Kesinleşti. Bunun Yanında, İkinci Sırada Da Artık Obezite Karşımıza Çıkmakta. Çünkü Yağ Dokusu Kanseri Besleyen, Kanserin Sevdiği Bir Doku,  O Yüzden Yağ Dokusu Ne Kadar Artarsa Kansere Yakalanma Riski De O Denli Artıyor Diyebiliriz” Şeklinde Konuştu.

Yanlış Beslenme Ve Kilo Adım Adım Kansere Götürüyor

Obezitenin Kanserde Önemli Bir Faktör Olduğunu Söyleyen Prof. Dr. Tuna, Tükettiğimiz Gıdaların Da Bir Diğer Faktör Olduğuna Dikkat Çekti, “Doğru Beslenme Kanserden Uzaklaştırır, Yanlış Beslenme İse Kansere Yaklaştırır. Bu Nedenle Beslenmeye Çok Dikkat Etmek Gerekir. Prensip Olarak Yapacağımız Tek Şey Yaktığımızdan Fazla Gıda Almamak. Özellikle Yağ Dokusunun Gelişmemesi İçin, Bir İnsanın, İhtiyaç Duyduğu Enerjinin Yüzde 30’dan Fazlasını Yağdan Almaması Gerekir. Yağ Olarak Doymamış Yağlara Yönelmeliyiz, Zeytinyağı Ve Tereyağı Gibi. Konserve Gıdalardan, Sindirim Sistemini (Bağırsak Sistemi) Etkilediği İçin Uzak Durulması Gerekir. Lifli Gıdalar Mutlaka Tüketilmeli” Dedi.

Beslenme Şekli Kişiye Özeldir

Basında Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Çok Sayıda Önerinin Yer Aldığına Dikkat Çeken Prof. Dr. Tuna, “Her Kişinin Beslenme Modeli Farklıdır. Hastalık Yoktur Hasta Vardır Kuralı Kişinin Beslenmesi İle İlgili Bir Kuraldır Da Aynı Zamanda. Birine İyi Gelen Bir Gıda Bir Başkasına İyi Gelmeyebilir. Eskiden, Mide Ülseri, Mide Kanaması Olan Hastaya Bir Saat Anti Ülser İlaç Verilirdi, Bir Saat De Süt Verilirdi Ve Bu Periyodik Olarak Yenilenirdi. Son Zamanlarda İse Bazı İnsanlarda Ters Etki Yaptığı Görüldü Ve Herkeste Aynı Modelin Kullanılmaması Gerektiği Sonucuna Varıldı. O Yüzden Kişiye Özel Beslenme Modeli Konusu Da Artık Gündemimize Giriyor” Şeklinde Konuştu.

Kanserin Tedavisi Bulundu Mu?

Zaman Sosyal Medya Da Konuşulan Ve Halk Arasında Yayılan ‘Kanserin Tedavisi Bulundu Ama Saklanıyor” Şeklindeki İddiaya Da Yanıt Veren Prof. Dr. Tuna, “Ben Ona İnanmıyorum, Mucize Gibi Bir Şey Olur Bu. Onu Bulan Kişi Bir Defa Nobel Ödülü Alır, Bu Yüzden De Gizlenmez. Ben O Spekülasyona İnanmıyorum. Kanserin Tedavisi Henüz Kesin Olarak Bulunmadı Diyebiliriz. Bazı Kanser Türlerinde Kesine Yakın Tedavi Uygulanıyor Zaten. Her Kanser Türünün Tedavisi Farklıdır Zaten. Lenfoma Kanseri Eskiden Korkulan Bir Hastalıktı Ama Şimdi Öyle Değil, Meme Kanseri Çözümü Yüzde Yüze Yakın Olarak Kabul Edilir Ama Mide, Kemik, Pankreas Kanseri İçin Aynı Şeyi Söyleyemeyiz” Dedi.

Obezitenin Kansere Zemin Hazırladığı Artık Kesin

Obezitenin Kansere Neden Olduğu Konusunun Artık Tartışmadan Uzak Bir Netlik Kazandığına Vurgu Yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Tuna Şöyle Konuştu, “O Zaman Yapılacak Şey Bunun Önlenmesi Yani İnsanları Doğru Beslenmeye Yöneltmek. Kanserle Mücadele Etmektense, Kişinin Kansere Yakalanmasını Önlemek Çok Daha Sağlıklı Ve Ekonomik Olur. Öncelikle Koruyucu Önlem Alıp Obeziteye Engel Olmak Lazım. Obezler, Birinci Aşamada Oldukları Kiloda Kalmalı, İkinci Aşamada Fazla Kilolarını Vermeli Ve Üçüncü Aşamada Da Verdiği Kiloyu Geri Almamalı. Üç Aşamalı Bir Sistemle Zayıflama Sürecini Biran Önce Başlatmaları Gerekir. Fiziksel Aktivitelere Hemen Başlamalılar, En Basiti Yürüyüş Yapmalılar, Suya İlaç Gibi Bakmalılar Ve Bol Su Tüketmeliler. Su Tüketimi Bizim Toplumumuzda Az Tüketiliyor.”

670-344.gif123456---kopya-20180330203750.png

Editör: TE Bilisim