Mevsimine Göre Tüketilmesi Gereken Sebze Ve Meyveler

Zamanında Tüketilen Meyve Ve Sebzeler, Diğer Zamanlarda Tüketildiklerine Oranla Vücuttaki Vitamin Oranını Arttırmaktadırlar

Besinlerden Tam Anlamıyla Verim Almak İçin, Meyve Ve Sebzelerin Zamanında Tüketilmesi Gerekiğini Belirten Uzmanlar, Mevsimine Veya Ayına Göre Tüketilen Sebze Ve Meyveler İle Hormonlardan En Düşük Seviyede Etkileneceğiniz  Bir Beslenme Biçimi Oluşturabileceğinizi Söylüyor.

Gaiga Dergi'den Kadir Demiray'ın, Sonbahar Ve Kış Aylarında Tüketilmesi Gereken Sebze Ve Meyveleri Derlediği 11 Ekim 2016 Tarihli Yazısı Şöyle:

Eğer Sizler De Yediğiniz Besinlerden Tam Anlamıyla Verim Almak İstiyorsanız, Özellikle Bu Konuya Değinmek Adına Yazılmış Olan Bu Yazı, Oldukça İşinize Yarayacaktır. Pazarlara Veya Manavlara Sürekli Uğramamız Halinde Patatesin Ve Soğanın Dışında Kalan Tüm Meyve Ve Sebzelerin Daima Değişikliğe Uğradıklarını Gözlemlemeniz Mümkündür. Mevsimine Veya Ayına Göre Tüketilen Sebze Ve Meyveler, Hormonların Sizi En Düşük Seviyede Etkileyeceği Bir Beslenme Biçimi Yakalayabilmenize Yardımcı Olmaktadırlar.

Zamanında Tüketilen Meyveler Veya Sebzeler, Diğer Zamanlarda Tüketildiklerine Oranla Vücuttaki Vitamin Oranını Arttırmaktadırlar. Önümüzde Soğuk Günlerin Olması Ve Birçok Mahsulün Yeni Yeni Toplanmaya Başlanmış Olması İle Beraber, Sonbahar Ve Kış Aylarında Tezgâhlarda Karşınıza Çıkacak Olan Meyve Ve Sebzeleri Sizler İçin Derledik.

Sonbaharda Sıklıkla Tüketilen Meyve Ve Sebzeler

Özellikle Bu Dönemde Tezgâhlarda Yeni Meyveler Ve Sebzeler Görmeniz Olasıdır. Eylül Ayı İtibarıyla, Verim Alabilmek Adına Tüketilmesi Gereken Meyve Sebzeler;

Eylül Ayı Sebzeleri: Mantar, Pazı, Mısır, Patlıcan, Kabak, Kırmızıbiber, Dolmalık Biber, Barbunya

Eylül Ayı Meyveleri: Mürdüm Eriği, Kavun, İncir, Üzüm, Fındık, Karpuz

Henüz Yaz Mevsiminden Yeni Çıkılmış Olduğu İçin Ve Gelecek Soğuk Aylara Kendinizi Hazırlamanız Gerektiği İçin, Ay Boyunca Sebze Ve Meyve Tüketiminize Önem Vermeyi İhmal Etmeyin Ve Enerji Veren Karbonhidratları Da Bünyenize Almayı Unutmayın.

Ekim Ayı Sebzeleri: Mantar, Ceviz, Fındık, Pırasa, Ispanak, Turp, Havuç, Karnabahar

Ekim Ayı Meyveleri: Üzüm, Elma, Armut, Greyfurt, Muz, Mandalina

Beyninizin Gelişimine Katkıda Bulunmak Ve Vücut Sağlığını Korumak Adına Tüketmekte Olduğunuz Cevizin Tam Zamanı Olan Bu Ayda, Yiyeceğiniz Sebze Ve Meyve Ağırlıklı Besinler De Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmanıza Yardımcı Olacaktır.

Kasım Ayı Sebzeleri: Kabak, Lahana, Bal Kabağı, Pırasa, Kereviz, Ispanak, Karnabahar, Pırasa Ve Pazı.

Kasım Ayı Meyveleri: Ceviz, Kestane, Elma, Üzüm, Mandalina, Nar, Kivi, Armut, Greyfurt

Bu Dönemde Tezgâhlarda Yerini Almış Olan, Kansere Karşı Etkili Olan Ve Beta-Karoten Oranı Yüksek Olan Balkabağını Tüketerek De Sağlığınıza Katkıda Bulunabilirsiniz.

Kışın Tüketilecek Meyve Ve Sebzeler

Soğukların Gelip Çatmasıyla Beraber Hastalıklar, Özellikle De Grip, İnsanlar Arasında Yayılmaktadır. Kendilerini Hastalıklara Karşı Korumak İsteyen Şahıslar, Bu Mevsimde Tüketecekleri Meyve Ve Sebzelere Özenle Seçmelidirler.

Aralık Ayı Sebzeleri: Karalahana, Pazı, Havuç, Balkabağı, Lahana, Yer Elması, Ispanak, Kereviz, Karnabahar, Brüksel Lahanası

Aralık Ayı Meyveleri: Ayva, Greyfurt, Kestane, Muz, Elma, Portakal, Mandalina, Nar

Soğuk Algınlığı Ve Grip İle Başa Çıkmak İsteyen İnsanlar, Bu Aylarda C Vitamini Ağırlıklı Beslenmek Durumundadırlar. Özellikle Portakalın Ve Mandalinanın Tam Zamanı Olduğundan, Bu Meyveler İnsanları, Her Gün Bir Porsiyon Yenilmeleri Halinde, Soğuk Algınlığından Korurlar. Bunun Yanı Sıra Ispanak Ve Baklagillerde Vücut Direncini Arttırıcı Sebzeler Arasında Yer Almaktadırlar.

Ocak Ayı Sebzeleri: Lahana, Kereviz, Brokoli, Havuç, Pırasa, Kırmızıturp, Karaturp, Ispanak

Ocak Ayı Meyveleri: Nar, Elma, Portakal, Armut, Greyfurt

Bu Dönemde Soğuklar Sebebiyle Dışarıya Çıkmamanız, Bağırsak Sisteminizin Güçsüzleşmesine Yol Açar. Bunun Önüne Geçmek İsteyen Kişiler İse Bu Dönemlerde Meyve Tüketimine Özellikle Dikkat Etmelidirler. Lifli Gıdaların Yanı Sıra Tüketilmesi Gereken En Önemli Besinlerin Baklagiller Olduğu Gerçeği Unutulmamalıdır.

Şubat Ayı Sebzeleri: Brokoli, Brüksel Lahanası, Karnabahar, Havuç, Turp, Pırasa, Ispanak

Şubat Ayı Meyveleri: Ayva, Portakal, Muz, Armut, Elma

Bu Ayda Tezgâhlarda Karşınıza Çıkan Lahanagillerin Kanser Önleyici Özelliğe Sahip Beta-Karoteni İçerdiklerini De Unutmamalı; Öğünlerinize Her Daim Önem Vermelisiniz. Çünkü Besinler, Ancak Önem Vermeniz Halinde Sağlıklı Ve Uzun Bir Ömrün Habercisi Niteliğini Taşıyabilirler.

fettahoglu-023.png

Editör: TE Bilisim