Meteoroloji’den Korkutan Açıklama

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, Önümüzdeki Yaz Aylarında Yüzey Sıcaklıklarının Artışına Bağlı Olarak Dolu, Fırtına Ve Hortum Gibi Kuvvetli Meteorolojik Hadiselerde Artış Yaşanacağını Açıkladı.

Küresel Isınmaya Bağlı Olarak Ülkemizde Bir İklim Değişikliği Yaşanıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi İle Türkiye’nin Bütün İllerinde Sağanak Yağışlar Etkili Olmaya Devam Ediyor. Bu Sağanak Yağışla Birlikte Zaman Zaman Sel Baskınları, Yıldırım Düşmesi, Şimşek Çakması, Dolu Yağışı, Şiddetli Fırtına Ve Hortum Olayları Da Gözlemleniyor. Bazı İllerde Şiddetli Yağışlarla Birlikte Yaşanan Sel Baskınları Ve Dolu Yağışı Sonrasında Can Kayıpları Da Yaşandı.

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, Yüzey Sıcaklıklarının Artışıyla Önümüzdeki Yıllarda Meteorolojik Hadiselerin Daha Da Artış Göstereceğini Açıkladı. Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü Teknik Şube Müdürü Ali Kesimoğlu, “Son 30 Yılda Yapılan Ölçümlere Göre Güneş’in Enerji Üretiminin Artmadığı Ve Dünya’da Gözlenen Son Zamanlardaki Isınmanın Güneş Faaliyetlerindeki Değişikliklerle İlişkilendirilemeyeceğini Göstermektedir. Güneş'ten Gelen Enerji Değişmiyor Ama Küresel İklim Değişiyor. Fosil Yakıtların Artarak Kullanılması, Ormansızlaşma, Sanayi Süreçleri İle Atmosfere Salınan Sera Gazlarının Atmosferdeki Birikimleri Sanayi Devriminden Bu Tarafa Hızla Artmaktadır. Bu İse Doğal Sera Etkisini Kuvvetlendirerek, Şehirleşmenin De Katkısı İle Dünya’nın Yüzey Sıcaklıklarının Artmasına Neden Olmaktadır” Dedi.

Tarihin En Sıcak 5 Yılının 2010 Yılından Sonra Yaşandığına İşaret Eden Kesimoğlu, “NASA’dan Yapılan Açıklamaya Göre Verilerin Toplanmaya Başlandığı 1880 Senesinden Bu Yana Küresel Olarak 2017 Yılının Tarihteki En Sıcak Yılının İkinci, 2016 Yılının İse Tarihin En Sıcak Yılının Olduğu Bildirilmiştir. Yapılan Açıklamalarda Tarihin En Sıcak 5 Yılının 2010’dan Bu Yana Gerçekleştiğine Dikkat Çekilmiştir” Diye Konuştu.

“Günümüze Kadar Gözlenen İklim Değişikliği Trendleri Bundan Sonra Da Devam Edecek”

Bu Yıla Kadar Gözlenen İklim Değişiklikleri Trendlerinin Bundan Sonra Da Devam Edeceğine İşaret Eden Kesimoğlu, Şöyle Konuştu:

“Ülkemizde Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Ölçümlerine Göre En Sıcak Yılımız 2010 Yılıdır. 2018 Yılı 1971’den Beri En Sıcak İkinci Yıl Olmuştur Ve Ülkenin Tamamıyla Sıcaklıklar Normallerinin Üzerinde Gerçekleşmiştir. Özellikle 2018 Yılı İlkbahar Mevsimi, Kayıtlarda Görülen En Sıcak İlkbahar Mevsimi Olarak Karşımıza Çıkmaktadır. Gelecek İklim Değişikliği Projeksiyonları, Günümüze Kadar Gözlenen İklim Değişikliği Trendlerinin Bundan Sonra Da Devam Edeceğine İşaret Etmektedi.R”

“İklim Değişkenliği Ülkemizde De Görülüyor”

İklim Değişikliğinin Türkiye’de De Görüldüğünü Söyleyen Kesimoğlu, “İklim Değişikliği; Fiziksel Ve Doğal Çevre, Şehir Hayatı, Kalkınma Ve Ekonomi, Teknoloji, İnsan Hakları, Tarım Ve Gıda, Temiz Su Ve Sağlık Olmak Üzere Hayatımızın Her Safhasını Etkilemektedir. Ülkemiz İklim Anlamında Normal Değişiklikleri Yaşamaktadır. İklim Değişkenliği Ülkemizde De Görülmektedir” Şeklinde Konuştu.

“Dolu, Fırtına Ve Hortum Gibi Olayların Sayısı Ve Şiddetinde Artış Olması Bekleniyor”

Küresel Olarak Ortalama Yüzey Sıcaklıklarında Belirgin Bir Artış Eğilimi Gözlemlediklerini Vurgulayan Kesimoğlu, Şunları Kaydetti:

“Daha Sıcak Yazlara Hazırlanmamız Gerekiyor. Sıcaklık Artışının Yaz Mevsiminde Daha Fazla Olacağı; Bu Nedenle Sıcaklık Artışı Kaynaklı Olumsuzlukların Daha Çok Yaz Mevsiminde Yaşanacağı Ve Yaşanmaya Devam Edeceği Tahmin Edilmektedir. İklim Değişikliğinin En Önemli Göstergelerinden Biri De Ekstrem Olayların Sayısının, Frekansının Ve Büyüklüğünün Artmasıdır. Bu Nedenle Yüzey Sıcaklılarının Artışına

Bağlı Olarak Kuvvetli Meteorolojik Hadiselerin (Dolu, Fırtına Ve Hortum Gibi) Sayısı Ve Şiddetinde Artış Olması Beklenmektedir.”

ayder-turizm-logo-koksal-071-212.png

Editör: TE Bilisim