Akçaabat Adliyesi’nde Uzlaştırma Bürosu’nda Görev Yapan Uzlaştırmacılar 2016 Yılından Beri Adliyelik Olan Yaklaşık 500 Dosyada Uzlaştırmaya Gidildiğini, Çeşitli Hayır Kurumlarına Binlerce Lira Bağış Sağlandığını Söyledi. Uzlaştırmacıların Görüşmeleri Sonucu Mağdur Ve Şüphelinin Anlaşmaya Vardığı Yüzlerce Dosya Olduğunu Aktaran Uzlaştırmacı Necmettin COŞKUN İlginç Örnekler Verdi.

Necmettin COŞKUN, Şunları Anlattı:

"Bizler Uzlaşma Sürecinde Yer Almıyoruz, Yalnızca Uzlaştırmacılar Tarafları Ortak Bir Paydada Buluşturmaya Çalışıyor. Uzlaştırmada, Bir Çok Mağdur Olan Tarafın Kendisinden Özür Dilenmesi Şartıyla Uzlaşmak İstediğini Gördük. İhtiyaç Sahibi Öğrencileri Sevindiren Bir Örnek Veren Uzlaştırmacı Necmettin Coşkun ‘’ "Komşusu Tarafından Hakarete Uğrayan Bir Mağdur Şüpheliye Mevlüt Selami Yardım Ortaokulundaki İhtiyaç  Sahibi Öğrencilere Spor Ayakkabı Satın Aldırttı " Dedi.

Her Geçen Gün Teknoloji Ve Sanayinin Değiştiği Gibi Hukuk Sistemimiz Ve Buna Bağlı Olarak Bu Sistem İçerisindeki Kurumlar İle Bu Kurumlardan Olan Beklentiler De Değişmektedir. Öyle Ki, Zaman İçerisinde Ceza Sisteminin Kısas Amacı Yerini Islah Ve Onarıcı Adalete Bırakmış Gözüküyor. Bu Kapsamda Her Geçen Gün İş Yükü Artan Mahkemelerin İş Yükünün Azaltılması Amacını Da Göz Önüne Alarak Getirilen Alternatif Bir Çözüm Yolu Olarak UZLAŞMA Kurumu, Onarıcı Adalet Anlayışının Gelişmesine Hizmet Etmektedir. 

538633_10150742002019031_700279237_n-(1).jpg

1) Uzlaşma Nedir?

Uzlaşma Kurumu, Uyuşmazlığın Yargı Dışı Yolla Ve Fakat Adli Makamlar Denetiminde Çözümlenmesini Amaçlayan Bir Yöntem Olup, Fail Ve Mağdurun Suçtan Doğan Zararın Giderilmesi Konusunda Anlaşmalarına Bağlı Olarak, Devletin De Ceza Soruşturması Ve Kovuşturmasından Vazgeçmesi Ve Suçun İşlenmesiyle Bozulan Toplumsal Düzenin, Barış Yoluyla Yeniden Tesisini Sağlayıcı, Nitelikli Bir Hukuksal Kurum Şeklinde Tanımlanmaktadır.

2) Uzlaşmanın Adalet Sistemine Faydaları Nelerdir?

Uzlaşma Kurumu İle Ulaşılmak İstenen Temel Amaç, Suçtan Zarar Gören Olarak Mağdurun Tatmin Edilmesi, Zararının Giderilmesi; Failin Suçlu Sıfatını Almasının Önüne Geçilmesi Ve Kısa Sürede İhtilafın Çözülmesi İle Daha Az Sayıda Kamu Davası Açılmasının Sağlanılmasıdır.

Uzlaşma Yolu İle Dava Sayısının Azalması, Bu Kavramın Adalet Mekanizmasına Sağlayacağı En Önemli Yararlardan Biridir. Ülkemizde Dava Sayısının Çokluğu, Hakim Ve Savcı Kadro Sayısının Yetersizliği Bilinen Gerçeklerdir. Bu Nedenlerle Davalar Uzun Sürmekte, Adalet Mekanizması Gereksiz Yere Yıpranmaktadır. Uzlaşmaya Konu Olabilecek Olayların Önemli Bölümünün Uzlaşma İle Sonuçlanması Bu Açıdan Çok Yarar Sağlayacak Ve Dava Yükünü Hafifletecektir.

3) Uzlaştırmacının  Amacı  Ve  Taraflar Açısından Faydaları Nelerdir ?

Uzlaşmanın Amacı, Kural Olarak, Faillerin Kendi Fiillerinin Sonuçlarını Görerek Bizzat Anlamaları İçin, Suçun Faili İle Mağduru Arasında Doğrudan İletişim Kurulmasıdır. Bu Tür Toplantılar Mağdurların, Klasik Yargı Sisteminin Üstesinden Gelmekte Zorlandığı Zayıflık Duygusunu Yenmelerine Yardımcı Olur. Eğitimli Ve Gönüllü Uzlaştırmacılar, Tarafların Anlaşmaya Varmalarına Yardım Etmek Suretiyle Adalet Sistemini, Mücadeleci Ve Cezalandırıcı Bir Süreçten İşbirliğine Dayalı Bir Sürece Dönüştürebilir. Uzlaşma, Mağdurların Ve Faillerin, Gerçek Anlamda Sorumluluklarını Bilmeleri Ve Uzlaşmaları İçin Neye İhtiyaç Duyduklarını Anlamalarını Sağlar. Uzlaşmada, Hem Faillerin, Hem Mağdurların Topluma Yeniden Kazandırılarak, Uğradıkları Zararların Giderildiğine İnanılır. Uzlaşmaya Katılım Her İki Taraf İçin De Tamamen Gönüllüdür Ve Süreçte Gizlilik İlkesi Esastır.

4) Uzlaşmanın Koşulları Nelerdir?

Uzlaşmanın Hangi Şartlara Bağlı Tutulduğu, CMK’nın 253. Maddesinde Gösterilmiştir. CMK’nın 253. Maddesi Hükümleri İncelendiğinde, Uzlaşma Şartları Aşağıdaki Gibi Belirlenebilir;

1. Suçun Uzlaşma Kapsamında Bulunması,

2. Fiilin Soruşturulabilir Ve Kovuşturulabilir Olması,

3. Mağdurun Gerçek Kişi Veya Özel Hukuk Tüzel Kişisi Olması,

4. Soruşturulması Ve Kovuşturulması Şikâyete Bağlı Suçlarda Mağdurun Şikâyetçi Olması,

5. Zararın Giderilmesi Konusunda Uzlaşmaya Varılması,

6. Uzlaşmanın Tarafların Özgür İradelerine Dayanması,

7. Edimin Uzlaşmaya Uygun Olarak İfası.

5) Uzlaştırmaya Konu Olacak Edimler Nelerdir?

Uzlaşma Tarafların İradelerine Bırakılmış Bir Süreç Olduğundan Hukuka Aykırı Olmamak Koşulu İle Maddi Veya Manevi Herhangi Bir Konu Üzerinde Anlaşmak Konusunda Serbesttirler.

Buna Göre:

• Eylemden Kaynaklanan Maddî Veya Manevî Zararın Tamamen Ya Da Kısmen Tazmin Edilmesi Veya Eski Hâle Getirilmesi,

• Mağdurun Veya Suçtan Zarar Görenin Haklarına Halef Olan Üçüncü Kişi Ya Da Kişilerin Maddî Veya Manevî Zararlarının Tamamen Ya Da Kısmen Tazmin Edilmesi Veya Eski Hâle Getirilmesi,

• Bir Kamu Kurumu Veya Kamu Yararına Hizmet Veren Özel Bir Kuruluş İle Yardıma Muhtaç Kişi Ya Da Kişilere Bağış Yapmak Gibi Edimlerde Bulunulması,

• Mağdurun, Suçtan Zarar Görenin Veya Bunların Gösterecekleri Üçüncü Şahsın, Bir Kamu Kurumunun Ya Da Kamu Yararına Hizmet Veren Özel Bir Kuruluşun Belirli Hizmetlerini Geçici Süreyle Yerine Getirmesi Veya Topluma Faydalı Birey Olmasını Sağlayacak Bir Programa Katılması Gibi Diğer Bazı Yükümlülükler Altına Girilmesi,

• Mağdurdan Veya Suçtan Zarar Görenden Özür Dilenmesi.

6) Uzlaştırmanın Hukuki Sonuçları Nelerdir?

Uzlaşma Sonucunda Şüphelinin Edimini Bir Defada Yerine Getirmesi Halinde, Hakkında Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı Verilir. Edimin Yerine Getirilmesinin İleri Tarihe Bırakılması, Takside Bağlanması Veya Süreklilik Arz Etmesi Halinde, CMK’nın 171. Maddedeki Şartlar Aranmaksızın, Şüpheli Hakkında Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi Kararı Verilir. Erteleme Süresince Zamanaşımı İşlemez. Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi Kararından Sonra, Uzlaşmanın Gereklerinin Yerine Getirilmemesi Halinde, 171. Maddenin Dördüncü Fıkrasındaki Şart Aranmaksızın, Kamu Davası Açılır. Uzlaşmanın Sağlanması Halinde, Soruşturma Konusu Suç Nedeniyle Tazminat Davası Açılamaz; Açılmış Olan Davadan Feragat Edilmiş Sayılır. Şüphelinin, Edimini Yerine Getirmemesi Halinde Uzlaşma Raporu Veya Belgesi, 9/6/1932 Tarihli Ve 2004 Sayılı İcra Ve İflas Kanunu’nun 38. Maddesinde Yazılı İlam Mahiyetini Haiz Belgelerden Sayılır (CMK M. 253/19).

123456---kopya-20170816190206.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

Editör: TE Bilisim