CHP Akçaabat İlçe Başkanı Musa Hacıoğlu CHP’nin 94’üncü Kuruluş Yıldönümü Dolayısıyla Yaptığı Basın Açıklamasında Şunları Söyledi.

‘’İtilâf devletleri, ateşkes anlaşması hükümlerine uymayı gerekli görmüyorlar. Birer uydurma nedenle, İtilâf donanmaları ve askerleri İstanbul'da. Adana ili Fransızlar; Urfa, Maraş, Antep İngilizlerce işgal edilmiş. Antalya ile Konya'da İtalyan birlikleri, Merzifon'la Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Her yanda yabancı devletlerin subay ve görevlileri ve özel adamları çalışmakta. Daha sonra, sözümüze başlangıç olarak aldığımız tarihten dört gün önce, 15 Mayıs 1919'da İtilâf Devletlerinin uygun bulmasıyla Yunan ordusu İzmir'e çıkarılıyor.’’

Ulu Önder Atatürk, 1.Dünya Savaşı sonunda memleketimizin genel durumunu Nutuk’ta böyle anlatıyor.

İşte bu şartlar içinde; bu durumu, kalplerine saplanmış bir ok addeden dedelerimiz çare arayışı içine girmişler ve memleketin birçok yerinde müdafaa cemiyetleri kurmuşlardır. Ancak, tarihe altın harflerle yazılmış, bu namus cemiyetlerimizin tek eksiği yerel nitelik taşımaları olmuştur.

İşte Mustafa Kemal ve arkadaşları, 4-11 Eylül arası toplanan Sivas Kongresi’nde bu cemiyetleri birleştirmiş, ‘’Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz.’’ ilkesiyle Kurtuluş Savaşımızın ‘parola’sını ortaya koymuşlardır.

Savaş zaferimizle sona ermiş, Mudanya Ateşkes antlaşması henüz imzalanmışken Gazi Mustafa Kemal ilk iş olarak çağdaşlık yolundaki devrimlerini gerçekleştireceği bir siyasal parti kuracağını dile getirmiştir.

“…Milletin her sınıf halkından, hatta İslam dünyasının en uzak köşelerinden bana ebedi olarak iftihar duyacağım şekilde gösterilen teveccüh ve itimada layık olabilmek için en mütevazı bir millet ferdi sıfatiyle hayatımım sonuna kadar vatanın hayrına vakfeylemek emeliyle barıştan sonra Halkçılık esası üzerine dayanan ve Halk Fırkası adıyla siyasi bir fırka kurmak niyetindeyim”.

9 Eylül 1923 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kuruluşu

Yukarıda belirttiğimiz, dedelerimizin gayretleriyle kurulan cemiyetlerin, Sivas Kongresi’nde ( ki partinin ilk kurultayı olarak tanımlanmıştır ) Mustafa Kemal önderliğinde tek vücut hale getirilmesiyle kurulan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin TBMM’deki devamı olacak Halk Fırkası, 9 Eylül 1923’te kurulmuştur.

Kuruluşunda; dedelerimizin kutlu emekleri ve Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yön göstericiliği bulunan, gerçekleştirdiği devrimlerle devletimizin, dünya devletleri arasında hak ettiği yeri almasını sağlayan, insanımızı taassuptan uzak, akıl ve bilimle çağdaşlık mertebesine ulaştıran, ‘’Az zamanda çok ve büyük işler yapmış’’ Cumhuriyet Halk Partisinin, dedelerimizin partisinin, kuruluş günü kutlu olsun.

Bugüne geldiğimizde, dünyada eşi benzeri bulunmayan güzellikteki memleketimizin, insanımızın maalesef zor günler yaşadığı bir gerçektir. Lakin bu günlerin de bir ve beraber yürümekle aşılacağına imanımız tamdır. Emperyalizmin sınır tanımayan güç budalalığının hedefi yine bu topraklar olmuştur. Parayla devşirdiği piyonları, sahip bulunduğumuz coğrafyaya kan kusturmaktadır.

İşte tam da bu noktada, Cumhuriyetimizin ve üzerine siyasetimizi inşa ettiğimiz Altı Ok’un kıymeti bir kez daha anlaşılmaktadır.

Cumhuriyetçilik

Milliyetçilik

Halkçılık

Devletçilik

Laiklik

İnkılapçılık

İşte kurtuluş reçetemiz.

Son söz, bizleri kulluktan, eşit yurttaşlık mertebesine ulaştıran, partimizin süresiz Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun kıymetli yol arkadaşlarına, bir kez daha Allah’tan rahmet diler, partimizin kuruluş gününü en kalbi duygularımızla kutlarız.

CHP Akçaabat İlçe

Yönetim Kurulu

123456---kopya-20170908225034.png

Editör: TE Bilisim